Tech

A Vodafone elhozta a teljes korlátlanság élményét – Megszűnik az adatkeret mint fogalom a RED előfizetők számára (x)

Gyorsan változó világunkban a fogyasztási szokások is folyamatosan alakulnak, és az is jellemző, hogy a felhasználók minél gyorsabban szeretnének hozzájutni az őket érdeklő információkhoz. A szabadságunkat nem csak a való életben, hanem a neten is szeretnénk korlátlanul megélni – legyen szó az elénk kerülő tartalmakról vagy az adatforgalomról. Utóbbira kínálnak megoldást a Vodafone új Red díjcsomagjai, amelyek jelenleg egyedülálló módon korlátlan adatforgalmat biztosítanak az előfizetők számára.

A Vodafone felmérése szerint az internetezéssel töltött idő több mint fele jut a mobileszközökre, ennek megfelelően folyamatosan növekszik a mobiladatfogyasztás, és növekvő tendenciát mutat az extra adatkeret-igénylések száma is. Ez nem meglepő, hiszen az okostelefon egyfajta miniszámítógépként a kezünkbe nőtt, és már alapvető eszköz a mindennapi feladataink elvégzéséhez. A Vodafone ezen fogyasztói trendeket figyelembe véve újította meg a rendkívül népszerű Red díjcsomagokat, amelyek a korlátlan adatforgalmat hozzák el az ügyfelek számára.

Egy jó díjcsomaggal nem érnek meglepetések

Az internet informál és szabaddá tesz, ugyanakkor az ügyfelek nem szeretik a korlátozást sem a fogyasztott tartalmak terén, sem a hálózatukon: legszívesebben úgy használnák a mobilnetet, mint a wifit, hogy bármikor hozzájuthassanak az információkhoz, vagy a szórakozási lehetőségekhez.

Ahogy a tájékozódási források kiválasztása, úgy a rendelkezésre álló adatkeret okos felhasználása is folyamatos döntések elé állít. Ugyan egyre több felhasználó tart igényt mobilinternetre, kevesen mernek a korlátlan adatforgalom mellett voksolni. A lakossági előfizetők 85 százalékának van mobiladatforgalmi kerete, de csupán 7 százalékuknak korlátlan az adatforgalma – ezért sokan kompromisszumra kényszerülnek netezés során a csomagok ára miatt, kevesebb fogyasztási lehetőséget kihasználva.

A korlátlan mobilnet ugyan vonzó, de a mobilnetezők jelentős része nem fizetne többet annál, amennyit jelenleg fizet. A spórolás és tudatosság is jellemző a mobilnetezőkre, tízből kilenc ember él a wifi előnyeivel, ha lehetséges. És még így is előfordul, hogy elfogy a mobilnet: az előfizetők 34 százaléka eszmélt már arra az elmúlt évben legalább egyszer, hogy elhasználta a rendelkezésére álló adatkeretet.

A Vodafone új RED csomagjaiban a korlátlan beszélgetés és üzenetküldés mellé korlátlan adatmennyiség is társul – hogy a felhasználó valóban úgy érezze, semmi sem állhat az útjába. A RED Free már havi 10.990 Ft-os havidíjért elérhető, a korlátlanság mellé pedig 10 Mbit/s sebesség is jár, amivel még az 1440p-s, full HD felbontású videókról sem kell lemondani. A világgal szorosabban kapcsolatot tartani kívánóknak a RED Infinity World mindemellett díjmentes roamingot is biztosít 110 országban 42 ezer forint extra készülék-kedvezménnyel, havi 15 990 Ft-os havidíjért. Azon ügyfelek számára, akik vezetékes Vodafone szolgáltatással is rendelkeznek, előbbi már 8.990 Ft-os, míg utóbbi 12.490 Ft-os kedvezményes havidíjért érhető el.

 

A tudatos internethasználók számára tágabb az internet is

A Vodafone kutatásai egy érdekes dologra világítanak rá. Az adatkereten túl van még egy dolog, ami csökkentheti az internetezés szabadságát, ez pedig nem más, mint az ún. filterbuborék. Felhasználóként elvileg mi magunk választhatjuk meg, mit szeretnénk olvasni, mi az, amire időt és energiát szánunk. A gyakorlatban ez nehezebben valósul meg, hiszen a különböző weboldalak üzemeltetői folyamatosan fejlesztik a hírfolyamok algoritmusait annak érdekében, hogy a felhasználó minél inkább az érdeklődési körének megfelelő tartalmakkal találkozzon. Ez alapvetően egy jó dolog, hiszen így nem kell sokáig kutakodnunk a számunkra érdektelen tartalmak között, és nem is sejtjük, hogy ez milyen hasznos dolog. Láthatatlanul is az egekbe emeli az internetezési élményünket, ettől olyan gördülékeny az egész. Ugyanakkor ez egyfajta buborékot is képez körénk, és ebből a buborékból időnként sok olyan tartalom is kívül reked, ami egyébként releváns lenne számunkra. Ez az úgynevezett filterbuborék sokak számára ismeretlen fogalom, ugyanakkor a jelenség és következményei a netezők harmadát, főleg a 18-29 éves korosztályt kifejezetten frusztrálja.

A Vodafone készített egy kutatást a témával kapcsolatban, melyből kiderült, hogy a megkérdezett netezők 39 százaléka érzi úgy, hogy érdeklődési körének megfelelő posztok jönnek vele szembe a közösségi oldalakon, és a netezők egy részének lenne igénye diverzebb tartalmakra is. Bár a korábbi lájkok, reakciók jelentős szerepet játszanak az algoritmusok munkájában, a megkérdezettek fele gondolja úgy, hogy nem igazán rajta múlik, mi kerül a szeme elé, tehát ebben még nem teljesen alakult ki tudatosság.

A filterbuborék a híroldalakon és a közösségi médiában a legzavaróbb, mivel ezeken a felületeken az emberek minél sokszínűbben, minél több szempontból megközelítve szeretnének informálódni a világ történéseiről. Tudatos hírfogyasztóként a netezők 37 százaléka nyitott arra, hogy a rendszeresen olvasott portálokon túl más oldalakat is felkeressen, így szélesítve világképét. A megkérdezettek 51 százaléka néz utána más híroldalakon is a közösségi oldalakon szembejövő híreknek, hogy ellenőrizzék a hitelességüket, ami az álhírek és a dezinformáció korában fontos szempont.

Ez a szűrő kifejezetten hasznos, ha a tájékozódás vagy a szórakozás a cél. A zene-, videó- és filmmegosztó oldalak esetében kevésbé zavaró a megkérdezettek szerint, mivel az algoritmusok jó eséllyel hangolódnak rá egyedi ízlésünkre, így a korábban megtekintett kedvenceinkhez hasonló filmeket, sorozatokat tudnak ajánlani. A tartalomajánlás kimondottan kényelmes, ráadásul a döntési szabadságot is megadja, hiszen nem kötelező mindent megnézni, amit ajánlatként kapunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik