Tech

Felejtse el az öregítős appot, itt az újabb őrület

Az elmúlt napokban mindenki a FaceApp nevű alkalmazással öregítette az arcképét, amivel kapcsolatban több szakértő is adatvédelmi aggályokat fogalmazott meg. Mindeközben a Massachusetsi Műszaki Egyetem kutatói az IBM-el közösen elérhetővé tették egy weboldalon keresztül AI Portraits nevű saját szoftverüket, amivel megnézhetjük, hogyan nézne ki a vászonra lefestett arcképünk évszázadokkal ezelőtt.

Az algoritmust 45 ezer klasszikus arcképen edzették, hogy minél valósághűbben tudja átalakítani a felhasználók által feltöltött fotókat úgy, hogy az ecsetvonások és a színek is Rembrandt, Van Gogh és a többi régi nagy művész stílusát idézzék.

A szakemberek elmondása szerint a fejlesztés a korábbi MI-megoldásokkal szemben nem csak egyszerűen átfesti egy meglévő képet, hanem teljesen az alapoktól építi fel úgynevezett generatív ellenséges hálózatok (GAN) használatával. A képek felhasználásával kapcsolatban a kutatók megjegyzik, hogy bár a fotókat szerverükön dolgozzák fel, de a felvételek feldolgozás után rögtön automatikusan törlésre kerülnek, így nincs rá esély, hogy külső félhez kerüljenek.

A különleges portrékészítőt ezen a linken próbálhatja ki, de mivel a cikk írásának pillanatában eléggé túlterhelt a weboldal, ezért akadozásokra kell számítani. Addig is mutatunk pár jól sikerült alkotást.

https://twitter.com/fatedtowander/status/1152921864571883520

https://twitter.com/GabeNStudios/status/1152762343475912705

Ajánlott videó

Olvasói sztorik