Sport

Mészáros Krisztofer bronzérmével indult a torna-Eb

Hegedüs Róbert / MTI
Hegedüs Róbert / MTI

Az olimpiai kvótás Mészáros Krisztofer bronzérmet nyert talajon a férfi tornászok Riminiben zajló Európa-bajnokságának pénteki versenynapján.

A Győri AC sportolója 14,333 ponttal a negyedik helyen jutott a fináléba, amelyben elsőként mutatta be gyakorlatát és 14,600 pontot kapott.

Mészáros legutóbb, a két évvel ezelőtti Eb-n ezüstérmes lett talajon, 2020-ban pedig tagja volt a csapatversenyben bronzérmet nyert válogatottnak, azaz harmadszor állhat dobogóra Európa-bajnokságon.

Az olimpiai és világbajnok izraeli Artem Dolgopyat nem tudta megvédeni Európa-bajnoki címét talajon, mert a brit Luke Whitehouse a döntő utolsó gyakorlatával megelőzte őt.

Mészáros az M1 aktuális csatornán felidézte, hogy szerdán némileg csalódott volt, amiért lemaradt a bronzéremről egyéni összetettben, és ötödik lett, de ezt nagyon hamar el kellett felejtenie, és a talaj döntőjére összpontosítani.

Átgondoltam az egészet, és rájöttem, hogy az összetett ötödik helye nagyon jó eredmény ahhoz képest, ahogyan fel tudtam készülni erre az Európa-bajnokságra. Sajnos nagyon sokszor meg kellett állnunk, és mindig újra kellett kezdenünk a felkészülést, úgyhogy nagyon örülök az ötödik helynek.

Hozzátette, talajon viszonylag jó gyakorlatot csinált, jó pontszámot kapott, viszont nem mindig volt pontos a leérkezése. Ha például az utolsóba jobban beleáll, az aranyéremre is lett volna esélye.

„Nagyon örülök neki, hogy mindig ott vagyok az élmezőnyben, és majd eljön az az idő is, amikor nemcsak érem lesz, hanem Európa-bajnoki cím”.

Mészáros emlékeztetett, hogy az olimpiáig még pontosan három hónap van hátra, és reményei szerint nagyon jól össze fognak állni addigra a gyakorlatai. Edzője, Szűcs Róbert a magyar szövetség (MATSZ) sajtóközleményében úgy fogalmazott: ez a gyakorlat egy kicsit még nyers, még nincs annyira „beversenyezve”, de magasabb a kiinduló pontszáma, mint a müncheni ezüstérmes gyakorlatnak. A kiinduló ponton már nem fognak változtatni az olimpiáig, a kivitelen viszont még pontosítaniuk kell.

Magyar Zoltán, a MATSZ elnöke úgy értékelt: kimondottan jó gyakorlat volt, sőt Mészáros Krisztofer eddigi gyakorlatai közül az egyik legjobb, csak kis ellépések voltak benne. Megjegyezte: a brit és az izraeli tornász jobb volt nála anyagerőben és kivitelben, de ők hárman egyértelműen kiemelkedtek a mezőnyből.

„Úgy látom, Krisztofer egyre magabiztosabb, egyre jobb gyakorlatokat mutat be a versenyeken, folyamatosan fejlődik, akár az olimpián is döntőbe kerülhet” – vélekedett a Nemzet Sportolója.

Eredmények, szerenkénti döntők, talaj:

1.  Luke Whitehouse (Nagy-Britannia) 14,866 pont
2. Artem Dolgopyat (Izrael) 14,833
3. Mészáros Krisztofer 14,60

Ajánlott videó

Olvasói sztorik