Tudomány

Őskígyó lábakkal

Az kígyóknak a dinoszauruszok korában még voltak lábaik.
Kapcsolódó cikkek

A több mint egy méter hosszú hüllőt latinul Eupodophis descouensinek hívják. A kréta korban, a dinoszauruszok “virágkorában” élt. Egy olyan kígyó volt, melynek ugyan már visszafejlődtek a lábai és a kezei, de még a végtagjai nem tűntek el teljesen.

A 2000-ben felfedezett állat kétcentis lábai valószínűleg már nem mozogtak, inkább afféle sarkantyúk lehettek, mint a boa és a piton esetében, amik párzásnál kapaszkodásra használják apró csökevényes végtagjaikat.

A libanoni fosszília kulcsfontosságú, hiszen rengeteg nyitott kérdésre adhat választ a kígyók evolúciójával kapcsolatban. A francia Alexandra Houssaye vezette tudóscsoport ezért a német Kalsruhe Technológiai Intézetben háromdimenziós CT-eljárással készítettek felvételeket az apró csontokról.

A kígyók körülbelül százötven éve kezdtek kifejlődni. Az egyik elmélet szerint a gyíkok ásó életmódot folytattak, a föld alatti élethez szoktak, ezért a lábukra egy idő után már nem volt szükségük. Először az elülső végtagjaikat, majd a hátsókat “vesztették el”.

Egy másik elmélet szerint a kígyók vízi hüllők lehettek. Ahhoz, hogy a két elmélet közül kiderüljön, melyik a helyes, a leletet más fosszilis példányokkal és ma élő kígyók és gyíkok csontvázával vetik össze.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a kígyóősről angolul (PhysOrg)

Videó és leírás a leletről (BBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik