Tech zöldövezet

Hulladékból csinálnának áramot magyar középiskolások

Samsung Magyarország
Samsung Magyarország

Idén is formabontó ötletekkel rukkoltak elő a fiatal versenyzők a Samsung és az Edisonkids együttműködésében megszervezett Megoldások a holnapért elnevezésű versenyében. Az idei versenyt a GITegylet csapat nyerte, akiknek az otthon porosodó, használaton kívüli tárgyak újrahasznosítására javasolt online piacterük egyben fenntartható projektek finanszírozását is segítheti.

A 2022-es év hazai győztes pályázói emellett a komposztáláskor keletkező hő energetikai hasznosítására és a szexuális edukáció megreformálására is javaslatot tettek.

A Samsung 2021 óta ad lehetőséget a magyar fiataloknak, hogy egyedi és hasznos megoldásokat dolgozzanak ki a jövő kihívásaira. A kezdeményezést idén is óriási érdeklődés övezte, melynek hatására az ország 27 különböző pontjáról, 61 iskolából, összesen 270 12 és 18 év közötti diák pályázott. Az első körön túljutott 50 csapat 180 diákja és tanáraik márciustól kezdődően jövőtervezői órákon vehettek részt, valamint szakemberek segítségét is kérhették projektjeik továbbfejlesztéséhez. A legjobb 8 csapat közé végül budapesti, békéscsabai, kiskunhalasi, nyíregyházi és szigetszentmiklósi iskolák tanulói kerültek be.

Mezőgazdaságtól a szexuális edukációig

Június 18-án a Néprajzi Múzeumban megrendezett döntő eseményen bemutatkozó nyolc csapat tagjai olyan, mindenki számára fontos kérdésekre próbáltak megoldást találni, mint az újrahasznosítási lehetőségek, a közösségépítés, a szexuális edukáció, az iskolai erőszak elleni fellépés vagy a lakhatási és mezőgazdasági problémák megoldása.

A zsűri végül a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumból érkező, 17 évesekből álló GITegylet csapat munkáját értékelte a legjobbnak, akik a PlanNet névre keresztelt megoldásukkal egy olyan platform létrehozására tettek javaslatot, ahol a tárgyak eladásával általunk kiválasztott jó ügyeket támogathatunk.

Ötletükben a használt tárgyakat árusító és az adománygyűjtő platformok előnyeit egyesítették, melynek köszönhetően a már nem használt tárgyak eladásából befolyt összeget egy fenntarthatósági ötlet megvalósítására lehetne fordítani, ezzel több szempontból is támogatva az újrahasznosítást.

A második helyen a Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium 14 éves átlagéletkorú tanulóiból álló Amper és Éta csapat végzett, akik a hulladék komposzt felhasználását ötvözték a keletkező hőenergia elektromos árammá alakításával, amellyel megoldható lenne például az adott otthonban a világítás.

Harmadikként végzett a budapesti Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Gimnázium 17 éves diákjaiból álló BOND csapat, akik projektjükkel a szexuális edukáció megújításának lehetőségeit keresték egy olyan online platform létrehozásán keresztül, ahol a fiatalok, tanárok és a szülők is szakértői válaszokat kaphatnának bármilyen szexualitással kapcsolatos kérdésre. A zsűri elismerése mellett a dobogós csapatok értékes nyereményekben is részesülnek: az első három helyezett és iskolája összesen 4,5 millió forint értékben választhat a Samsung eszközei közül.

A verseny célja egy kreatív közösség létrehozása

A Megoldások a holnapért versenyt 2010 óta a világ 23 országában rendezték meg. Az eddig közel kétmillió 12 és 18 év közötti fiatal számára lehetőséget biztosító program keretében a hasonló gondolkodású fiatalokból és az őket támogató tanárokból a program összetartó közösséget kovácsolt a kreatív közös munka során.

Nagyszerű érzés és megerősítés volt számunkra, hogy a tavalyi programból is csatlakoztak hozzánk versenyzők, és örömmel láttuk, hogy mekkora fejlődést értek el egy év alatt. Ráadásul, a korábbi mentorok és zsűritagok közül is többen velünk tartottak idén, így egy igazi csapat kezd kibontakozni a kezdeményezés körül

– fogalmazott Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője.

„Hatalmas ereje van, amikor több generáció, különböző szakmai tapasztalattal rendelkező emberek fognak össze és dolgoznak együtt, hogy mindenkit foglalkoztató problémákra közösen találjanak megoldásokat. A közel fél éves folyamatban nemcsak a résztvevő gyerekek és tanárok tanultak új jövőtervező módszertanokat, hanem mi is, a zsűri, mentorok, szakértők is gazdagodtunk. A döntős csapatok lelkesedését, kreativitását és tettvágyát látni szombaton egészen hihetetlen élmény volt” – tette hozzá Veres Rita, az Edisonplatform vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik