Tudomány zöldövezet

Kiderült, mi okozza az amerikai sasok tömeges pusztulását

Az Egyesült Államok déli területein az 1990-es évek óta egy titokzatos neurodegeneratív betegség tizedeli a fehérfejű rétisasok és más fajok állományait. A németországi Luther Márton Tudományegyetem (MLU) és az amerikai Georgiai Egyetem friss tanulmánya végre megoldást adhat a rejtélyre – írja a Phys.org.

A problémát egy olyan toxin okozhatja, amelyet invazív vízi növényeken előforduló cianobaktériumok termelnek.

A helyzetet csak súlyosbíthatják azok a szerek, amelyekkel az érintett növényeket próbálják kiirtani.

1994-ben tömegesen kezdtek el pusztulni a sasok Arkansas államban. A beteg állatok agyában lyukak alakultak ki, és elvesztették az irányítást testük felett. A korábban ismeretlen kór a vakuoláris mielinopátia (VM) nevet kapta, a betegség eredetét akkor nem sikerült feltárni.

Todd Ryburn Photography / Getty Images

A későbbi vizsgálatok felfedték, hogy nemcsak a sasok, hanem növényevő prédáik is érintettek. Utóbb az is kiderült, hogy a betegségnek köze van a Hydrilla verticillata nevű inváziós növényhez, amely a régió tavaiban jelent meg. Egyes, a faj által érintett vizeknél ugyanakkor nem ütötte fel a fejét a betegség.

2005-ben aztán felfedeztek egy, a növény levelein előforduló cianobaktériumot, az Aetokthonos hydrillicolát. Úgy tűnt, a betegségnek ezen organizmushoz van köze, a laboratóriumi tesztekkel azonban nem bukkantak a VM nyomára. Csak Timo Niedermeyer, az MLU kémikusának újabb vizsgálatai során derült ki, hogy a tenyésztett baktériumok nem, csupán a természetben, leveleken lévő organizmusok bocsátanak ki egy eddig ismeretlen vegyületet.

Az anyagot a felfedezést követően sikerült vadon élő madarakban kimutatni, ezzel több mint két évtized után megoldották a VM rejtélyét. A kutatók úgy gondolják, hogy az invazív növény ellen használt szerek elősegíthetik a toxin képződését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik