Belföld

Semjén szerint kodifikációs remekmű az új egyházi törvény

A KDNP elnöke szerint a keddre virradóra elfogadott egyházügyi törvénnyel új korszak kezdődik.

Semjén Zsolt a parlamentben újságírók előtt kiemelte: a vallás szabadságát mindenki továbbra is korlátlanul megélheti. Amiről vita van, hogy a bíróság vagy a parlament fogadja el egyházként az adott közösséget, illetve, hogy mely egyházak szerepelnek a listán, melyek lesznek egyesületek, az a jogszabály öt százaléka. A törvény 95 százaléka “kodifikációs remekmű” – mondta a miniszterelnök-helyettes. Az nem normális állapot, hogy 362 magát egyháznak mondó társulat van jelenleg Magyarországon. Itt valamilyen rendrakásra szükség volt – szögezte le a KDNP elnöke.

Rámutatott: a vallás szabadságát továbbra is mindenki korlátlanul megélheti, ehhez sem egyházjogi, vagy egyesületi státusz nem szükséges.

A változtatások közül kiemelte, hogy a vallás jogilag és filozófiailag értelmezhető definícióját meghatározza a törvény, és tisztázza az egyházak, részintézményeik szervezeti struktúráját, lehetőségeit. Érdemi változás, hogy az Országgyűlés határozza meg, mely egyházakat ismeri el – mondta, s példaként említette, hogy a nemzetiségekről is a parlament dönt. A törvény nem bezár, hanem kinyit, 14 egyházzal indulnak, de minden vallási közösség kezdeményezheti elismerését – hangzott el. A közfeladatot ellátó, nem egyházként működő vallási szervezet számára pedig lehetőség nyílik, hogy a kormány megállapodás kössön velük a finanszírozásról.

Megjegyezte: annak az egyháznak, amely intézményt tart fenn, célszerű minél előbb kezdeményezni az állammal való megállapodást, a jogszabály január 1-től lép életbe.

A Hit Gyülekezetére vonatkozó felvetésre azt mondta, a parlament nem tett mást, mint akceptálta a társadalom választását.

Az egyházak esetleges megszűntetésre vonatkozó felvetésre azt mondta: nem lenne szerencsés, és rosszízűnek tartanák, ha a magyar állam megszüntethetne egyházat. Ez nem a magyar állam feladata – jelentette ki a kormányfő helyettese.

Semjén Zsolt kérdésre válaszolva azt mondta, hogy bár a hétfői frakcióülésen a KDNP-s képviselők jelentős része tartózkodott, “de a frakciószövetség döntései normatívak”, s ebből következően a KDNP minden képviselője megszavazta ezt a törvényjavaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik