Tech mobilteszt

Még több kamerát kínál a pénztárcabarát Samsung Galaxy A71 és A51

A Samsung Galaxy A-szériájának legújabb darabjai nem váltják meg a világot, de korrekt áron kínálnak remek kijelzőt, tisztességes üzemidőt, és az elődökhöz képest jóval combosabb kamerarendszert.

Ugyan a Samsung telefonjai közül legtöbbször a csúcsszériák (Galaxy S vagy Galaxy Note) képviselőiről cikkezünk, de nem mehetünk el szó nélkül a gyártó középkategóriás modelljei mellett sem, amik minden évben kifejezetten jót tesznek a cég bevételeinek. Ebbe a mezőnybe a J mellett az A utótagú készülékek tartoznak – a gyártó az utóbbi modellekkel igyekszik kielégíteni azon vásárlókat, akik középkategóriás áron szeretnének prémium érzetű mobilt, némi kompromisszum kíséretében.

Galaxy A71 és Galaxy A51. Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Tavaly decemberben a Galaxy A70 és a Galaxy A50 utódai, a nem meglepő módon Galaxy A71-re és Galaxy A51-re keresztelt mobilok mutatkoztak be. Érdemes hozzátenni, hogy az A-sorozatnak van egy különleges szerepe: a Samsung először ezeken a telefonokon teszteli azokat a főbb változtatásokat, amik később a csúcsmobilokba is bekerülnek. Ilyen volt korábban az optikai ujjlenyomat-olvasó az A50-en, ami első körben nem is aratott osztatlan sikert a lassúsága miatt. Az A51 és A71 most nem hoz ilyen jelentőségű új megoldást, de az elődjeikhez képest több téren is fejlődtek. A két készüléket egyszerre kaptuk tesztelésre, mivel az A51 csak pár dologban tér el az erősebb A71-től.

Prémium plasztik

A Galaxy A71-nél rögtön a hatalmas kijelző tűnik szembe, egy 6,7 hüvelykes Super AMOLED panelt kapunk 1080 x 2400 pixel felbontással és 393ppi pixelsűrűséggel. Szinte teljesen el is foglalja a készülék elejét, amit minimális kávák öveznek, ám a 20:9-es képarány miatt a hosszúkásabb mobil fogása kifejezetten kényelmes. A kisebb kezűek persze ettől függetlenül sem fogják egy kézzel lehúzogatni az értesítéseket.

Hagyományos módon a készülék jobb oldalára került a bekapcsológomb (ami hosszú lenyomásra a Bixbyt hozza elő) a hangerő-szabályzókkal együtt, épp kellemes magasságban elhelyezve. Alul megmaradt a hagyományos jack aljzat, illetve a 25 W-os gyorstöltést támogató USB-C port.

A cseppalakú szigetet panelba vágott kameralyuk váltotta. Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A kezelhetőségnek jót tesz az is, hogy a mobil viszonylag könnyű, köszönhetően a műanyagból készült hátlapnak, pontosan a Glasstic néven emlegetett anyagnak, ami az üveghatású plasztikot takarja. Emiatt kicsit olcsóbb hatásúnak tűnhet, mint egy Galaxy S modell, de semmiképp nem gagyi, már csak azért sem, mert a hátlapi festés prizmás hatása kifejezetten széppé varázsolja a telefont.

Az Infinity-O kijelzőn középre került a panelba vágott kameralyuk, és érdemes megjegyezni, hogy a Galaxy A71-en valamivel nagyobb a kör, mint a Galaxy A51-en, pedig mindkét mobilba ugyanaz a szenzor került. Ennek oka, hogy az A71 Super Amoled Plus panelt használ, míg az A51-en „csak” egy 6,5 hüvelykes Super AMOLED kijelző jeleníti meg a tartalmat. Mindegyik mobilon adott a remek kontraszt, a magas fényerő és színhelyes megjelenítés – utóbbi az A71-nél kicsit hűvösebb, de ez a beállítások között orvosolható.

Fotó: Csanádi Márton

A Full HD+ felbontás (1080 x 2400) kellő részletességet biztosít, és ekkora méreten még netflixezni sem rossz élmény. A panel alá épült be az ujjlenyomat-olvasó, amivel három ujjat regisztrálhatunk be, és emellé természetesen adott az arcfeloldásos lehetőség is.

Kamerában erősebb

Elődjéhez képest a Galaxy A71 legnagyobb erénye a továbbfejlesztett kamerarendszer. Az A51 és az A71 ilyen téren alapvetően megegyezik, a fő különbség az A71 főszenzora, ami nem 48, hanem 64 megapixeles. A Samsung ugyanakkor az előlapi kamerán sem spórolt, hiszen mindkét mobilon egy 32 megapixeles, fixfókuszos szenzor kapott helyet, amivel akár 4K-s videókat is rögzíthetünk.

Hátul már négy lencsét kapunk, az eddigitől eltérő elrendezésben.

A megoldás ahhoz hasonló, amit a Galaxy S20-nál rebesgetnek, dominószerűen sorakoznak az érzékelők. A Galaxy A71 esetében a 64 megapixeles (f/1,8) főegység mellé került egy 12 megapixeles, 123 fokos ultraszéles látószögű szenzor, amit egy 5 megapixeles makró és egy 5 megapixeles mélységérzékelő szenzor egészít ki – utóbbi a portrék esetében segíti a háttér elmosását. A nagy újítás a makrókamera megjelenése, aminek hála a közeli képeink még részletesebbek lehetnek. Ez mindenképp örvendetes újítás, viszont használat közben néha azt tapasztaltuk, hogy a fókuszt nehezen találta meg a szoftver.

Fotó: Csanádi Márton

A kamera appban a fotós lehetőségek sorrendje testre szabható, és minden alapvető dolog elérhető: élő fókusz, éjszakai mód, makrófotó, panoráma, étel, szuperlassítás, hyperlapse, Bixby vision és AR Emoji.

Hardver terén szintén nincs mire panaszkodni: nyolcmagos Exynos 9611 processzor dübörög mindkét modellben, a Galaxy A51-nél minimum 4 GB, az A71-nél pedig 6 GB rendszermemória társaságában, háttértárat pedig többféle konstrukcióban lehet választani. Ez épp elég a hétköznapi feladatokhoz és alapvető appokhoz, amiknek a futtatása természetesen a Galaxy A51-nek sem okoz különösebb problémát, de a Galaxy A71-en azért érezhetően fürgébben indulnak el a folyamatok.

Két napig is húzza

A Galaxy A71 és a Galaxy A51 az első olyan Samsung-készülékek, amik már az Android 10 operációs rendszerrel és a OneUI 2.0-ás verziójával érkeznek. Így adott a rendszerszintű sötét mód, illetve már nemcsak a kijelző előtt töltött időről ad nekünk statisztikákat az Android, és elérhetővé vált a gesztusvezérlés meg a Fókusz mód is, amivel bizonyos appokat korlátozhatunk le a kevesebb kijelző előtt töltött idő érdekében. Értesítő LED sincs, de van helyette Always-on Display, és persze Bixby rutinok. Az A51 viszont nem kapott gyári képernyőrögzítőt, és nem képes előlapi lassított videó készítésére sem.

Már Android 10-zel jönnek a dobozból. Fotó: Csanádi Márton

Üzemidő terén is jó választás a Galaxy A71, hiszen a 4500 milliamperórás aksi nagyobb, mint amit a Galaxy S10 Plus kínált. Közepes nyomogatással két napot is kibírhat, de másfelet biztosan, kijelzőidő terén 7-8 órát lehet mérni, és a 25 W-os gyorstöltéssel fél óra alatt 40 százalékra tornázható fel a telefon. A Galaxy A51-nél ugyan csak 15 W a gyorstöltés, de szívósság terén hasonlóan teljesít az A71-hez.

160 ezer forintért egyáltalán nem rossz vétel a 6/128 GB-os Galaxy A71. Cserébe egy tisztességes 6,7 hüvelykes kijelzőt, szép külsőt, 25 W-s gyorstöltést, 64 megapixeles kamerát kapunk, mindezt remek üzemidővel. A vezeték nélküli töltés lehetőségéről viszont le kell mondani, továbbá nem vízálló, de ennek a célcsoportnak ezek talán nem is olyan fontos hiányosságok. A Galaxy A51-ért pedig 130 ezer forintot kérnek el 4/64 GB-os összeállításban.

Samsung Galaxy A71 specifikációk

  • Operációs rendszer: Android 10; One UI 2
  • Processzor: nyolcmagos Exynos 9611
  • Kijelző: 6,7 hüvelykes Super AMOLED, 1080 x 2400 pixel (~393 ppi)
  • RAM / tárhely : 6 GB / 8 GB; 128 GB (bővíthető)
  • Előlapi kamera: 32 megapixel
  • Hátlapi kamera: 64 MP (f/1,8) széles +12 MP (f/2,2) ultraszéles + 5 MP (f/2,4) makrókamera + 5 MP (f/2,2) mélységérzékelő
  • Akkumulátor: 4500 milliamperóra, 25W gyorstöltés

Samsung Galaxy A51 specifikációk

  • Operációs rendszer: Android 10; One UI 2
  • CPU: nyolcmagos Exynos 9611
  • Kijelző: 6,5 hüvelykes Super AMOLED, 1080 x 2400 pixel (405 ppi)
  • RAM / tárhely: 4 GB / 64 GB; 4 GB /128 GB; 6 GB /128 GB
  • Előlapi kamera: 32 MP (f/2,2)
  • Hátlapi kamera: 48MP (f/2,2) széles látószögű + 12MP (f/2,2) ultraszéles látószögű + 5 MP (f/2,2) makrókamera + 5 MP (f/2,2) mélységérzékelő
  • Akkumulátor: 4000 milliamperóra, 15W gyorstöltés

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik