Tudomány

Mézzel trágyázott lakodalmas kása [Ez a beszéd]

Ez bizony így elég furán hangzik, pedig Jókai írta le A barátfalvi lévita című regényében. De miért így használta Jókai? És mi köze a trágyának a drazséhoz?

Ma a trágya szónak megyünk utána, a szó története és jelentésének változása ugyanis igen érdekesen alakult. (Olvasson tovább nyugodtan, senkinek nem vesszük el az étvágyát!)

Kevesen tudják, hogy a trágya eredetileg ételizesítőt jelentett, vagyis az olyan, többnyire édes fűszereket vagy fűszerkeverékeket, amelyekkel meg lehetett hinteni az ételt. A kifejezés eredetét a latin tragemata (jelentése: ’csemege’, ’nyalánkság’) szóban kell keresni.

Mivel azonban – a mai értelemben használt – trágyázáskor a földet is meghintik, gazdagabbá teszik (az ízesítik szót valahogy nem esik jól leírni), használata a konyhából áttevődött a földekre, sőt az új jelentés fokozatosan háttérbe szorította az eredetit, mára pedig teljesen kiszorította azt. (A 19. században, mint a bevezetőben idézett Jókai-idézetből látszik, még párhuzamosan, mindkét értelemben használták.)

És hogy mi köze a trágyának a drazséhoz? Csak annyi, hogy a drazsé eredete is ugyanarra a latin kifejezésre, a tragematára vezethető vissza. A tragemata a latinból a francia nyelvbe is továbbkerült, majd miután átesett egy kis hangalaki változáson (ott lett belőle „dragée”), a franciák átadták a németeknek, a németek pedig nekünk – de mindez már jóval később történt, mint a trágya szó megjelenése.

A drazsé első jelentése a magyarban ’cukrozott fűszermagvak’ volt valamikor a 19. század közepén (és ez egyáltalán nincs messze a trágya 16. századi értelmétől). Később viszont a fűszer jelentéstartalom helyett a hangsúly a cukorra, a cukros (aztán egyre gyakrabban a csokoládés) bevonatra tevődött át, így lett a drazsé a magyarban ’csokoládé- vagy cukormázzal bevont, finom tölteléket tartalmazó cukorka’ (illetve ’édes mázzal bevont gyógyszertabletta’.)

Ugye mondtuk, hogy senkinek nem vesszük el az étvágyát?

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.