Tudomány

Baktériumok irányítanak minket?

Bebizonyították: a belekben nyüzsgő billió baktérium hatással van az emlősök viselkedésre.

Az emlősök agyának működését befolyásolja a bélflóra, derül ki egy új kutatásból, melyet a svéd Karolinka Intézet tudósai végeztek egereken. Két csapatra osztották steril környezetben tartott kísérleti alanyaikat. Az egyik csoport belében több baktérium élt, míg a másik csoport az átlagos bélflórával rendelkezett.

A tudósok azt találták, hogy azok az egerek, melyekben több bélbaktérium élt, kevésbé szorongtak és sokkkal inkább voltak kalandvágyóak, mint azok, akiknek normális volt a bélflórájuk. Az eltérést hormonok és 170 gén működésében találták meg.

A bélbaktériumok ártalmatlan lakosok, melyek nemcsak az emésztést segítik, hanem az ember védekezőrendszerét is karban tartják. A bélflóra működése közvetetten hatással van az elhízásra, asztmára és a máj működésére is.

A baktériumok, mikroorganizmusok hatásait az élettanban még húsz évvel ezelőtt lebecsülték. Mára már bebizonyosodott, hogy a több száz millió éves mikroorganizmusok az életünk minden területén ott vannak. Hosszú távú hatásaik, és az emberi viselkedésre gyakorolt hatásuk még mindig kérdéseket vet fel.

A jövőben arra szeretnének rájönni a svéd kutatók, mely baktériumfajok érintettek az emlősök szervezetének viselkedésre ható befolyásolásában.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a bélflóra és a baktériumok kapcsolatáról (BBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik