Poszt ITT
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Listáztuk a Fidesz ellenségeit

Balavány György
Balavány György

2018. 06. 27. 14:22

Kisegyház vagy? Meleg vagy? Tanár vagy? Bajnai vagy? Liberális? Jenki? Brüsszeli? Soros vagy? Menekült? Hajléktalan? Akarsz a hatalom célkeresztjébe kerülni?
Korábban a témában:

A kormány egész politikai stratégiáját a permanens háborúra építi: közös félelem és gyűlölködés tartja össze az egyzászlós tábort. A harci kedv fenntartása pedig nem megy biztos kézzel kiválasztott, kreatívan kidolgozott ellenségképek nélkül.

Persze a modern politikai kommunikáció nemcsak Magyarországon használ ellenségképet, ám alapesetben az ellenség (higgadtabb szóhasználattal: ellenfél) a közhatalomra ácsingózó rivális, vagyis a kihívó, akivel le kell játszani a meccset.

A Fidesz azonban komplett társadalmi- és népcsoportokat  nevez ki ellenségnek, sőt, az ellenségképeit boszorkányos sebességgel képes változtatni, cserélgetni.

A mindenkori ellenségről azt kell tudni, hogy valamilyen módon veszélyt jelent a magyar emberekre. A magyar emberekről pedig azt, hogy ők a Fidesz támogatói. Ennek csalhatatlan jele, hogy bármit tegyen Orbán Viktor, állítása szerint az a magyar emberek akarata. (Amiből logikusan az következne, hogy Magyarországon cirka 2,5 millió magyar ember él – ennyi a kormány támogatóinak mérhető száma –, ám a sikeres politikai retorikának messze nem feltétele, hogy logikus legyen.)

Mármost ellenség nem egy van, hanem több: léteznek konstans és hangsúlyos, időszakos és egyszer használatos, valamint fő- és alellenségek. Ezekből szedtünk össze egy listára valót, kellemes gyűlölködést kívánunk.

1. KISEGYHÁZAK

Ez az ellenség viszonylag rövid ideig, a NER megszilárdulása idején jelentett veszélyt a hazára. Ha emlékszünk a történetre, független vallási közösségek tucatjaitól vonták meg a státuszt azért, mert csak. Nyilván csakugyan léteztek egyháznak titulált kamuszervezetek, viszont léteznek ma is, az meg egyenesen a fürdővízzel kiöntött gyerek tipikus esete, hogy full ártatlan, sőt, szociális tevékenységeket ellátó kisegyházak sorát látta el a hatalmi kommunikáció a

szekták, illetve bizniszegyházak

jelzővel. Az is példa nélküli a XXI. századi Európában, hogy parlamenti politikusok döntsenek arról, megfelelőek-e a vallási közösségek hitelvei.

Gyöngyös, 2018. június 11.
Feszület a felújítás alatt álló gyöngyösi Szent Bertalan-templomban 2018. június 11-én. Megkezdõdtek a mûemlék épület rekonstrukciós munkálatai. Az 564 millió forintos összköltségvetésû projekt keretében megújulnak a templom toronysisakjai, a déli toronyban látványlift és kilátó épül, a parókia épületében pénztárt és kávézót alakítanak ki.
MTI Fotó: Komka Péter
Fotó: Komka Péter / MTI

Ma már a hitéleti szervezkedéseket nem üldözik a politikai retorika szintjén, sőt, maga a miniszterelnök fia is egy alternatív keresztény mozgalom vezető alakja. Bár tiltakoztak – nem is sikertelenül – a kirekesztő egyháztörvény ellen, a kisegyházak ma nem képviselnek kiemelkedő politikai lobbierőt. A kormány megelégszik azzal, hogy ignorálja őket, miközben a történelmi egyházaktól való szavazatvásárlásra többet költ, mint oktatási vagy egészségügyi fejlesztésekre.

2. PEDAGÓGUSOK

Jó, ezzel az erővel bárki lehet ellenség, és csakugyan ki is neveződnek ilyen csoportok:

 • hol az orvosok, akik nyugatra vándorolnak,
 • hol az ápolók, akik béremelést követelnek,
 • hol a kórházigazgatók, akik panaszkodnak az ellátás hiányosságaira,
 • hol a művészek, akik szót emelnek a NER-ideológia ellen,

vagy mint most épp a bírók, akiknek nem tetszik a függetlenségük felszámolása,  valamint a tudósok, akikről a kormány lapjában szégyenlista készül, ha kutatási témájuk nem fér az ideológiai sablonba.

A pedagógusok azonban a szokottnál is tovább maradtak célkeresztben, a kormánysajtó sorra próbálta levadászni és sötét külső hatalmak kollaboránsaként feltüntetni őket.

Budapest, 2017. augusztus 10.
Egy asszony letörli a Vakáció feliratot a tábláról a XVIII. Kerületi SOFI Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztõ Iskola és EGYMI egyik osztálytermében, a Kondor Béla sétányon 2017. augusztus 10-én.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Budapest, 2016. február 13.
Palkovics László oktatási államtitkár sajtótájékoztatót tart az Emberi Erõforrások Minisztériumában Reagálás a Pedagógusok Szakszervezete által szervezett tüntetésre címmel 2016. február 13-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs
150 millió forintot vontak le a sztrájkoló tanároktól
A tankerületi központok élére az idő rövidsége miatt megbízott vezetőket neveznek ki – mondta Palkovics László.

Balog Zoltán egykori miniszter (lelkész létére a gyűlöletkórus egyik szólistája) pedig azt találta vélelmezni, hogy a sztrájkba lépő tanárok lusták dolgozni. Így mondta:

Rohanok vissza a parlamentbe, hogy le tudjak ülni a pedagógus-szakszervezetek képviselőivel, akik sztrájkkészültségben vannak, és alig várják, hogy ne kelljen tanítani.

3. MELEGEK

E csoport az állandó, dinamikusan gyűlölt ellenségek közé tartozik. A nyugati civilizációban politikusok szájából a nyers vagy akár árnyalt buzizás rég nem trendi, hazánk e tekintetben viszont élenjáró: Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Kósa Lajos, Tarlós István, sőt maga Orbán Viktor is buzizott már vaskosat,

Ékes Ilona parlamenti képviselő pedig egy ízben kifejtette, fertőző betegségnek tartja a homoszexualitást.

Érdekes módon a homofóbia nem fertőz, inkább kigyógyulni szokás belőle. A magyar társadalom nem utálja sokkal jobban a melegeket, mint bármelyik nyugati állam lakossága, egyes vélekedések szerint a kormány jobban irtózik a másságtól, mint a magyar emberek. Legyen úgy.

Budapest, 2017. július 8.
Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemû és queer emberek) fesztiválja, a 22. Budapest Pride felvonulásának résztvevõi a Várkert Bazár elõtt 2017. július 8-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
A 22. Budapest Pride felvonulásának résztvevői a Várkert Bazár előtt
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Mindenesetre beszédes, hogy a pártsajtó néhány cikke nyomán az Operaház igazgatója betilt egy Billy Eliot-előadást, nehogy homoszexualitást kapjanak tőle a gyerekek.

Az Opera lemondta a melegpropagandával megvádolt Billy Elliot 15 előadását
Állítólag visszaesett az érdeklődés a negatív hangvételű sajtókampány után.

4. FIATALOK, GYEREKEK, DIÁKOK

A hallgatói önkormányzatok és diáktüntetők, vagyis azok a fiatalok, akiknek saját elképzelésük van a jövőjükről (és az nem vág egybe a Fideszével), a NER retorikájában idegen hatalmak bábfigurái, valamint kóros iskolakerülők, akik rendesen fogalmazni sem tudnak,  különben is fogják be a lepcsest, húzzanak vissza a kuckójukba biflázni.

Egyébként 2012-ben bevezették az iskolarendőrséget és lejjebb szállították a büntethetőségi korhatárt, biztos, ami biztos.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Diáktüntetés március 15-én
Fotó:Karancsi Rudolf / 24.hu

5. ROMÁK

Ne legyünk igazságtalanok: konkrét romaellenes uszításokat nemigen hallottunk kormánypárti politikusok szájából, „csupán” degradáló, a cigány származású magyarokat a többségi társadalomhoz képest szerényebb képességűnek nyilvánító megnyilvánulásokat. Nyilván sértő volt

Legutóbb Lázár János verte fel a port azzal, hogy szerinte a romákat nem sikerült integrálni.

