Tudomány

Nem halt ki teljesen az ősi medve

A kihalt barlangi medve génjei még ma is részt vesznek az evolúcióban, a tudósok szerint ezért a faj nem is halt ki teljesen.

Egy nemzetközi kutatócsoport barnamedvék és barlangi medvék 71 és 34 ezer év közöttire tehető maradványaiból, pontosabban az úgynevezett sziklacsontból nyerték ki azok örökítőanyagát. Ebből állapították meg, hogy a ma élő barnamedvék magukban hordozzák a jégkorszaki rokonuk génjeit.

A kihalt fajok eszerint genetikai síkon még több tízezer éven át részt vehetnek az evolúcióban

– idézi az MTI Ron Pinhasi bécsi biológust.

Párosodtak egymással

A barlangi medvék valószínűleg olyanok voltak, mint holmi nagy és nehézkes felépítésű barnemedvék, elsősorban növényekkel táplálkoztak. Mintegy 25 ezer éve haltak ki, tudósok szerint ehhez valószínűleg az ember is hozzájárult.

A DNS-szekvenálás alapján kiderült, hogy a barnamedvék és a barlangi medvék egykoron legalább alkalmanként párosodtak és keveredtek egymással. Ahogy a 41 ezer éve élt barnamedvében, úgy a közelmúltban élt példányban is fellelhető a barlangi medve örökítőanyaga – előbbi örökítőanyagának 2,4 százaléka, utóbbi DNS-ének 0,9-1,8 százaléka egyezik meg a barlangi medvéével.

A közös utódok eszerint termékenyek voltak, különben az örökítőanyag-keveredés nem őrződött volna meg.

Nem haltak ki teljesen

Mivel az egyes állatoknál a barlangi medvék örökítőanyagának különböző részei jelentkeztek, a DNS egy jelentős része valószínűleg megtalálható a mai barnamedve-populációban. A barlangi medvék tehát nem haltak ki teljesen

–  fejtették ki a tudósok.

A barlangi medvéknél is megtalálhatók a barnamedve génjei, bár kisebb mértékben. Az, hogy előbbi génjei a barnamedve számára előnyt jelentett-e az evolúció során, ahogyan a neandervölgyi ember immunrendszerének génjei előnyt jelentettek a modern ember számára, nem tudni.

Illusztráció: LIONEL BONAVENTURE / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik