Tudomány

A bakonyi dinoszaurusz sok mindent megváltoztat

Administrator
Administrator

2010. 05. 28. 13:47

Újra kell gondolniuk a paleontológusoknak Európa gerinces őslényföldrajzával kapcsolatos ismereteiket az új magyarországi dinoszaurusz felfedezése nyomán.
Korábban a témában:

Az egyetlen hazai dinoszaurusz-lelőhelyről, a Veszprém-megyei Iharkútról 2009 nyarán előkerült 85 millió éves leletről a tekintélyes tudományos folyóiratban, a Nature csütörtöki számában közöltek tanulmányt. Utoljára 35 éve, 1975-ben jelent meg cikk magyar őslénykutató tollából a Nature-ben, a mostani felfedezés jelentősége az akkori rudabányai emberős-leletekhez mérhető.

A másfél méter hosszú, körülbelül 25-30 kilogramm testsúlyú, kis szarvval és jellegzetes papagájcsőrszerű szájjal rendelkező növényevő dinoszaurusz a keresztségben az Ajkaceratops kozmai nevet kapta az őshüllő felfedezője, Ősi Attila szülővárosa, valamint Kozma Károly geológus tiszteletére.

Mint Pálinkás József, az MTA elnöke rámutatott, Ősi Attilához, az MTA-MTM paleontológiai kutatócsoportja tagjához fűződő leletnek köszönhetően pontosítani lehet a földtörténeti középidő szárazföldi gerinceseinek vándorlásával és elterjedésével kapcsolatos ismereteket.

Ősi Attila, aki geológushallgatóként 2000-ben fedezte fel az eddigi egyetlen magyarországi dinoszaurusz-lelőhelyet, elmondta, hogy az elmúlt tíz évben több mint tízezer csontmaradvány került elő, köztük néhány egészen különleges gerincesé is. Ilyenek voltak a mindenevő krokodilok, amelyek testhossza nem haladta meg a 80-100 centimétert, vagy a pulykanagyságú, csoportosan támadó ragadozó raptorok. Az első, a Bakonyban előkerült dinoszaurusz a 4 méteres, növényevő, páncélos Hungrosaurus volt, de itt fedezték fel a repülő hüllő, a 4,5 méteres szárnyfesztávolságú Bakonydraco galaczi fosszíliáit is.

A tavalyi leletekkel kapcsolatban elmondta, hogy öt csontdarabka került elő, és kezdetben az sem volt biztos, hogy milyen állattól származnak. A kutató először elvetette, hogy a csőrre hasonlító csontdarabkák egy ceratopsia dinoszauruszhoz (tülkös vagy galléros dinoszauruszhoz) tartozhatnak. Európában korábban ugyanis nem találtak olyan fosszíliákat, amelyekről egyértelműen kimondható, hogy a ceratopsia csoport valamely egyedétől származnának. Egy nemzetközi konferencián azonban a szakértők úgy vélekedtek, hogy a leletek egy ceratopsia koponyájának és alsó állkapcsának elülső részét képezik. Az Ajkaceratops kozmai a Góbi-sivatagból előkerült tülkös dinoszauruszokkal mutat nagyon közeli rokonságot.

Ősi Attila feltételezése szerint a galléros dinoszauruszok valószínűleg több hullámban vándoroltak el Ázsiából a kréta időszakban, amikor Európa sokkal inkább archipelágusra, azaz “szigettengerre” hasonlított, mintsem egy kontinensre. “Az ősi Thetisz-óceán szigetein keresztül vándoroltak, az óceánt északi partja mentén az egyik földrészről a másikra. Így jutottak el a mai Bakony területére” – magyarázta a kutató.

A késő krétakorban szubtrópusi klíma uralkodott a térségben, gazdag növényvilággal és olyan nyitvatermőkkel, amelyekhez hasonlóak ma már csak Dél-Amerikában vagy Új-Kaledóniában honosak. Ennek köszönhetően a tülkös dinoszauruszoknak bőséges élelemforrás állt a rendelkezésükre.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az iharkúti leletekből jövőre kiállítást rendez a Magyar Természettudományi Múzeum.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.