Budapest, 2017. szeptember 7.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. szeptember 7-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Lázár: A romákat sem sikerült integrálni, így a bevándorlókat sem lehet
A miniszter egy mesének tartja azt, hogy lehetséges az integráció.

Hülyeség lenne azt állítani, hogy a kormány miatt van anticiganizmus Magyarországon. De a mindenkori vezetés sokat tehet a kisebbségekkel szembeni kirekesztés ellen. Ezt a Fidesz nemcsak elmulasztja, hanem épp az ellentétek szításában élvezkedik, romapolitikájáról meg tulajdonképpen elég annyit mondani, hogy Farkas Flórián.

Szolnok, 2017. október 28.
Farkas Flórián, a szervezet elnöke beszédet mond a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség kongresszusán Szolnokon, a tiszaligeti Városi Sportcsarnokban 2017. október 28-án.
MTI Fotó: Mészáros János
Farkas Flórián, a szervezet elnöke beszédet mond a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség kongresszusán Szolnokon,
Fotó: Mészáros János / MTI

6. NEM-FIDESZES ÚJSÁGÍRÓK

Konstans ellenség. Ha a Fidesz a sajtót úgy képzeli, mint a dicsőségét zengő gigantikus kórust, abban nyilván minden kritikai hang fülsértően hamis. Márpedig úgy képzeli, hiszen az a fajta – mondjuk így – kormányzás, amire vállalkozott, csak összehangolt és hatékony propagandamunkával kivitelezhető. Sajtóellenes kirohanásokról, média elől való elfutásokról, újságírók nyilvános és rejtett megfenyegetéséről, nyilvános eseményekről való kizárásokról és/vagy kiutasításoktól a nem-válaszolásokig (vagy  a válaszadás helyetti otromba sértegetésekig) hatalmas a választék.

A legerősebb újságíró ellenes mondatért Kövér László házelnöknek jár a pont. A közjogi méltóság a nem-kormánypárti médiamunkásokat így nevezte:

nyikhaj, senkiházi, utolsó, tollforgató terroristák,

és ezt fokozni már tényleg komoly kihívást jelentene.

Budapest, 2018. március 19.
Kövér László, az Országgyûlés elnöke köszöntõ beszédet mond a Nemzetiségek és törvényhozás Magyarországon címû, a dualista magyar állam nemzetiségi törvénye megalkotásának 150. évfordulója alkalmából rendezett konferencián az Országház Felsõházi üléstermében 2018. március 19-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az eredmény: újságírók rendszeres szóbeli, illetve olykor tettleges inzultálása, médiaellenes közhangulat.

7. BAJNAI GORDON

Az ellenfelet célzó ad hominem támadássorozat, úgynevezett karaktergyilkosság nem számít szokatlannak a nyugati kultúrkörben, Magyarországon azonban ez a politikai viták anyanyelve.  Kapott az arcába rendesen Juhász Péter, Szél Bernadett, Gulyás Márton és még sokan mások.

Nyilván bárki, aki szeretné a Fideszt gyomorszájon  politizálni, rögtön hazaáruló lesz és mocskos népellenség, esetleg homokos, nőverő és éjszakánként csecsemőket fojtogat.

No, de arra emlékeznek, amikor Bajnai volt a Soros? Az antibajnaizmus elképesztő méreteket öltött 2013-2014 közt. A korábbi miniszterelnökben – csekély karizmája és nyilvánvaló politikai inkompetenciája  ellenére – esélyes kihívót sejthettek, mert plakátok, cikksorozatok, publicisztikák és kormányinfók szóltak róla. A sutyiban közzétett, gyors helyreigazítások alig érdekeltek valakit, akkor is:

 • Bajnai tette tönkre Magyarországot,
 • miatta lett öngyilkos tíz, húsz, száz, ezer libatenyésztő,
 • részt vett a Bilderberg-összeesküvésben a haza ellen,
 • övéi voltak rejtelmes összefonódások útján az ellenzéki lapok,
 • ott mesterkedett minden létező kormánykritikus megmozdulás mögött,

amíg be nem jelentette távozását a politikából, hogy aztán a Fidesz kénytelen legyen új főellenség után nézni.

Budapest, 2014. május 25.
Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetõje, volt miniszterelnök bedobja szavazólapját a XII. kerületi Virányos Általános Iskolában kialakított 41-es számú szavazókörben az európai parlamenti választások napján, 2014. május 25-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, volt miniszterelnök bedobja szavazólapját a XII. kerületi Virányos Általános Iskolában kialakított 41-es számú szavazókörben az európai parlamenti választások napján
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

8. LIBERÁLISOK

Ez sokkal elvontabb ellenségkép volt, mégis működött.

Lassan négy éve, 2014-ben Tusványoson hirdette meg a miniszterelnök az illiberális demokráciát, s a nevezetes proklamáció nyomán a kormánysajtó sosem látott liberálisozásba fogott. Ami úgy nézett ki, hogy aki nem volt fideszes, annak a neve mellé automatikusan odaírták jelzőként, hogy liberális. A liberális költő, a liberális politikus, a liberális újságíró, a liberális orvos. A liberális lett a szégyenbillog, a skarlát betű. A „liberális ember” lett a pária, miközben a miniszterelnök egyértelművé tette:

A liberális értékek a korrupciót, az erőszakot és a szexet testesítik meg –

és nem szakadt rá az ég.

Tusnádfürdõ, 2014. július 26.
Orbán Viktor miniszterelnök a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott elõadásán az erdélyi Tusnádfürdõn 2014. július 26-án.
MTI Fotó: Beliczay László
Orbán Viktor miniszterelnök a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott előadásán az erdélyi Tusnádfürdőn
Fotó: Beliczay László / MTI

Ezzel szemben – az ő történetében – a magyar emberek egészen mást testesítettek meg: nyilván a tisztakezűséget, a békét és önmegtartóztatást, s ezekben az alapértékekben olyan nagyszerű példaképeket tudott felmutatni a kormány, mint Habony Árpád és Rogán Antal.

A hatás nem volt túl átütő, lehetett érezni, hogy a Fidesz az új ötlet érkezéséig áthidaló ellenségképbe kapaszkodik.

9. AMERIKA

A pre-Trump-korszakra volt inkább jellemző;  a Putyin iránti lángoló szerelem mellett hatalmas antiatlantista hevület uralta a Fideszt (mely néhány éve még pont oroszellenes és nyugatimádó volt, de most tekintsünk el ettől).

Kétségtelen, hogy az ellenszenv kölcsönös volt: Amerika nem nézte jó szemmel, hogy egy NATO-tagállam a világpolitika ellentétes hatalmi pólusával, az  orosz medvével üzekedik. Az meg nyilván a Fidesz-kormánynak esett rosszul, hogy az amerikaiak kitiltottak néhány korrupt magyar vezetőt az USA-ból.

Szíjjártó Péter többször bekéretett amerikai diplomatákat, s egy ízben, elég antiprotokolláris módon, ordítozott is az Egyesült Államok külügyi államtitkárával. Az amerikai-magyar háború legmegejtőbb mozzanata volt, amikor Vida Ildikó, az egykori NAV-elnök a nyílt utcán próbálta inzultálni az amerikai nagykövetet, és amikor André Goodfriend széles mosollyal, csevegő hangnemben beleállt a szituba, Vida annyit tudott kinyögni, hogy

tolmácsot szeretnék kérni.

Mármint ott, a nyüzsgő Szabadság téren.

Budapest, 2014. október 20.
André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivõje háttérbeszélgetést tart az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban a fõvárosi Bank Centerben 2014. október 20-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője háttérbeszélgetést tart az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban a fővárosi Bank Centerben
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

10. BRÜSSZEL

A háttérhatalom fellegvára, a rothadó nyugat, a karvalytőke, a liberalizmus, a meleglobbi, a gender, valamint a bevándorlás- és népkeveredéspárti, tolvaj spekulánsok büdös fészke. És azon a helyen, ahol a világ összes gonoszsága egyesül a nemzetállamok ellen, ki is lehet a nemzetállamok erős védőbástyája?

Hát persze, hogy a mi hazánk.

A belga város nevét magyar ember csak prüszkölő undorral képes kiejteni.

Orbán Viktor persze néha elmegy a rohadékokhoz, leiskolázza őket és kitapos belőlük néhány milliárd eurót hazai fejlesztésekre, hogy megtudják, hol lakik az Úristen.

Brüsszel, 2017. december 15. 
Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az uniós országok állam- és kormányfõinek csúcstalálkozójára Brüsszelben 2017. december 15-én, a kétnapos tanácskozás második napján. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az uniós országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójára Brüsszelben
Fotó: Stephanie Lecocq MTI/EPA

Emlékezetes Orbán Moszkva-hasonlata, amivel azt érzékeltette: ami a vörös terror idején volt a „szovjet” főváros, az most Brüsszel a liberáldiktatúrában. Annak a ténynek, hogy Magyarország az uniós támogatások nélkül összeomlana, természetesen nincs helye ebben az elbeszélésben.

11. SOROS

A leghangsúlyosabban és eddig leghosszabb ideig gyűlölt, az igazi fekete seggű, a patás ördög és főellenség Soros György. Mintha a Jóisten is NER-ellenségnek teremtette volna: valós személy és nagyon gazdag (imádjuk gyűlölni a gazdagokat), csakugyan erőteljes lobbitevékenységet folytat, valamint számos kitűnő alellenség rendelhető hozzá:

 • a civil szervezetek,
 • a bankok,
 • a CEU,
 • valamint az arabok, akiket, állítólag be akar telepíteni Magyarországra –

és a Fidesz mindig kiaknázza a lehetőségeket.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Persze az, hogy Orbán

azt a Sorost és alapítványait támadja, akinek segítségével annak idején ő meg a fél Fidesz-vezérkar befejezhette a tanulmányait – hát, erkölcsi értelemben, mondjuk így, rendhagyó.

Mindenesetre a Soros elleni gyűlöletkampány bő kétmillió magyar ember szívét hódította meg.

12. MENEKÜLTEK

Tőlünk délre és délkeletre minden második másodpercben a lakhelye elhagyására kényszerül valaki. Humanitárius katasztrófák, vagyis ínség, kilátástalanság, terror, háborúk elől indulnak Európa felé a menekültek,

hogy aztán a magyar hatóságok részéről a lehető legembertelenebb bánásmóddal találkozzanak.

Budapest, 2015. szeptember 5.
Illegális bevándorlók alszanak a budapesti Keleti pályaudvar aluljárójában 2015. szeptember 5-én. Szombatra virradóan ismét megtelt a pályaudvar környéke Nyugat-Európába tartó migránsokkal.
MTI Fotó: Somorjai Balázs
Menekültek alszanak a budapesti Keleti pályaudvar aluljárójában 2015. szeptemberében
Fotó: Somorjai Balázs / MTI

Az a kormány, mely az úgynevezett keresztény kultúra védelmét alkotmányba foglalta, minden korábbi példát felülmúlva rágalmazza és kriminalizálja a menekülőket. Az is példátlan, hogy a Stop Soros törvény értelmében még a menekültek segítői is büntetésre számíthatnak.

Következmény: beláthatatlan.

+1. HAJLÉKTALANOK

Ők azok az emberek, akik éppen úgy nem férnek bele a NER sikerpropagandájába, mint

 • az ellátatlan betegek,
 • a kilakoltatott családok
 • s az éhező vidéki gyerekek.

A hajléktalanbűnözés kifejezést Pintér Sándor belügyminiszter honosította meg 2010-ben, tőle vette át Tarlós István, ma pedig ott tartunk, hogy alkotmányellenes lesz életvitelszerűen utcán tartózkodni, annak ellenére, hogy tízezrek lakhatása válik bizonytalanná.

Budapest, 2017. december 6.
Hajléktalan férfi Budapesten 2017. december 6-án.
MTI Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton / MTI
Budapest, 2017. november 6.
Hajléktalan pár Budapesten 2017. november 6-án.
MTI Fotó: Mónus Márton
A Fidesz a párt, amelyik magyar embereket tesz az utcára, majd betiltja a hajléktalanságot
Ellenzéki lépés erre az, hogy otthontalanokat küldök a parlamentbe.

A sor távolról sem teljes – annyi látszik belőle, hogy a Fidesz a rosszabbik énünket,

az emberi természet sötét oldalát igyekszik mozgósítani,

és ez a folyamat a harmadik ciklusban, az új alkotmányozással tovább combosodik.

A minap elhunyt Kányádi Sándor szavaival élve: „a történelem (…) négy évszakból áll, tavaszból, nyárból, őszből és télből. Most éppen tél jön. ”

Kiemelt kép: Karancsi Rudolf / 24.hu

Balavány György korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.