Tech

Galaxy Z Flip: nagyon menő, de méregdrága a Samsung új csodatelefonja

A Samsung Galaxy Z Flip a dél-koreai gyártó második próbálkozása a hajlítható kijelzős telefonok szegmensében, és a megközelítés ezúttal egészen más, mint a tavaly debütált Galaxy Fold esetében.

Nagy nap a mai a Samsung számára, hiszen nemcsak a Galaxy S20 termékcsaládról rántották le a leplet, de tavalyhoz hasonlóan idén is bemutattak egy hajlítható kijelzős okostelefont, a Galaxy Z Flip névre keresztelt készüléket, ami a Galaxy Folddal ellentétben nem egy kisebb táblagéppé nyitható szét, hanem a régi kagylótelefonokat idézi. A mobil zárt állapotban leginkább egy zsebben hordozható tükörre vagy púderdobozra hasonlít, kinyitva viszont 21,9:9-es képarányú, 6,7 hüvelykes AMOLED kijelzőt kapunk,

amit meglehetősen bika hardver egészít ki.

Nyolcmagos Snapdragon 855+ processzor, 8 GB RAM és 256 GB UFS 3.0 háttértár társaságában, tehát a telefon játékra is simán alkalmas. Az akkumulátor viszont csak 3300 milliamperórás (2 x 1650 mAh), ami 2020-ban elég kevésnek tűnik – kiváncsiak is vagyunk, vajon ezzel a teleppel mennyi ideig bírja a telefon.

A hajlítható kijelzős trend megállíthatatlan. Fotó: Samsung

Kijelzőből ugyan most is kettőt kapunk, de a külső variáns nem olyan méretes, mint a tavaly bemutatott, újgenerációs Motorola Razr esetében. A Samsung csak egy egész kicsi, 1,1 hüvelykes AMOLED képernyőt épített a külső borításba, amin a pontos idő mellett maximum az értesítések és az éppen hívó fél neve jeleníthető meg. Pozitívum ugyanakkor, hogy a kis kijelzőn megjelenő érintésre bökve, majd a telefont kinyitva automatikusan elindul az alkalmazás, ami a notifikációt küldte.

A belső képernyő a Galaxy Folddal ellentétben nem műanyag, hanem flexibilis üveg, ami nemcsak strapabíróbbnak tűnik, mint az előd, de az érintése is sokkal kellemesebb, és a mechanika is eltér a tavaly bemutatott hajlítható kijelzős modellétől. A zsanér megtartja a kijelzőt abban a pozícióban, amibe beállítottuk, nem csukódik össze magától. Ennek hála az asztalra letéve simán alkalmas videótelefonálásra vagy szelfi készítésre, anélkül, hogy fogni kellene, sőt akár videó is rögzíthető vele – már nem kell állvány, ha azt szeretnénk, hogy mindkét kezünk szabad legyen a felvétel készítése közben.

Végre nem kell tartani a telefont a szelfizéshez! Fotó: Samsung

Kamerából összesen három került a csodatelefonra: egy 10 megapixeles, autófókuszos előlapi kamera, a hátlapra pedig két 12 megapixeles egység, egy széles és egy ultraszéles látószögű. A készülék már Android 10 operációs rendszerrel kerül forgalomba, támogatja a 15 W-os gyorstöltést, és vezeték nélkül (9 W) is pumpálható bele az energia, az ujjlenyomat-olvasó, ami a bekapcsoló gomb is egyben, pedig a Galaxy Foldhoz hasonlóan a készülék jobb szélére került, közvetlenül a hangerőszabályzó alá.

Végezetül érdemes tudni, hogy a Galaxy Z Flip nemcsak a dizájnját és a használatát illetően különleges, de az ára sem hétköznapi: tény, hogy olcsóbb, mint Fold, de mivel a hajlítható kijelző ma még mindig kuriózum, így a Galaxy Z Flipért szintén erős összeget, 535 900 forintot kell majd kifizetni itthon.

A Samsung úgy csodatelefonja – az árat leszámítva – sokkal menőbb, mint amilyennek az első infók alapján tűnt, és a koncepció is kiforrottabb, mint a Fold esetében. Kérdéses persze, hogy a szélesebb közönségből hányan lesznek hajlandók kifizetni érte az átlagnál jóval magasabb árat.

A készülék Magyarországon február 21-től lesz elérhető, korlátozott számban.

Samsung Galaxy Z Flip specifikációk

  • Súly: 183 gramm
  • Méret: 87,4 x 73,6 x 15,4-17,3 mm (összehajtva); 167,9 x 73,6 x 6,9-7.2 mm (kinyitva)
  • Belső kijelző: 6,7 hüvelyk (22:9), Infinity Flex Full HD+ (2636 x 1080 pixel) Dynamic AMOLED
  • Külső kijelző: 1,1 hüvelyk, Super AMOLED Always-on támogatással; 300 x 116 pixel
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 855+
  • Memória: 8 GB RAM
  • Háttértár: 256 GB UFS 3.0 (nem bővíthető)
  • Fő kamerák: 12 MP wide dual-pixel AF (f/1.8) + 12 MP ultra wide (f/2.2) 123 fov; LED Flash, OIS
  • Szelfikamera: Infinity-O 10 MP dual-pixel AF (f/2.4)
  • Akkumulátor: 3,300 mAh akku (2 x 1,650 mAh), Quick Charge 15 W, 9 W Qi töltés
  • Operációs rendszer: Android 10
  • Színek: Mirror Black, Mirror Purple, Mirror Gold (utóbbi nem minden országban)
  • Ár: 535 900 Ft

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik