Élő Sport

Muhari Eszter bravúros bronzérmet nyert, döntőbe jutott a vegyesváltó – az olimpia első napja (élő)

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szombat reggel kezdetét veszi a 2024-es párizsi olimpia, amelyen számos magyar csapatnak és sportolónak szorítunk majd.

  • Sportlövészeink közül Péni István és Mészáros Eszter vegyespárosban kezdte a selejtezőket, de sajnos mindkettejüknek rányomta a bélyegét a teljesítményükre, hogy lázasan kellett vállalniuk a versenyzést. Mészáros 310,4, míg Péni 314,3 kört ért el, ami a 20. helyre volt elég. Később a sportpisztolyosok egyéni versenyében Fábián Sára Ráhel és Major Veronika ragadott fegyvert, utóbbi az első helyen zárta az alapviadalt, ezzel bejutott a vasárnapi nyolcas döntőbe, Fábián a 33. helyen zárt.
  • Lovastusában díjlovaglásban lesz érdekelt Kaizinger Balázs, aki 28 év után az első magyar induló a versenyszámban. A 64 indulóból egy kiesett olasz lovast leszámítva egyetlen riválisát, egy cseh versenyzőt tudta megelőzni, így jelenleg a 62. helyen áll.
  • Férfi egypár evezőnk, Pétervári-Molnár Bendegúz harmadik helyen zárt az előfutamában, ezzel egyenes ágon bejutott a keddi negyeddöntőbe.
  • Férfi kézilabdázóink sajnos vereséggel kezdtek Egyiptom ellen, pedig nyolcgólos hátrányból is sikerült visszajönni.
  • A tornász Mészáros Krisztofer karrierje első olimpiáján 82,798 ponttal zárta a selejtezőt.
  • A délutáni programban sokkoló eredményeket láttunk kardvívóinktól, Szatmári András és Szilágyi Áron is a legjobb 32 között esett ki, ráadásul utóbbi bántóan simán. Gémesi Csanád viszont legyőzte Eli Derschwitzet, ám a nyolcaddöntőben – egy vitatott tussal, de – ugyancsak elvérzett. Muhari Eszter egészen a bronzmérkőzésig küzdötte magát, és bravúros, drámai csatában megszerezte a magyar küldöttség első érmét.
  • Úszásban 400 gyorson Késely Ajna és Sárkány Zalán sem jutott döntőbe, ahogyan a női 4×100 gyorsváltó sem, de a férfiak négyese fináléba jutott.
  • Maradva a víznél, a női pólócsapat Hollandia ellen kezdte a csoportkört, és ugyan hátrányról felállva sikerült többször is egynelíteni, végül 10-8-as vereség lett a vége.
  • Késő délután aztán a kerékpározókra következtek, ahol Valter Attila a 22. lett az  egyéni időfutamban.
  • asztaliteniszben Ecseki Nándor és Madarász Dóra vegyespárosa az első körben kiesett. Pingponggal is zárul a magyarok programja, mert Póta Georgina egyéni meccse 22:15-kor kezdődik.

A magyar versenyzők szombati versenynapjának időbeosztását ebbe a cikkbe gyűjtöttük össze.

28 év után szerepelt magyar lovastusában, túl a díjlovagláson

Kaizinger Balázs díjlovaglására 45,80 hibapontot kapott a Versailles-i kastély kertjében.

A 45 esztendős Kaizinger a 64 indulóból 18. versenyzőként teljesíthette a díjlovaglást, s akkor egy kiesett olasz lovast leszámítva egyetlen riválisát sem tudta megelőzni, azóta viszont egy cseh ellenfele már mögé került.

Nagyon jó érzés volt átesni a tűzkeresztségen. Kicsit izgultam, de a ló önmagához képest nagyon jól teljesített. Élénkebb habitusú, ezért kicsit attól féltünk, hogy ez az atmoszféra és környezet negatív feszültséget kelt benne. A lépéssel van problémája, azt 60 százalékosan megcsinálta, nála ez már pozitív dolog, de persze a többi jármódban is lehet fejlődni. Jelenleg a lóban ennyi van

– mondta az M4 Sportnak a magyar versenyző.

Ebben a versenyszámban az egyensúlyt, a ritmust, a hajlékonyságot, a ló elengedettségét és a ló és lovas közötti harmóniát értékelik. Közben a négyszögben húsz feladatot hajt végre a páros, így megállást és a különböző jármódokat, melyek közül Herr Cooles Classicónak a lépés okoz nehézséget.

A magyar lovasnak az a célja, hogy a vasárnapi terepversenyben és a hétfői díjugratásban előre tudjon lépni, mert a második és harmadik szám jobban kedvez a remek erőnléttel bíró Herr Cooles Classicónak.

Körömrágós utolsó negyed vár a női pólósokra

Gyorsan összejött az egyenlítés Vályinak hála, de szinte azonnal elléptek a hollandok. Van de Kraats kintről a léc alá bombázott, de szépen megtalálták a magyarok Gurisattit, aki kiegyenlített. Óriási gólt bombázott Hollandia, de Vályi Vanda újabb remek lövéssel 6-6-ra módosította az állást. A döntés az utolsó negyedre marad.

Muhari Eszter negyeddöntős!

Muhari Eszter magabiztosan, 15-6-ra verte a dél-koreai Szong Szerát a női párbajtörőzök versenyében, és ezzel ott van a legjobb nyolc között.

Muhari győzelmével nagy skalpot szerzett, mivel ellenfele 2022-ben világbajnok volt!

Ez hihetetlen, Szilágyi Áront ripityára verték

A kanadai Fares Arfa szenzációsan vívott és rögtön hat tussal nyitott Szilágyi Áronnal szemben. A magyar vívó a fejét csóválta, egyáltalán nem érezte a ritmust, miközben ruganyosan hárította támadásait az ellenfele. Arfa nagyon élvezte az asszót, sajnos látványosan nem ment Szilágyinak, 14-8-nál szinte már feladta, végül 15-8-ra kikapott.

Mivel Szatmárit korábban legyőzte a francia Apithy, így a nyitókörben elvérzett két legnagyobb esélyesünk, Gémesi Csanád viszont nagy csatában legyőzte Eli Derschwitzet, így ő bejutott a legjobb 16 közé legalább. Ez így is sokkoló eredménysor.

Major Veronika az első helyen jutott döntőbe a légpisztolyosoknál

Major Veronika az első helyen zárta a női légpisztolyosok alapversenyét, ezzel bejutott a vasárnapi nyolcas döntőbe. Fábián Sára Ráhel a 33. helyen zárta a számot.

Major klasszis teljesítményt nyújtott a 60 lövéses viadalon, az első, 95 körös tizes sorozata után alig-alig hibázott és végül 582 körrel az élen fejezte be az alapversenyt, több belső tizesével megelőzve a dél-koreai Oh Je Dzsint.

A tavalyi világbajnokságon negyedik Fábián jól kezdett, de második sorozata nagyon rosszul sikerült, és innen már nem tudott felzárkózni. Végül 566 körrel a 44 fős mezőny 33. helyén végzett. A női légpisztoly fináléját vasárnap 12 órától rendezik.

Szatmári András kiesett egyéniben

Már a legjobb 32 között búcsúzott a magyar kardvívó, miután a hazai közönség előtt szereplő Boladé Apithy 15-13-ra legyőzte. Rendkívül szoros összecsapás volt végig az övék, amelyben azonban több kulcsfontosságú döntés sem kedvezett Szatmárinak. Nagyon hamar elhasználta minden videós kérését a magyar csapat, a végjátékban pedig 14-12-ről kellett volna három tust bevinnie Szatmárinak, végül azonban csak egyet sikerült, így kiesett.

Mészáros Krisztofer talajon hibázott, de összetettben így is ötödik

A 22 éves versenyző remekül kezdett, korláton kiváló gyakorlattal 14,733 pontot szerzett, amellyel jelenleg a harmadik helyen áll. Később kedvenc szerén, talajon – amelyen idén Európa-bajnoki bronzérmes volt – több nagyobb hiba is becsúszott és 12,900 pontszámával nem maradt esélye a szerenkénti fináléba kerülni. Összetettben végül 82,798 ponttal zárt, így jó helyzetből várhatja a selejtező folytatását. A kvalifikáció késő este ér véget.

Döntős a magyar gyorsváltó!

A Németh Nándor, Kós Hubert, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám összeállítású 4×100 méteres magyar férfi gyorsváltó hetedik helyen jutott döntőbe a párizsi olimpia medencés úszóversenyeinek szombati nyitónapján. A négyes 3:12.96 perces idővel zárt, amivel hetedikként készülhet az esti döntőre, melyet 21.44-kor rendeznek.

Sárkány Zalán lemaradt a döntőről 400 gyorson, pedig egyéni csúcsot úszott

Az élete első olimpiáján szereplő 20 éves sportoló az egyetlen olyan magyar úszó, aki B szintesként is medencébe ugorhatott, mivel ebben a számban egyetlen honfitársa sem indult, neki viszont 800-on megvolt az A szintje.

A harmadik előfutamban a nyolcas pályán több mint fél másodperccel megjavította egyéni csúcsát és 3:47.33 perccel harmadikként csapott célba. Ezzel az idővel végül összesítésben 14. lett.

Az olimpiát megelőzően a veszprémi nyíltvízi úszókkal, Rasovszky Kristóffal és Betlehem Dáviddal közösen készülő Sárkány még 800 és 1500 méter gyorson lesz érdekelt a francia fővárosban.

