Poszt ITT

Tompa: Lehetett volna. De nem lett

Úgy egy éve tértem haza hosszú utazásomról egy szívbillentyű körül, és levontam a tanulságokat: szebben kell élni, a barátokra jobban odafigyelni, a gyermekkori kreativitást újra szabadon engedni, épp’ csak annyi pénzt keresni, hogy szépen megéljen az ember, formát adni a dolgoknak és segíteni a nálunk is szerencsétlenebbeknek.

Jártam odaát is, és azt tapasztaltam, hogy Fekszem a köves folyóparton, majd egy kikötőben, Kanada vagy London, déja vu, majd egy ismerősömnél és távolról hallom Dorka hangját, előrehajolok, balról-jobbra késsel mélyen átvágják a homlokomon a bőrt, soha ilyen fájdalmat nem fogok érezni az életben, mint most, gondolom. Fekszem a folyóparton, nagy szürke kövek, a túlparton sötét. A mesterem, akihez kijöttem ide Kanadába (Londonba) bunyózni, azt mondja: a folyó túlpartján túl semmi sincs, csak sötét. Egy pillanatra se kísértsen meg a transzcendencia, mert ott nincs semmi, csak a részvétlen erőszak vezérelte sötét, egy csepp vízben az ázalagok ugyanúgy egymást tépik darabokra, mint a csillagok a külső űrben, nincs dualizmus, az anyagtól független szellem csak annyira van, mint önálló, a késtől független élesség, véletlen, ha életben maradsz és nem az, hogy még dolgod van a világban. Legyél szabad, igyekezz.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Próbálom követni e következtetéseket, és van, ami megy, ma már csak egy dolgot fájlalok igazán: hogy mi történik az országommal. Ezt álmomban nem gondoltam volna, amikor kampányoltam 1990 tavaszán a falvakat járva egy felzászlózott Zsigulival, hogy visszajön ez a szahar, olyan arcokkal, akikre a döglött kutyámat se bíznám, hogy visszajön a gentry, a különítményes, a cseléd és a proli legrosszabb vonásait egyesítő, arra bazírozó és azt felerősítő populista pártállam.

Önkénteskedünk a balassagyarmati böriben, ezért volt szerencsém részt vehetni Böjte atya miséjén, melyet a fogvatartottak gyerekeiért tartott. És télleg jó a csávó, bár én ”nem lógok a mesék tején”.  A szövegmagyarázata felejthető volt, de a konkrét példái marha jók. Egy: kikapcsolták a GPS-t, el is tévedtek, visszakapcsolták, mire a GPS nem moralizált és nem tolta le őket, hogy tya ja, én szóltam, úgy kell nektek, hanem csak egy szót mondott: újratervezés… A másik, hogy Sepsziszentgyörgyön egymagának kellett szónokolnia a tüntető tömeg előtt, mire mind a magyaroknak, mind a felsorakozott román rendőrsorfalnak elmondta, hogy aki nem ismeri el, nem fogadja el és nem tiszteli a másik és a kisebbség létét, az lehet sikeres rövid távon, de hosszú távon nem, és sem nem jó magyar, illetve sem nem jó román. Majd elénekelte mindkét himnuszt, a rendőrsorfal a plexipajzsokat ütögetve tapsolta meg.

Fotó: MTI/Kátai Edit

Well, erről van szó. Itt és most, és mindig ugyanaz történik, ez a módszer: nemzeti érdekként beállítani a hatalmi érdeket, nemzetiszín ostyába csomagolni a cuccot, ezzel téveszteni meg a nemzeti érzelműeket, idegenszívű álcivil provokátornak (migráncsnak és sorosistának) titulálni minden másként gondolkozót, így kovácsolni egybe a tábort (meg a médiamonopóliummal), mely AHHOZ pont elég, hogy megtartsuk a hatalmat. És ez rövid távon működik, és a szektává szervezett, kritikára képtelen rajongótábor elhiszi, hogy ez végre nemzeti kormány, nem veszi észre, hogy nem, hogy igazából nem jó magyar, aki a hatalom rövid távú megtartásáért feléli a jövőt. Mert ez történik, a Voltaire-nek tulajdonított alapmondatba (“Egyetlen szavaddal sem értek egyet, de meghalnék azért, hogy elmondhasd a véleményedet”) beszúrják, hogy NE mondhasd el a véleményedet, ha a kritika eljut hozzájuk, az sorosista hazugság, politikai támadás hazánk ellen. A hívők hajlamosak önmagukat azonosítani a nemzet egészével, ahogy a pártállam és a nemzet közé is egyenlőségjelet tesznek, így aki azt támadja, a nemzetet támadja. És simán benyelik az összes bizonyíthatóan hazug hülyeséget, amit a kampányeszközzé alacsonyított média a fejükre okád, satöbbi, satöbbi.

Trianon és a holokauszt ugyanannak a dolognak a két oldala. Trianont követően válik állami szintre emelt paradigmává az antiszemitizmus és az antiliberalizmus, manapság mindig az obskúrus autoriter rezsimek antiliberálisok a radikális iszlámtól a kommunista Kínán át a Fideszig. Előtte is voltak csírái ennek (Prohászka Ottokár vagy Bangha Béla munkásságában például), de Trianon után kellett egy bűnbak, aki elviszi a balhét és egy piszkos kézzel – ahogy a falunkban mondják -, ki lehetett takarítani a sikeres riválist, aki, mint a kakukkfióka, kilökdöste a rendes magyar embereket a fészekből. Magyarország utolsó gazdag, diadalmas, egységes és fejlődő korszaka a dualizmus volt, amit NEM a gentry, hanem a svábok és a zsidók építettek fel, a modernizációban vesztes, elszegényedő kis- és középnemesnek pedig látnia kellett, hogy egy győztes és menő új osztály nő fel, mely jobb, mint ő, hogy kígyót melengetett a keblén, ez alapozza meg a máig tartó idegenellenességet, aminek mai változata a migráns/Soros-mitológia.

A svábellenesség is erős volt, csak elfelejtettük, mert nem vezetett holokauszthoz, „csak” kitelepítéshez, amikoris etnikai tisztogatással az évszázadok óta itt élő, a török utáni romhalmaz Magyarországot újjáépítő svábok felét kiűztük innen.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az az ország, mely kiűz valamely népcsoportot, szinte törvényszerűen hanyatlás elé néz, és lőn. Friss adat, hogy az Egyesült Államok 25 legértékesebb vállalatának több mint a felét, az ötszáz legértékesebb vállalat 43 százalékát első vagy második generációs bevándorlók alapították, a Quartz a Center for American Enterpreneurship felmérését 444.hu idézi, olyan nímand vacakokról van szó például, mint a Pepsi, a Colgate, az Apple vagy a Google.

De nemcsak az a baj, hogy a nyájat vezető elit hülyéket beszél. Rendszerré szerveződött a Fideszt támogató 2,5 millió ember a monopolizált köztévén és a felfalt vidéki print- és elektronikus sajtó segedelmével agymosott, hülyére vett és tudatos hazugságokkal sikeresen lebutított, hajdani cselédfaluban élő idős, vallásos vidéki nénitől és a városi vérnyugdíjastól a kopasz béközéposztálybeli újnyilason át az úri középosztálybeli dámákig, a cinikus hatalomtechnikus mezővárosi macchiavellikig és a lipokrácia számos kis gömböcéig. Ők azok, akik elhiszik, amivel etetik őket, ők állnak nevetve mindig az út szélén, amikor elhajtják az aktuális zsidókat, és ők azok, akik megsértődnek, ha lemaradnak a zsidóvagyon szétosztásakor, akik megrángatják a vak zongoristát, és csöppet sem zavarja őket, hogy az aktuális pártállam az államot használja fel politikai ellenfelei kinyírására.

Jó lenne úgy írni, azaz érezni, hogy távolságot tartva, elegánsan, különválasztva a személyest és a közéletit, jó lenne legyűrni az érzést, hogy legszívesebben egy szívlapáttal oldanám meg a nézeteltérést, mert ezekkel nem érdemes vitázni, és a füves könyvek, a kalendáriumok és a fészbukos falvédőszövegek is azt tanácsolják, hogy avoid the assholes. Nemigen szokott sikerülni, mindig csípősen fikázom az ellenlábast kuríros korom óta, de semmit nem értem el vele, gyűjt az ember egy-két ellenséget és elveszít egy-két megjelenési lehetőséget. De mit is lehet mondani, amikor azt búgja a fülembe a jeles borújságíró kolléga, hogy T. borász bácsi zsidó, és a fajtájára jellemző kíméletlenséggel tört előre, és a Nyugat már nem tud mást kínálni,  mint a migránsokat, és ha szakértelemre van szükségem, Nógrádit, Földit és Spöttlét olvasok… Szívlapát.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Egy élete van az embernek, s bár nem a haza, hanem az ember fogalmát teszem előre, nem örülök, hogy elcseszik a jó kis országomat, mely azért élhető még mindig, mert csodálatos arcok vannak benne, és a kultúrája nem egy tízmilliós, hanem egy százmilliós ország kultúrája. Lemerülök, kibekkelem őket, gondoltam ekkor, csakhogy van itt egy kis probléma: fogyik a magyar, fogynak az erőforrások, elöregszik a társadalom , melynek legdinamikusabb része Nyugatra megy (nem Keletre, vajon miért?), miközben úgy teszünk, mintha nem is létezne a cigánykérdés, és teljesen hülye reprezentatív beruházásokba öntjük a pénzt, stadionokba egy olyan országban, ahol nincs foci, miközben tudvalévő, hogy azok a sikeres országok, amelyek az oktatásba és az egészségügybe ruháznak be, nem a hatalom minden áron való megtartásába. Csökken az eleve kisebbségben lévő progresszió tömege, ugyan mitől változnának meg a dolgok, mire felmerül az ember a kibekkelésből, lófütyit talál itt, a magyar ugart, nem egy vidám, gazdagodó kis országot, mint amilyen lehetett volna.

Kiemelt kép: MTI/Ivasivka Máté

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik