Tudomány

Rákosi úgy hitte, szeretik és visszavárják

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 02. 05. 13:00

Sztálin legjobb tanítványa túlnőtt mesterén, életét mégis - vagyis pont ezért - száműzetésben fejezte be 1971. február 5-én.

Korábban a témában:

Rákosi Mátyás az orosz fronton harcolt az I. világháborúban, ahol 23 évesen, 1915-ben hadifogságba esett. A háború előtt a szociáldemokrata párt tagja volt, a Tanácsköztársaság idején belépett a Kommunisták Magyarországi Pártjába, helyettes kereskedelmi, majd a szociális termelés népbiztosa volt, rövid ideig a Vörös Őrség parancsnoka. A bukás után Ausztriába menekült, illegalitásban vett részt a magyar és több kelet-európai kommunista mozgalom szervezésében.

Már a börtönben is “szalámizott”

Magyarországon 1925-ben letartóztatták és egészen 1940-ig börtönben volt. Itt jó elbánásban részesült, zárkája egész nap nyitva volt, a politikai foglyokkal párttaggyűlést tartott. Frakciózás miatt már itt “kizárta” azon fogolytársait, akik kifogásolták, hogy a többiekhez hasonlóan nem osztja meg csomagjait a rabokkal. Szabadulása után – ’48-as honvédzászlókért cserébe – a Szovjetunióba távozhatott, ahol hősként, a mozgalom mártírjaként fogadták, 1940. november 7-én Sztálin mellett állhatott a Vörös téren.

Mindenben követte a szovjet diktátort, a Magyar Kommunista Párt vezetője lett, ő irányította a magyar hadifoglyok körében folytatott propagandát. A háború után a Vörös Hadsereggel és a Vorosilov vezette Szövetséges Ellenőrző Bizottsággal a háta mögött három év alatt felszámolta Magyarországon a többpártrendszert. Zsarolás, megfélemlítés, választási csalások révén a Magyar Dolgozók Pártja 1949-re gyakorlatilag megteremtette a proletárdiktatúrát. Itthon is Sztálin példáját követte: erőszakos szövetkezetesítésbe és az ipar átgondolatlan fejlesztésébe kezdett, miközben elhanyagolta az élelmiszer-termelő mezőgazdaságot. Nem véletlenül kapta a „Sztálin legjobb magyar tanítványa” jelzőt – írja a Rubicon.hu.

Átnevezték miatta a viperát

Elhibázott intézkedései már 1951-re a jegyrendszer visszaállításához és tömeges nyomorhoz vezettek. Rákosi és köre az ÁVH terrorja segítségével biztosította uralmát, internálótáborokba záratta a „rendszer ellenségeit”, a pártot pedig koncepciós perekkel tisztította meg vélt vagy valós riválisaitól. Ugyancsak Sztálint másolta a korlátlan személyi kultusz is, és ebben túlnőtt mesterén: a szovjet diktátor 70, míg magyar követője 60 esztendősen, 1952-ben ért pályája csúcsára. Ekkoriban kezdték népünk bölcs vezérének nevezni, 60. születésnapja alkalmából országszerte munkaversenyeket hirdettek.

Számos elismerést, díjat alapítottak a tiszteletére, minden magyarnak kötelező volt valamivel hozzájárulnia a nagy ünnepséghez. Az óvodások rajzokat készítettek, az általános iskolások első fogalmazásukat neki írták, a felnőttek terítőkbe hímezték Rákosi nevét. Gyárakat, üzemeket, egyetemet, de még egy települést is elneveztek róla – a Fejér megyei Mátyásdombot. Érdekességként említjük, hogy miatta keresztelték át hazánk két mérges kígyójából az egyiket. A rákosi viperát azért kezdték parlagi viperának nevezni, nehogy az állat puszta léte bántsa a vezér önérzetét.

Nem engedték haza

Sztálin 1953-as halála Rákosit is érzékenyen érintette, személyes hatalma megingott, ám két év alatt – köszönhetően a “nagy testvérnél” végbe ment változásoknak – sikerült ismét megszilárdítani hatalmát. Amikor viszont Hruscsov a híres XX. Pártkongresszuson nyíltan szembefordult a sztálini politikával, az már az egykori „éltanuló” végső bukását is jelentette. 1956 nyarán valamennyi tisztségéről lemondatták, a Szovjetunióba küldték, ahonnan már soha többé nem tudta magát visszaküzdeni a hatalomba. Kádárék előbb parlamenti mandátumától, később párttagságától is megfosztották.

Moszkvából még ’56 novemberében az 1500 kilométerre, a Kaukázus előterében fekvő Krasznodarba telepítették ki, később Kirgizisztánba, majd Arzamas városába száműzték. Itt is fejezte be az életét 78 évesen 1971. február 5-én. Soha nem adta fel, hogy visszatérjen Magyarországra és a hatalomba, kérelmeivel folyamatosan ostromolta a szovjet pártvezetést – élete végéig abban a hitben volt, hogy őt Magyarországon szeretik és visszavárják. Az MSZMP akkor lett volna hajlandó hazaengedni, ha vállalja a házi őrizetet és a közügyektől való eltiltást. Nem ment bele. Földi maradványait a Farkasréti temetőben helyezték el, 2007-ben az urnát tartalmazó rekeszről eltávolítottak minden feliratot. Hogy megakadályozzák a folyamatos rongálást…

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

FORT LAUDERDALE, FL - FEBRUARY 17:  Reef Buehler,4, joins his parents and others after a school shooting that killed 17 to protest against guns on the steps of the Broward County Federal courthouse on February 17, 2018 in Fort Lauderdale, Florida. Earlier this week former student Nikolas Cruz opened fire with a AR-15 rifle at the Marjory Stoneman Douglas High School killing 17 people.  (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.