Belföld

Bajnai mégis libázott? Per lesz

A Magyar Nemzet szerint hiába állítja Bajnai Gordon évek óta, hogy nem volt közvetlen befolyása a Hajdú-Bét irányítására, ezt papírok cáfolják.

A lap egy 2002-es dokumentum alapján azt írja, hogy a volt kormányfő a kisebbségi tulajdonos megbízottjaként igenis részt vett a baromfifeldolgozó működtetésében. A Nemzet szerint Bajnai Gordon azon állítása is megdőlni látszik, hogy nem voltak előzetes információi a társaság várható felszámolásáról. A Magyar Nemzet – a birtokában lévő dokumentum alapján – most arról ír, hogy Bajnai nemcsak a Hajdú-Bétben többségi tulajdonos Wallis Rt. vezérigazgatója, hanem a kisebbségi tulajdonos kézbesítési megbízottja is volt.

Bajnai cáfol, perel

“A hazugság, a politikai rágalmazás nem lesz igaz attól, hogy százszor is elismétlik. Az igazság az, hogy a Hajdú-Bét ügyet azért ejtette túszul a rezsim, hogy elterelje a figyelmet a trafikmutyiról, melynek keretében egy évi több százmilliárd forintos piacot taroltak le a rezsim működtetőinek rokonai és ismerősei, és a központilag elkövetett földrablásról, amely egy új földesúri rendszert alakít ki hazánkban” – írja csütörtök délelőtti közleményében a Haza és Haladás.

Az egyesület sajtóosztálya állítja: “Bajnai Gordon a Wallis vezetőjeként közvetlenül nem vett részt a Hajdú-Bét irányításában, üzletpolitikájának alakításában: soha nem volt a Hajdú-Bét vezetője, vagy igazgatósági tagja, a cég csődjéért nem felelős.. Már 2004-ben személyesen fogadta a károsultak képviselőit és a nekik tett ígéretnek megfelelően személyesen járt el az államnál, hogy a bajba jutott gazdák a jogszabályok szerinti legmagasabb kárpótlásban részesülhessenek.”

A közlemény leszögezi: “Bajnai Gordon jogi úton vesz elégtételt, ahogyan eddig is.”

Ha jól értelmezzük: a dokumentum nem cáfolja,hogy Bajnai a kisebbségi tulajdonos kézbesítési megbízottja volt.

A dokumentum szerint a ciprusi adóparadicsomba bejegyzett Vitonas Investment Limited nevű cég nevében Veres Tibor bízta meg 2002. április 5-én a kézbesítési feladatok ellátásával, amit Bajnai Gordon két tanú jelenlétében aláírt. A Magyar Nemzet szerint a dátumnak azért van jelentősége, mert egy ügyvédi iroda által írt levélből kiderül, 2003 októberében már egyértelmű volt: rövidesen elrendelik a Hajdú-Bét felszámolását. Az ezt kezdeményező céget képviselő szegedi ügyvédi iroda a Hajdú-Bét tulajdonosai által létrehozott utódcéget (Nyírségi Szárnyas Kft) decemberben egyértelműen fel is szólították, hogy tartózkodjék a feltűnően értékaránytalan vagy a hitelezők kijátszását szolgáló ügyletek megkötésétől.

Mentett vagy nem mentett?

Noha az érintettek ezt is következetesen tagadják, a Magyar Nemzet szerint mégis joggal feltételezhető a vagyonkimentés, hiszen az utódcégként alapított Nyírségi Szárnyas sem fizetett a gazdáknak. A Hajdú-Bét annak idején termeltetési szerződést kötött a libatenyésztőkkel, a feldolgozásra kész libákat átvette, ám egy idő után nem fizetett értük. A vádak szerint a társaság az után is átvette a gazdáktól a szárnyasokat, hogy már tudta: felszámolása elkerülhetetlen, azok kifizetésére nem lesz pénzügyi fedezete.

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője a minap közölte: személyiségi jogi pert indított Zsigó Róbert Fidesz-szóvivő ellen a Hajdú-Bét-ügyben tett nyilatkozatai miatt. Bajnai Gordon a Hajdú-Béttel kapcsolatban mostanáig minden perét kivétel nélkül megnyerte, és kitartott amellett, hogy a Wallis Zrt. vezetőjeként közvetlenül nem vett részt a Hajdú-Bét irányításában, üzletpolitikája alakításában: soha nem volt a cég csődjéért  felelős.

Fidesz : Nyakig benne

A Fidesz szerint a dokumentumok bizonyítják, hogy Bajna Gordon “nyakig benne volt a Hajdú-Bét-ügyben” és állításával ellentétben tudomása volt a cég rossz gazdasági helyzetéről annak csődje előtt is. Selmeczi Gabriella szóvivő a Magyar Nemzet által idézett dokumentumok alapján “tragikomikusnak” nevezte, hogy a volt kormányfő védekezését. “Bajnai Gordon tagadhat, fenyegetőzhet, de egyre több bizonyíték van arra, hogy legalább erkölcsileg felelős 500 magyar gazda tönkretételében”. Selmeczi Gabriella szeretné tudni,  Bajnai Gordon továbbra is tagadja-e erkölcsi felelősségét a gazdák csődjében?

Orbán libák szárnyán

A kormány tavasszal döntött úgy, hogy újra előveszi a Hajdú-Bét-ügyet és várhatóan nyár elején kiutalnak a kárt szenvedett baromfitenyésztőknek mintegy 200 millió forintot. Fazekas Sándor válaszából az derül ki, hogy a Hajdú-Bét beszállítóinak adott kormányzati segítséghez hasonlóra más károsultak nem számíthatnak. A miniszteri iromány azt állítja, hogy a kabinet főleg erkölcsi alapon és azért lépett a Hajdú-Bét Rt. és a Novofarm Rt. esetében, mert “értékelte kitartó harcukat”.

Mint korábban megírtuk, az ügyben a jelenlegi kormányfőt bűnszövetségben, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás gyanúja miatt egy jogász feljelentette. Az egykor büntetőbíróként működő, majd ügyvédként praktizáló dr. Pécsi Kálmán szerint Orbán Viktor társaival bűnszövetségben, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztást követhetett el, amikor úgy döntött, hogy a kormány kárenyhítést nyújt a 2004 elején fizetésképtelenné vált és felszámolás alá került Hajdú-Bét Rt. és Novofarm Rt. úgynevezett kisbeszállítóinak, mintegy száz családnak.

Fotó: MTI / Beliczay László

A jogász úgy véli: ez csak a Fidesz politikai céljait szolgálja, gyakorlatilag egy reklámfogás. Pécsi Kálmán május 15-én, szerdán büntetőfeljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK). Mint a bűnügyi magazinnak mondta: egyetért azzal, hogy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe kerülteken segíteni kell, de sem a Hajdú-Bétben, sem a Novofarmban nem volt részesedése az államnak, ezért a károsultak megsegítését az adófizetők pénzéből aggályosnak tartja. „Orbán az államkassza kulcsával a zsebében a „jóságos király” szerepét alakítja, és a köz pénzéből a saját, valamint az általa irányított párt politikai céljainak elérését finanszírozza, valós büntetőjogi kontroll nélkül” – fogalmazott a jogász, aki a feljelentettekkel szemben – magánfélként – 200 millió forint és járulékai erejéig polgári jogi igényt támasztott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik