Belföld

Nyártól Rogáné a frakció

Lázár János ismertette a kormányátalakítás menetrendjét és beszélt a jogos önvédelemről is.

Június 1-jéig választja meg új vezetőjét a Fidesz parlamenti frakciója – közölte a kormánypárti képviselőcsoport jelenlegi irányítója, Lázár János, akinek helyére Rogánt Antalt javasolta Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök.

A Fidesz-KDNP hétfői frakcióüléséről távozóban Lázár János – aki Varga Mihályt váltja majd a Miniszterelnökség élén – újságíróknak azt mondta, a Miniszterelnökség vezetésével kapcsolatos elképzeléseit június 1-je után ismerteti részletesen.

Arra a kérdésre, hogy van-e döntés a titkosszolgálatok felügyeletének esetleges átalakításáról, a politikus azt válaszolta, ebben a kérdésben sem tud érdemi nyilatkozatot tenni.

Hódmezővásárhelyi polgármesteri posztjáról szólva – amelyről államtitkárrá való kinevezése miatt le kell majd mondania – kijelentette: a törvénynek megfelelően fog eljárni, és először a hódmezővásárhelyiekkel beszéli meg a kérdést május 25-én, amikorra – Orbán Viktor részvételével – képviselő-testületi ülést hívott össze a városban.

A hétfői frakcióülésen téma volt az új büntető törvénykönyv (Btk.) is, amelyről a frakcióvezető közölte: vannak még nyitott kérdések, ilyen például a jogos önvédelem – amelynek alkalmazhatósága biztosan szélesedni fog, de a határáról vita folyik – és a büntethetőségi korhatár, amellyel kapcsolatban több frakciótag is kritizálta a büntethetőség alsó határának tervezett leszállítását 12 éves korra. A Btk. vitáját még nem zárta le a képviselőcsoport, a kódex szigorításában azonban mindenki egyetértett – közölte Lázár János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik