Tudomány

Vulkánevéstől erős a hódmókus foga

24.hu
24.hu

2011. 10. 20. 13:12

Évmilliókkal ezelőtt a hódmókusok kedvenc tápláléka a vulkáni hamuval "fűszerezett" növényzet volt.

Korábban a témában:

A hódmókusok nem összetévesztendőek a hódokkal, már csak azért sem, mert legközelebbi rokonaik nem a vízi életmódot folytató rágcsálók, hanem a fán rohangáló, „mogyorókedvelő” mókusfélék.

Azonkívül, hogy élő kövületnek számítanak, akad más furcsaságuk: például mindenféle állatfajjal képesek együtt lakni, a szalamandráktól kezdve a borzokig, a múltban pedig még a legkeményebb tápanyagokkal is megbirkóztak. Szó szerint köveket rágtak.

Fosszilizálódott maradványaik már az eocén korból való kőzetekben megtalálhatóak. Észak-Nyugat Nevadában és Oregonban élnek már 10-15 millió esztendeje.

Az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban szintén elterjedtek. A terület érdekessége, hogy a történelmi idők előtt egy hatalmas vulkánkitörés helyszíne volt. A tűzhányó kitörése során óriási mennyiségű hamu terítette be a Középnyugat-Egyesült Államok nagy részét.

A rágcsálóféle azonban megbirkózott a növényzetet befedő kemény törmelékkel – állítja Samantha Hopkins, aki az Amerikai Földtani Társulat minneapolisi éves ülésén hozta nyilvánosságra a parkban élő hódmókusokról szóló elméletét.

A Yellowstone parki hódmókusok fogazata úgynevezett hypsodont fogazat (hasonló, mint a lovaké). Rágószervei más rágcsálóktól eltérően mély koronával bírnak, vastag fogzománccal és rövid gyökerekkel.

A rágcsáló ugyanakkor csak északon szorult rá a kőevésre, ugyanis a Yellowstone Parktól 160 km-re délre a Sierra Nevada hegységben – amelyet alig érintett az ősi vulkánkitörés – már sokkal gyengébbek a hódmókusok fogai.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2011. március 4.
A Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ főbejárata a VII. kerületi Péterfy Sándor utcában. A felvétel 2011. február 25-én készült. 
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.