Tudomány zöldövezet

Aggasztó, ami Grönlandon zajlik

Egyre gyakoribbak Grönlandon az esőzések, amelyek megolvasztják a helyi jeget – számol be az MTI. Az eső gyakran még télen is hullik, ez korábban kifejezetten ritka volt.

A szakemberek folyamatosan figyelik a grönlandi jég állapotát. Számítógépes modellezéssel korábban már kiszámolták, hogy ha a szigetet borító jég teljesen elolvadna, az hét méterrel emelné meg a világ tengereinek szintjét. Az új vizsgálatban a kutatók meteorológiai állomások adatait elemezve azonosították azokat a térségeket, ahol a leggyorsabban olvad a jég, illetve felmérték az esőzések időpontját és a lehullott csapadék mennyiségét.

Az eredmények alapján az 1979 és 2012 közötti időszak korai szakaszában télen átlagosan kétszer jegyeztek fel esőzést, míg 2012-ben már tizenkétszer.

1979 és 2012 között több mint 300 esetben az esőzés olvadást eredményezett, igaz, az olvadások többnyire nyáron történtek, amikor 0 Celsius-fok feletti a hőmérséklet.

Meglepődtünk, hogy télen esőzik. Ennek azért van értelme, mert délről meleg levegő áramlik a térségbe, de azért meglepő, hogy az esőzést okoz”

– mondta Marilena Oltmanns, a GEOMAR német óceánkutató intézet munkatársa.

Marco Tedesco, a New York-i Columbia Egyetem szakértője szerint az esőzések számának növekedése fontos hatásokkal jár. Az eső megváltoztatja a földfelszín jellegzetességeit, egyenletesebbé és sötétebbé teszi, ez pedig elősegíti a nyári olvadást, így járulva hozzá a tengerszint emelkedéséhez.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik