Tech

Ez az egyik tanulság az öregítős appal kapcsolatban

Mi is írtunk róla múlt héten, hogy a netet ellepték a felhasználók öregített fotói az ismét felkapott FaceApp nevű mobilalkalmazásnak köszönhetően, ami frissen készített szelfik vagy a telefonon tárolt fotók alapján alakít át arcokat. Külön cikket szenteltünk az appal kapcsolatos adatvédelmi aggályoknak, miszerint az orosz fejlesztők alkalmazása az indokoltnál több fotóhoz kér hozzáférést, és hogy a hiányos felhasználási feltételek teret adnak annak, hogy a felvételeket saját céljaikra használhassák fel, akár üzleti jelleggel is. Hogy miként kérheti adatai törlését a cégtől, arról itt írtunk korábban:

Így kérheti fotói törlését az öregítős app fejlesztőitől
Pár lépés az egész, de sajnos nem éppen egyértelmű.

A Sophos biztonsági cég most felhívta arra is a figyelmet, hogy nem csak a FaceApp esetében érdemes résen lennünk, fontos lenne minden olyan felhasználói szerződéssel óvatosnak lenni, amely valamilyen módon korlátozni akarja a jogainkat.

Az emberek döntő többsége úgy tölt le applikációkat, hogy simán elfogadja a felhasználói feltételeket, adatvédelmi szabályzatokat anélkül, hogy elolvasná őket.

Azt sem árt tudni, hogy nem kizárólag orosz érdekeltségű – mint a FaceApp esetében, amely mögött a Wireless Lab orosz programozói állnak – applikációk, vagy cégek éltek eddig vissza a felhasználók figyelmetlenségével. A Sophos pár példát is említ a múltból:

  • A Facebook, amely használja és akár továbbítja is harmadik félnek a közösségi oldalon lévő fotóinkat, adatainkat. A Facebook szerint bármikor törölhetjük a fotóinkat, de jó tudni, hogy ha azokat előtte megosztottuk másokkal, akkor továbbra is visszaélhetnek velük.
  • Az Accuweather időjárás előrejelző applikáció, amelyről 2017-ben derült ki, hogy az iOS változat adatokat gyűjtött a felhasználókról és továbbította azokat. Mindezekre azért volt lehetősége, mert az applikáció adatvédelmi szabályzata megengedte, hogy információt szerezzen a közelben lévő eszközökről, így a wifi routerről is. Sőt, hozzáfértek a felhasználó pulzusáról és testhőmérsékletéről gyűjtött információkhoz is.
  • Az IBM, amely nem tájékoztatta a felhasználóit, amikor az arcfelismeréshez azok Flickren készült fotóit használta fel.

A szakértők azt ajánlják, hogy sose töltsünk le applikációt anélkül, hogy elolvasnánk és megértenénk a felhasználói szerződésben, adatvédelmi szabályzatban írtakat – különben könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy részlegesen vagy akár teljesen elveszíthetjük a kontrollt adataink, fotóink felett.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik