Tudomány

Kik laknak a köldökünkben?

Végre erre is fény derül. Amerikai kutatók köldökszöszből vizsgálják a bőrön lakó mikrobák közösségét.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetemen működik az a kutatócsoport, amely kidolgozta az úgynevezett köldök-biodiverzitási programot. Azt állítják, többet tudunk Auszrália élővilágáról, mint a saját köldökünkről.

Az emberi testet benépesítő mikroorganizmusok minősége és számuk szoros összefüggésben van egészségünkkel. A velünk élő baktériumok túlnyomó része önmagában nem jó vagy rossz, egyszerűen csak van.

Bőrünk egyedi mikrobiomjáról – a rajta lakó élőlények közösségéről – például úgy nyerhetnek pontos képet a kutatók, ha a köldök területéről vesznek mintát, hiszen ezt a részt többnyire elkerüli a sok tisztálkodó- és dezodorálószer.

A mikroorganizmusok tenyésztéséhez a köldök belső részéből vesznek kenetmintát apró törlővel, majd petricsészében szaporítják a mikrobákat:

Eddig nagyjából háromszáz önkéntes adott mintát a programhoz. A kezdeményezés weboldalán színes fotókon mutatják meg a tenyészeteket, amelyeket az eddigi mintákból nyertek, köztük a projekt vezetőiét is.

A program irányítója, Jiri Hulcr a médián keresztül is csatlakozásra, a testüket benépesítő élet felfedezésére hívta fel az amerikaiakat. Néhány héten belül megkezdődik az első összegyűjtött minták genetikai elemzése is, amelynek az ismeretterjesztésen túl már tudományos célja is van.

AJÁNLOTT LINKEK:

Köldök-biodiverzitási projekt
Humán Mikrobiom Projekt (WebOrvos)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik