Élő Sport

Márton Viviana döntős, a Nádas, Tótka páros és a Csipes, Gazsó duó ezüstérmes, Pupp és Fojt bronzérmes, elbukta az elődöntőt a pólóválogatott – élő hírfolyam az olimpia pénteki versenynapjáról

Kovács Tamás / MTI
Jansik Szilárd és Luka Loncar csatája
Kovács Tamás / MTI
Jansik Szilárd és Luka Loncar csatája

Újabb izgalmas versenynaphoz érkezett a párizsi olimpia, amelyben újabb érmekért drukkolhatunk.

  • Rögtön korán reggel jött egy fantasztikus siker, Rasovszky Kristóf elképesztően magabiztos úszással nyert aranyérmet a 10 kilométeres nyílt vízi úszásban. A szám másik magyarja, Betlehem Dávid is sem maradt adós a remekléssel, egy elképesztő hajrá után harmadik helyre ért be!
  • Taekwondóban nem jött össze a dobogós hely a férfiaknak, de Márton Viviana szó szerint berúgta az olimpia ajtaját, mivel két meccset nyerve az elődöntőbe, később egy világbajnok belgát legyőzve a fináléba került, amelyre 21.19-kor kerül sor.
  • Krizsán Xénia és Nemes Rita folytatja a hétpróba küzdelmeit, előbbi 15., utóbbi 20. helyen vág neki a második napnak. Pénteken távolugrásban Krizsánnak sikerült 603 centis ugrással két helyet javítania, Nemes Rita viszont 588-ig jutott és maradt a 20. helyen. Gerelyhajításban is javított Krizsán, idei legjobbjával nyitott, majd annál is jobbat dobva 49,52 méterrel zárt. Nemes Rita legjobb próbálkozása 43,64 méterre szállt. Az utolsó szám előtt Krizsán Xénia kilencedik, Nemes Rita 19. helyen áll.
  • A férfi öttusázók között 14. helyről kezdte meg az elődöntőt Bőhm Csaba, végül a laser run fináléjában nyolcadikként futott be, ezzel pedig bejutott a férfi öttusázók szombati döntőjébe. Szép Balázs majd a B elődöntőben lesz érdekelt, 17 óra után.
  • A birkózók szabadfogású küzdelmeiben Ligeti Dániel 125 kilogrammos mezőnybenegy tükörsima győzelem után kikapott a török Taha Akgültől. Számára így a vigaszág maradt utolsó reménysugárként, ehhez viszont döntőbe kellene jutnia a töröknek.
  • Kajak-kenusaink közül a kajak párosok döntője igazi drámát hozott. Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra brutális kezdés után is tartotta a tempót, végül egy hajszállal előzött meg két egységet is, így az ezüstérméhez nem férhetett kétség. Az egyik megelőzött hajó viszont pont a döbbeneteset hajrázó Fojt Sára és Pupp Noémié volt, akik a németekkel annyira egyszerre értek célba, hogy percekig tartó videózás után sem sikerült eldönteni, melyik hajó lehetett előrébb. Végül salamoni döntés született, mindkét egység bronzérmet kapott, a német és magyar kajakosok egymás nyakába borulva ünnepeltek. Ekkora izgalmat ugyan nem hozott a férfi kajak kettes döntője, de nem is bánjuk, mert Tótka Sándor és Nádas Bence magabiztos teljesítménnyel nyert ezüstérmet. A kenusoknak nem volt ilyen jó napjuk, Kiss Ágnes és Nagy Bianka hatalmas hajrával a negyedik helyen értek célba, de mindössze 54 századmásodpercre a harmadik helytől. A férfi egyesek döntőjében pedig Adolf Balázsnak hetedik helyen zárt ezer méteren.
  • A férfi vízilabda-válogatott a horvátok ellen már a döntőért játszott, de 9-8-ra kikapott, maradt a bronzcsata.

A versenynap összes magyar érdekeltségű programját ebbe a cikkbe gyűjtöttük össze.

Szurkoljunk az újabb aranyért!

Eddigi fantasztikus teljesítményét megkoronázhatja Márton Viviana, aki a teakwondósok 67 kilogrammos súlycsoportjában három győzelmet követően döntőt vív.

A Spanyolországban élő magyar sportoló ellenfele a világbajnoki ezüstérmes és kétszeres Eb-harmadik szerb Aleksandra Perisic lesz.

Krizsán Xénia hetedik, Nemes Rita 18. lett hétpróbában

A hétpróbázó Krizsán Xénia a hetedik, Nemes Rita pedig a 18. helyen végzett a párizsi olimpián. Krizsán a 800 méteres síkfutásban remekül megfutott első kör után elkezdett folyamatosan előre jönni, és a végén csak ketten bizonyultak gyorsabbnak nála. Egyéni rekordjáért (2:06.27 perc) 1020 pontot kapott, amivel a hetedik helyre lépett előre – hármas holtversenyben.

A sérüléssel bajlódó Nemes Rita számára az volt a cél, hogy végigcsinálja a kétnapos küzdelmet. A 34 éves versenyző remekül teljesítette a két kört, futamában 2:10.10 perces (963 pont) egyéni csúccsal harmadik lett. Összetettben a 18. helyen zárt.

Hétpróba

1. Nafissatou Thiam (Belgium) 6880 pont
2. Katarina Johnson-Thompson (Nagy-Britannia) 6844
3. Noor Vidts (Belgium) 6707
….7. Krizsán Xénia 6386
…18. Nemes Rita 6060

Nem állunk jól vízilabdában

A második negyedben Vámos, majd Varga Dénes csodás ejtésével kétszer is vezetett a magyar csapat, a horvátok azonban fordítani tudtak. Fatovic nagyon élt, öt gólt szerzett a félidőig (5-7).

Hat gól, 3-3 az első negyedben

Bár az első gólt a horvátok szerezték, a magyar csapat pillanatok alatt átvette az irányítást, és 3-1-re fordított. A hajrá a horvátoké volt, Fatovic duplájával sikerült 3-3-ra egyenlíteni.

Bolgár súlyemelő arany 89 kg-ban

A férfi súlyemelők 89 kilós kategóriáját a bolgár Karlosz Naszar nyerte összetett világcsúccsal a párizsi olimpia pénteki versenynapján.

A 20 éves Naszar, aki bolgár anya és libanoni apa gyermekeként éppen a nyári játékoknak otthont adó francia fővárosban született, szakításban még ugyanúgy 180 kilót teljesített, mint a fogásnemi világrekordot 182 kilogrammal tartó kolumbiai Yeison Lopez. Lökésben azonban jócskán rávert vetélytársára, s végül 404 kilós összetett világcsúccsal nyert a 390 kilóig jutott dél-amerikai rivális előtt. Naszar a második fogásnemben saját korábbi rekordját javította tovább egy kilóval 224 kilóra.

Súlyemelés, férfi 89 kg

1. Karlosz Naszar (Bulgária) 404 kg (szakítás: 180 kg, lökés: 224 kg – világcsúcs) – világcsúcs
2. Yeison Lopez (Kolumbia) 390 (180, 210)
3. Antonino Pizzolato (Olaszország) 384 (172, 212)

(MTI)

Ligeti Dániel kiesett

Pénteken egy magyar birkózó volt érintett a párizsi olimpián, a szabadfogású nehézsúlyúak között az Eb-ezüst- és bronzérmes Ligeti Dániel (125 kg, Haladás). A szombathelyiek 35 éves kiválósága, 11-0-s technikai tussal verte Afrikai-bajnoki ezüstérmes nigériai Ashton Mutuwát, majd 8-0-ra kikapott az olimpiai, háromszoros világ- és tizenegyszeres Európa-bajnok török Taha Akgültől.

A sorsa attól függött, hogy legyőzője mire megy az esti elődöntőben a vb-címvédő iráni Amir Hosszein Zare ellen, ha nyer, viszi magával Ligetit a vigaszágra.

Ám a két gigász akció nélküli meccsén a passzivitási pontok az iráninak kedveztek (2-1), így a magyar sportoló sajnos elbúcsúzott.

Szép Balázs is bejutott az öttusázók döntőjébe

Bőhm Csaba után Szép Balázs is döntőbe jutott a párizsi olimpia öttusaversenyén. Az UTE versenyzője a csütörtöki körvívásban 18 ellenfelét győzte le és 17-től kapott ki az Észak-párizsi Arénában. A világbajnokságon 21 sikerrel zárt, de mivel neki nem erőssége ez a szám, a pozitív mérleg jó alapot teremtett számára a folytatáshoz.
Az elődöntőben a B csoport küzdelmeit a 10. helyről kezdte a Versailles-i kastély parkjában kialakított versenyközpontban. A döntőhöz az első kilenc között kellett végeznie.

Az olimpián a világkupadöntőhöz hasonlóan már az elődöntőben is van lovaglás. Szép Balázsnak a lovaspályán egy hibája volt, akadályverésért hét pontot vontak le tőle a kiinduló 300-ból. A bónuszvívásban nem tudott pluszpontot szerezni, a 200 méteres úszásban pedig – amelyre 25 méteres mobilmedencében került sor -, 2:03.81 perccel a 11. időt érte el.

A lövészetekkel megszakított 5×600 méteres futást kilencedikként kezdte, 23 másodperccel a holtversenyben élen álló két dél-koreai riválisa, Dzsun Vungte és Szeo Csangvan után. Nagyjából egyforma sorozatokat produkált, hat-nyolc kísérletből lett meg az öt zöld lámpa, futás közben pedig figyelte, hogyan alakul mögötte a sorrend. Az utolsó lövészetet követően is többször nézett hátra, végül kiengedve a hetedik helyen ért célba. A kombinált számban 10:12.10 perccel a negyedik időt érte el.

A döntőre szombaton 17.30-tól kerül sor. Azt megelőzően rendezik a nők elődöntőjét két csoportban, a magyarok – Gulyás Michelle és Guzi Blanka – a másodikba kerültek és 13.30-kor kezdenek majd.(MTI)

„Egyelőre nem szeretném abbahagyni az ökölvívást”

Sporttársai és a Nyíregyházi Vasutas Sport Club (NYVSC) szakosztálya köszöntötte a párizsi olimpia 63,5 kilogrammos súlycsoportjában ötödik Kovács Richárd ökölvívót és edzőjét, Nagy Lajost pénteken a nyírségi nagyvárosban.

Horváth András, a szakosztály elnöke megköszönte a két sportembernek a klubért és a városért tett erőfeszítéseit. Ulrich Attila alelnök, Nyíregyháza alpolgármestere arról beszélt, hogy a tehetség mindig kamatozik, ha valaki akar és elszánt, és van olyan jó edzője, aki az úton tudja tartani, mert akkor bármi elérhető.

„Remélem, hogy NYVSC színeiben még egy olimpiát azért megérsz, és ismét büszkék lehetünk rád, helyezéstől függetlenül” – fogalmazott az alpolgármester.

Nagyon jólesett, ahogy fogadtak, hogy ennyien vártak, tényleg nagyon jólesik az elismerés és a megbecsülés. Szeretnék egy picit pihenni, feltöltődni, majd higgadtan dönteni, de egyelőre nem szeretném abbahagyni az ökölvívást, semmi ilyen nincs bennem

– mondta Kovács.

Történelmi német arany ritmikus gimnasztikában

Rendkívül izgalmas döntőt hozott a ritmikus gimnasztikázók egyéni összetett versenye. A nagy esélyesek közül a bolgár Sztiliana Nikolova már a selejtezőben kiesett, így a tavaly, Valenciában az összes egyéni világbajnoki címet begyűjtő német Darja Varfolomeev, a 2023-as összetett Európa-bajnok Borjana Kalejn és a 2022-es összetett világbajnok olasz Sofia Raffaeli között dőltek el a dobogós helyezések.

Varfolomeev és Kalejn egyaránt szenzációsan tornáztak és idénybeli legjobb teljesítményükkel rukkoltak elő, Raffaeli labdával nagyot hibázott, és ezt követően már csak a bronzéremre hajthatott.

Végül a nehezebb gyakorlatokkal bíró, jobb buzogánygyakorlatot bemutató Varfolomeev végig megőrizte higgadtságát és megérdemelten nyerte meg az aranyat 142.850 ponttal, a 140.600 pontos Kalejn és a 136.300 pontos Raffaeli előtt.

Ez a ritmikus gimnasztika történetének első német olimpiai bajnoki címe, holtversenyben a legjobb bolgár eredmény egyéniben, és az első olasz egyéni dobogós helyezés. Varfolomeev 17 évesen már olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok és kétszeres Európa-bajnok!

Pigniczki Fanni a 12. helyen végzett (a döntőbe az első 10 jutott be), ezzel a legjobb magyar rg-eredményt érte el a szöuli olimpia óta.

Márton hengerelt, olimpiai döntős!

A második menetet Márton kezdte jobban, 2-0-s vezetés után egy vitatott fejrúgásnál challenge-et kért, amit meg is ítélt a zsűri (5-0).

Újabb ütéssel 6-0-ra alakult az eredmény, Chaari ugyan szépített (6-2), de a jóval magasabb belga ellenfél minden elkövetett, ugyan fordított is, de a magyar lány újabb ütéssel 11-10-re fordított és döntőbe jutott.

A fináléra 21.19-kor kerül sor.

Varga Jennifer / 24.hu

Márton megnyerte az első menetet

Az első felvonásban a belga Chaari 3-0-val indított, de Márton egy testrúgással szépített, majd egy fejrúgással 4-3-ra fordított is. Ugyan kapott még 2 pontot egy testrúgásért, de ezt elvették tőle, sőt egy intés miatt az ellenfél kapott pontot (4-4).

Az utolsó 18 másodpercben már nem történt semmi, a segédpontok alapján viszont Márton nyerte ezt a menetet.

Jön Márton Viviana elődöntője

Női taekwondóban már az éremért csatázik Márton Viviana, aki a 67 kilogrammos súlycsoportban előbb a három éve Tokióban és 2016-ban Rio De Janeiróban egyaránt bronzérmes elefántcsontparti Ruth Gbagbit győzte le, a nyolc között az amerikai Kristina Teachout ellen nyert.

A döntőbe jutásért az első helyen kiemelt, tavaly Grand Prix-győztes, 2022-ben világbajnok belga Sarah Chaari lesz.

Bravúr Bőhm Csabától

Bár az elődöntőt csak a 14. helyről kezdte, végül a laser run fináléjában nyolcadikként futott be, így bejutott a férfi öttusázók szombati döntőjébe!

Fantasztikus teljesítmény, elődöntős Márton Viviana női taekwondoban

A női taekwondo 67 kilogrammos mezőnyében elődöntőbe került Márton Viviana miután a negyeddöntőben legyőzte amerikai ellenfelét, Kristina Teachout. Az első menetet az amerika nyerte 8-6-ra, a másodikat a magyar taekwondos hozta 10-9-re, így a harmadik menet döntött a négy közé jutásról. Márton remekül küzdött és végül 16-10-re megnyerte az utolsó menetet is, aminek köszönhetően az élete első olimpiáján versenyző magyar elődöntőbe jutott és biztosan éremért küzdhet délután.

Márton elődöntője 16:11-kor kezdődik majd.

Olvasói sztorik