Sport

Nagy Lászlót egy vesztes meccsünkön érte a legnagyobb élmény a kézivébén

Khaled Elfiqi / POOL / AFP
Khaled Elfiqi / POOL / AFP

Története harmadik legjobb vb-szereplését produkálta a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely ötödikként zárt az egyiptomi tornán.

A csapat eredményességét az elemzések leginkább az edzői stábnak tulajdonítják, amelyben Gulyás István és Chema Rodríguez mellett a szövetség alelnöke, Nagy László is helyet kapott.

Kapcsolódó
Az ötödik helynél is többet adott a kéziválogatott a vébén: reményt
Nagy László koncepcióval vállalta el az alelnöki pozíciót, amihez a megfelelő embereket kérte fel. Az eredmény egy olyan válogatott, amely évtizedek óta nem járt ilyen magasságokban és még szebb jövő elé néz.

„Mindenkinek megvan a szerepe a stábban, amelynek Gulyás Pista a karmestere, ő fogja össze a szakmai munkát, miközben Chema (akihez hasonlóan az egész világon nagyon kevesen látják a játékot) taktikai meglátásaiból dolgozunk, én pedig a védekezéshez próbálok hasznos tanácsokat adni” – jellemezte a stábot Nagy a MOL Csapatnak.

A játékosként a válogatottal olimpiai negyedik Nagy azt mondta, a legfontosabb tett az volt a részükről, hogy tengermély bizalmat árasztották a játékosok felé, amiből azon is önbizalmat meríthettek, akik ilyen téren nem álltak jól.

„Azért működik a stáb, mert közös munka eredménye a csapat taktikája, illetve az adott meccsstratégia is. Nincs én ötletem, te ötleted, hanem egy közös haditerv van, amiről mindannyian azt gondoljuk, hogy ez a csapat számára a lehető legjobb. Mindenki ott tesz hozzá, ahol tud. Egyébként is, nem mindegy, ki mit csinál?

Ez az ország csapata, és a magyarok megbíztak minket azzal, hogy a lehető legjobb csapatot hosszuk össze nekik. Sokat fejlődtünk, voltak jól bevált ötletei a stábnak, de a játékosokat illeti a dicséret, mert ők valósították meg a pályán. Ha hős kell a közvéleménynek, akkor válasszanak a játékosok közül. Szerencsére bő a választék

– hárította el a dicséretet Nagy László.

Az alelnök elmondta, már a 2020-as Európa-bajnokság is jó visszajelzés volt a számukra, mert olyan játékosokat kerestek, akik hisznek magukban, és átérzik, mit jelent a válogatottban szerepelni. Akkor a fiatal magyar csapat a kilencedik helyen zárt, és a Nagy által becsvágyónak titulált csapathoz idén olyan rutinosabb kézisek csatlakoztak, mint Lékai Máté vagy Bodó Richárd.

„A játék minden elemében fejlődtünk, jobb volt a védekezésünk, a támadójátékunk, a játékosok is jobban összecsiszolódtak, és szerencsére egy olyan közösség állt össze, amiben egymást húzták a fiúk” – értékelte a mostani tornát Nagy, kiemelve, hogy mindenki elfogadta a rá osztott szerepet, és akkor sem volt morgás, ha valakinek csak percek jutottak.

Talán elsőre furán hangzik, de a legjobb élménye Nagy Lászlónak egy vesztes meccshez köthető a mostani vébén, méghozzá a franciák elleni negyeddöntőhöz.

„Az utolsó három perc mutatta meg, hogy fejben is nagyon erősek vagyunk, és hogy a mi csapatunk soha nem adja fel a harcot. Itt látszott a leginkább az, amit korábban is mondtam: hogy mindenki a határait feszegeti, mert bizony itt erre volt szükség a hosszabbításhoz. Ha a játékosok elhiszik, hogy két és fél perc alatt három gólos hátrányt le lehet dolgozni a világ egyik legjobb csapatával szemben, akkor a szakmai stáb már nem végzett rossz munkát.

A mi melónk azonban ezzel – és azzal, hogy kinyitottunk 5+1-re védekezésben – lezárult, és nem volt más dolgunk, mint boldogan nézni, ahogy a fiúk valóban az utolsó percig küzdenek, nem görcsölnek be, hanem elképesztő győzni akarással vetik magukat a harcba. Ez volt számomra a vébé legnagyobb hozadéka

Nagy elismerte, a csapat nincs még kész, és tisztában vannak azzal, hol tudnak még fejlődni. Azt is elmondta, úgy érezték előzetesen, hogy a Csurgó irányítója, Hanusz Egon a vébén robbanhat be, de a játékosnak a szigorú magyar koronavírus-protokoll miatt hosszú heteket kellett kihagynia, ami hatással volt a vb-szereplésére is.

A következő nagy feladat a férfi válogatott számára a jövő évi, hazai rendezésű Eb, amivel kapcsolatban Nagy azt mondta, szívesen megmelengetne egy érmet a kezében a torna után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik