Tudomány
kaktusz (Mammillaria hernandezii, kaktusz)

A növények is tanítgatják “gyerekeiket”

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2014. 10. 22. 16:14

Tudatosságot persze túlzás lenne feltételezni, de sok növény igenis képes felkészíteni csemetéjét az adott környezet kihívásaira.

Korábban a témában:

A jó szülő két legfontosabb ismérve, hogy minden körülmények között védelmezi utódját, és a tőle telhető módon mindenre megtanítja, amire a túléléshez szüksége van. Joggal gondolhatjuk, minél fejlettebb egy élőlény, annál inkább igyekszik megfelelni fenti elvárásoknak. Így tesznek a madarak, az emlősök, ám a legtöbb ízelt lábú, hüllő, puhatestű vagy kétéltű a tojások vagy peték lerakása után egyet sem gondol többé “gyerekeire”. Ők a nagy számokban bízva a szerencsére bízzák a túlélést.

E logika mentén mit várhatunk a növényektől? Jóval többet, mint sok állattól, legalábbis ami Mammillaria hernandeziit illeti. Természetesen ez a kis kaktusz sem rendelkezik idegrendszerrel, így emberi fogalmaink szerint nem is teheti tudatosan mindazt, amit tesz. Mexikó száraz vidékén él, ahol ritka kincs a víz, az élőlényeknek a végletekig alkalmazkodniuk kellett.

Fotók: Flickrl.com

A kaktusz magjai egy részét például szárában őrizgeti, méghozzá több okból. Egyrészt így óvja őket az olyan földön portyázó rabló népségtől, mint a hangyák. Másrészt időlegesen védve vannak a szárazságtól is. Mint várható volt, az “anya testében” ápolgatott magok jóval nagyobb százalékban csíráztak ki mint azok, amelyeket a növény érésük után azonnal szétszórt. Ebben persze nagy szerepe van annak is, hogy előbbi esetben az utódok kibocsátását a víz váltja ki.

Ennél viszont több történik. A szárban tartózkodó magok védett környezetben tapasztalják meg, ha úgy tetszik megtanulják a környezeti körülmények szélsőséges változásait a bőséges vízellátottságtól a teljes kiszáradásig. Eközben pedig olyan fehérjéket termelnek, amelyek erősebbé teszik őket a csírázás során. Mi más lenne ez, mint az életre való felkészítés?

Ha nem is ilyen formában, de a “szülői gondoskodás” több más növénynél is tetten érhető. Ilyen például, amikor az öreg növény és a fiatal közös gyökérzeten osztozik. Ez a kapcsolta mindaddig tart, amíg a palánta elég erőssé válik, hogy saját, kifejlődött gyökerein keresztül hozzájusson a megfelelő mennyiségű táplálékhoz. Mint amikor valaki első önálló lépéseit megkönnyítendő lakást vesz a gyermekének.

kaktusz, mammillaria hernandezii (mammillaria hernandezii)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.