Késely Ajna nem jutott döntőbe

Késely Ajna nem jutott döntőbe 400 méter gyorson a párizsi olimpia medencés úszóversenyeinek szombati nyitónapján. A 22 éves magyar versenyző, aki 2016-ban Rióban 21., három éve Tokióban 10. volt ebben a számban, a harmadik előfutamban úszott többek között a világcsúcstartó ausztrál Ariarne Titmusszal és a hétszeres olimpiai bajnok amerikai Katie Ledeckyvel. Késely a nyolcas pályán 4:08.90 perces idővel hetedikként csapott célba, amivel összesítésben a 13. helyen fejezte be a versenyt.

Késely még 800 méter gyorson indul egyéniben, illetve a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként lesz érdekelt.

Muhari Eszter győzelemmel kezdte az olimpiát

A kínai Csün-jao Tang ellen 5-5-nél sikerült ritmust váltania a magyar párbajtőrözőnek, így több tussal is meglógott. Ellenfele picit lépéskényszerbe került, ezért több kockázatot vállalt, ebből okosan építkezhetett Muhari. Végül meggyőző, 15-10-es sikerrel lépett tovább.

„Nagyon durva pálya volt” – mondta negyeddöntőbe jutott Pétervári-Molnár Bendegúz

Pétervári-Molnár Bendegúz harmadik helyen ért célba a férfi egypárevezősök szombati előfutamában a párizsi olimpián, ezzel negyeddöntőbe jutott.

Nagyon durva pálya volt! Előzetesen tolószélre számítottunk, de ez nem az volt, enyhe ellenszél volt, úgyhogy ez tényleg kőkemény pálya volt. Még tolószélben vagy szélcsendesben is jó időnek számít egy ilyen hét percen belüli idő. Szerettem volna inkább az első helyeken tovább jutni, de végtére is a továbbjutás a fontos és ez megvan. Elégedett lehetek, de a negyeddöntőben több kell majd

– mondta az M4 Sportnak a harmadik olimpiáján szereplő magyar evezős, majd mosolyogva hozzátette, a közönség miatt teljesen más volt ez a futam, mint a három évvel ezelőtti ötkarikás játékokon. „Ez Tokióban nagyon hiányzott, ott is ilyen óriási lelátókat építettek, mint itt Párizsban. Az evezésnek pedig az egyik különlegessége, hogy már az előfutamoktól kezdve tele van, még a drágább, úgynevezett grand stand helyek is, és egészen az ezer méteres tábláig tömegével állnak az emberek, még az esőben is. Ez pedig nagyon jó hangulatot teremt.”

Ilyen volt a párizsi olimpia megnyitója

Galéria
Hu Huhu / Pool / AFP
A küldöttségek tagjait szállító hajók a Szajnán.

Behúzták a spanyolok a nyitómeccset

Nagyon jól játszottak a második félidőben, végül 25-22-re nyertek, de ennél sokkal szorosabb küzdelem zajlott a pályán. Sok eladott labdájuk volt a szlovénoknak, ez Spanyolország ellen nem fért bele. Hamarosan jön a magyar-egyiptomi meccs a másik csoportból!

Pétervári-Molnár Bendegúz negyeddöntős

Harmadik helyen ért célba a férfi egypárevezősök szombati előfutamában a párizsi olimpián, ezzel negyeddöntőbe jutott.

A 31 éves versenyző a hatodik előfutamban az egyes pályán kapott helyet, nem kezdett jól, de 1500 méteren már feljött a negyedik helyre. Nagy hajrában sikerült bejönnie harmadik helyre a dán Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes Sverri Nielsen, a bolgár Európa-bajnoki bronzérmes Kristian Vasziljev mögött. Ezzel egyenes ágon biztosította helyét a keddi negyeddöntőben.

MTI/EPA/Ali Haider

A Péni, Mészáros páros 20. helyen zárt

Esély sem volt az éremmérkőzésbe jutásra a Mészáros Eszter, Péni István kettős számára. A légpuska vegyes csapat számban 20. helyet szerezte meg a magyar páros.

A tokiói játékokon hetedik magyar duó a héten egyaránt lázas betegséggel küzdő tagjai közül Mészáros 310,4, míg Péni 314,3 kört ért el a maga harminc lövéséből, így 624,7 körös eredménnyel zárták az alapversenyt, melyből az első két pár az arany-, a harmadik és a negyedik pedig a bronzmérkőzésbe jutott.

Az alapversenyben a kínai Huang Jü-ting, Seng Li-hao duó volt a legjobb 632,2 körrel, az aranyért a dél-koreai Keum Dzsihjon, Park Hadzsun (631,4 kör) párossal mérkőzik majd meg.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik