Tudomány

Őskori csikó múmiájára bukkantak

A kivételes állapotban fennmaradt lelet egy mára kihalt fajtól származik. A kutatók szerint a maradvány nagyjából 30-40 ezer éves lehet.

A lenyűgöző állapotban fennmaradt tetem a szibériai Bagataj-kráterből került elő – számol be a CNET. A szakértők szerint a maradvány mintegy 30-40 ezer éves. A lelet úgy konzerválódott, hogy még az orrlyukában található szőrszálak is fennmaradtak.

A tetem az állandóan fagyott talajnak köszönhetően mumifikálódott.

Szemjon Grigorjev, a jakutföldi Mamut Múzeum igazgatója szerint a csikó nagyjából 2 hónapos lehetett, amikor elpusztult. A szakértő hozzátette, sosem találtak még ilyen fiatal és ilyen tökéletesen konzerválódott ősi lovat.

Bár a térségben manapság is rengeteg vadló él, a közelmúltban azonosított példány egy mára kihalt fajhoz, a lénai lóhoz (Equus lenensis) tartozott.

Az Északkeleti Szövetségi Egyetem munkatársai jelenleg is tanulmányozzák a leletet. A csapat a tetemből vett szőr- és szövetminták mellett a maradvány körüli talajt, illetve a csikó belső szerveit és belének tartalmát is elemzi. Az előzetes vizsgálat során nem találtak sérülésnyomokat az állaton.

Kép: Michil Yakovlev/SVFU

A szibériai permafroszt tökéletes körülményeket teremt a maradványok megőrzésére. A régióban rendszeresen kerülnek elő mamutleletek, igaz, a hideg az emberi maradványok fennmaradásának is kedvez. Sőt, a közelmúltban 42 ezer éve befagyott férgeket is azonosítottak, melyeket aztán sikerült feléleszteniük a kutatóknak.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik