Tudomány

Dínó a Bakonyban

Szenzációs lelet került elő az egyetlen magyarországi dinoszaurusz-lelőhelyről, Iharkútról, ahol egy új faj, egy 85 millió éves ceratopsia maradványait találták.

A magyar felfedezést a legrangosabb természettudományos szaklap, a Nature legújabb száma közli. “A tudomány számára egy új fajról van szó. A dinoszaurusz maradványait a tavaly nyári ásatásokon találtuk meg, amikor a koponya elülső része került elő. Azt a csoportot, amelybe tartozik, nagyon leegyszerűsítve papagájcsőrű dinoszauruszoknak is szokás nevezni, pont ez a papagájcsőrszerű rész került elő” – nyilatkozta Ősi Attila, geológus, paleontológus, a bakonyi dinoszaurusz-lelőhely egyik felfedezője, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Természettudományi Múzeum Paleontológiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa.

Növényevő, négy lábon járó, körülbelül 1-1,5 méteres testhosszt elérő, a tülkös vagy galléros dinoszauruszok csoportjába tartozó állat maradványairól van szó, amelynek legközelebbi rokonai Ázsiából, a Góbi-sivatagból ismertek, s képviselői a feltételezések valamikor a kréta időszakban jutottak el a nyugat-európai területekre.

“Az egykori Thetisz-óceán szigetvilágát is benépesítették. Ebben a szigetvilágban volt a bakonyi terület” – fogalmazott Ősi Attila. Tájékoztatása szerint az új magyarországi dinoszaurusz Ajkaceratops kozmai nevet kapta Ajka városa és Kozma Károly geológus tiszteletére.

“A felfedezés hosszú kutatómunka eredménye, hiszen közel egy évtizede folytatunk ásatásokat ezen a területen, ahol kutatócsoportunk megtalálta az új dinoszauruszt. Iharkúton legalább harmincféle faj képviselői kerültek elő, köztük teknősök, krokodilok, repülő hüllők és dinoszauruszok maradványai” – összegezte Ősi Attila.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik