Belföld

Tényleg betiltják a Jobbikot a választás előtt?

Sok a kérdőjel a Jobbik körül, mióta kiderült, hogy az Állami Számvevőszék 663 millió forintra büntetné a pártot, ezzel kisemmizve Vonáékat. Jogos a büntetés? Megszűnik a Jobbik? Nem indul a választáson? Mi áll a háttérben?

Miért beszélnek arról, hogy a Jobbik nem tud indulni a 2018-as választáson? Betiltják a pártot?

Egy december 6-án elkészült jelentéstervezet szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 331,5 millió forintra büntetné a Jobbikot, és további 331,5 millióval csökkentené a párt állami támogatását tiltott pártfinanszírozás miatt. Ez az összesen 663 millió forint nagyjából a Jobbik másfél éves állami támogatásával egyenlő. Azaz a számvevőszék levegőben lógó büntetése lényegében nincstelenné tenné Vona Gábor pártját.

Így a Jobbiknak nem lesz pénze alkalmazottakat, pártirodákat, tanácsadókat, aktivistákat fizetni, nem lesz egy forintjuk se kampányolni a 2018-as választásokra. Ezért nyilatkozták jobbikos politikusok az elmúlt napokban, hogy kétségessé válhat a párt indulása a következő országgyűlése választásokon.

Vollner János (vollner jános)
Volner: Kérdésessé vált a Jobbik választási részvétele
Így reagált a párt az Állami Számvevőszék döntésére.

Tiltott pártfinanszírozáson azt érti az ÁSZ, hogy szerinte a Jobbik úgy folytatott plakátkampányt, hogy mélyen a piaci ár alatt hirdetett Simicska Lajos cégeinek felületein. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy utóbb gyaníthatóan jócskán a piaci ár alatt vett plakáthelyeket – ezzel kicselezve a plakáttörvényt – az Orbán Viktorral két éve csúnyán szakító oligarchától.

Fotó:24.hu/Bielik István

Ebben az az érdekes, hogy az ÁSZ úgy beszél alacsony piaci árakról, hogy közben azzal jelentette fel a Jobbikot, hogy nem adta át az ennek megállapításához szükséges dokumentumokat. Vona pénteki nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, annyiért vásároltak hirdetéseket, mint más pártok, bár sejtése szerint a Fidesznél drágábban.

Mi a furcsa abban, hogy a Számvevőszék büntetne?

Adódik a kérdés, hogy miért háborodtak fel sokan, miért beszélnek a Jobbik politikai ellenfelei is a sötét diktatúrákat, pártállami időket idéző eljárásról. Hiszen ha tiltott pártfinanszírozás történt, akkor az ÁSZ döntése jogos.

Csakhogy van egy sor furcsaság, ami mind arra utal, hogy a büntetés mögött a Fidesz politikai érdekei húzódnak.

Az ügyészség októberben rendelt el nyomozást, miután az ÁSZ beadványban jelezte, hogy álláspontja szerint a Jobbik akadályozza a párt gazdálkodásának ellenőrzését. Az ÁSZ a nyilvánosságra hozott, második félévi ellenőrzési terve alapján augusztus 10-én kezdte meg a Jobbik gazdálkodásának törvényességi ellenőrzését, ám a párt a számvevőszék többszöri megkeresése ellenére sem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének.

A párt szerint viszont folyamatosan tartották a kapcsolatot az ÁSZ-szal – amire bizonyítékaik is vannak –, és a kért adatokat átadták. Azonban az ÁSZ a tervezettől eltérően a 2017. első féléves pénzügyeit – azaz a plakátkampány időszakát – is ellenőrizte volna a pártnál, mégpedig személyesen, pont akkor, amikor tudták, hogy a gazdasági igazgató szabadságon lesz, így nem is találták meg. Schön Péter ezért kérdésekkel fordult az állami szervhez, de azokra válaszokat nem kapott, helyette az ÁSZ és felfüggesztette a vizsgálódást a Jobbiknál és az ügyészséghez fordult.

Később Volner János frakcióvezető személyesen akarta átadni az ÁSZ-nak a kért dokumentumokat, de azokat nem vették át, arra hivatkozva, hogy az adatok benyújtásának nem ez a módja, és már a határidő is lejárt. Miközben a Jobbiknak máshogy nem lett volna lehetősége átadni a papírokat, mert későn jelezte az ÁSZ, hogy kéri azokat. A személyes ellenőrzésről pedig fentebb írtuk, hogy direkt úgy szervezték, hogy az ne valósulhasson meg.

Mihez kezd most a Jobbik?

A Jobbiknak 15 napja van reagálni az ÁSZ jelentéstervezetére, a számvevők ezután véglegesítik a jelentést. Mivel erre nincs törvényesen szabott határidő, ezért akár még aznap előállhatnak a végleges jelentéssel, utána a Jobbiknak 15 napja van kifizetni a büntetést. Így akár már januárban, három hónappal a választás előtt kiüríthetik a Jobbik kasszáját.

A pártban szinte rögtön összehívtak egy válságstábot, amin a párt vezető politikusai mellett azok vettek részt, akik a párt operatív irányításáért felelnek.

A válságstáb tanácskozása után Vona Gábor úgy nyilatkozott, hogy ha kell, utcára viszik az embereket.

Valamint a Jobbik elkezdett adományokat gyűjteni, hogy ki tudják fizetni az ÁSZ büntetését. Pénteken egy angolul is megfogalmazott kiáltványt is közzétettek, amitől azt várják, hogy külföldről is segítik majd őket pénzzel.

A pénzgyűjtéssel az a baj, hogy a büntetés miatt minden forintot elvehet a NAV, ami a Jobbik számlájára érkezik. Az pedig sci-fi-kategória, hogy ilyen brutálisan nagy összeget, vagy akár ennél is többet egyszerű adakozók összedobjanak a Jobbiknak.

Mi állhat az ügy hátterében?

A Jobbik az egész eljárást koncepciósnak, politikai indíttatásúnak mondja. Emellett a fenti visszásságokon túl azzal érvelnek, hogy az ÁSZ-t egy volt fideszes képviselő, Domokos László vezeti. Tehát szerintük a kormánypárt vezérli a leszámolást, és ehhez az állami ellenőrző intézményt használja eszközként.

Vona Orbánnak: Idefigyelj, Viktor, te korrupt zsarnok!
A Jobbik miniszterelnök-jelöltje a Hír TV stúdiójából üzent.

Vona azt mondta a pénteki sajtótájékoztatón:

Orbán Viktor tönkre akarja tenni na Jobbikot, az egyetlen állva maradt politikai ellenfelét akarja levenni a tábláról négy hónappal a választás előtt.

Azt pedig tagadják hogy tiltott pártfinanszírozás történt volna. Amennyiben viszont valóban az történt, akkor kérdés, hogy vajon a többi pártot miért nem világítja át ilyen hatékonyan a számvevőszék?

Fotó: Bugány János/MTI

Például miért nem tudják behajtani, az államtól százmilliókat kicsaló kamupártok 2014-ben kiosztott állami finanszírozását, amelyet nem kampányra költöttek a kamupártok? Vagy miért nem foglalkozott az ÁSZ érdemben azzal, hogy a Fidesz korábban a piaci ár alatt hirdetett az akkor még kormánypárti Simicskai cégeinél úgy, hogy erről még számlák is hiányoznak? Ebben az ügyben nem fordult az ügyészséghez az ÁSZ.

Plakátháború: Orbánék lekörözték kedvezményekben a Jobbikot
A Fidesz csupán 58 százalékát fizette a plakátokért annak az árnak, amiért most támadja a Jobbikot. Ráadásul ugyanaz a Simicska-cég intézte a jóárasítást mindkét pártnak.

Ha igaz a Jobbik narratívája, akkor a Fidesz azért támadja minden demokratikus, jogállami normát áthágva egy állami szervvel a Jobbikot, mert jelenleg stabilan Vonáék a második erő. Ha viszont a Jobbik képtelen lesz kampányolni, akkor a minden közvélemény-kutatást toronymagasan vezető Fidesz akkorát győzhet 2018-ban, mint soha korábban, még akkor sem, amikor 2010-ben letarolta az országot, bő kétharmados parlamenti többséget szerezve ezzel.

Mi mással, és miért támadja a Fidesz a Jobbikot?

A Fidesz eddig is keményen küzdött a Jobbikkal, de többé-kevésbé a demokratikus játékszabályokat betartva. A romokban levő baloldallal szinte nem is foglalkoztak Orbánék, csak Vonákat próbálták minden fronton gyengíteni.

Ezek a fideszes ütések akkor lettek keményebbek és gyakoribbak, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Simicska Lajos nagyon közel került a Jobbikhoz – erre bizonyíték Simicska és a Magyar Nemzet főszerkesztői székébe ültetett Schlecht Csaba nyilatkozatai is – , aminek köszönhetően a Jobbik  nagy médiahátszelet kapott, és országos plakátkampányba is kezdhetett.

Schlecht Csaba: Magyarországnak jobb lenne, ha Vona lenne a miniszterelnök
Villáminterjú a Magyar Nemzet új főszerkesztőjével, aki szerint a kilencvenes évek cégeltüntetéseiről Orbán Viktort kell kérdezni.

A parlamentben Orbán lekezelően, csicskázva, burkoltan buzizva beszél Vonával.

Volner János frakcióvezetőt pedig lesifotóssal követték egy bozótosig, a képek bejárták a kormánypárti bulvársajtót, majd egy adócsalási ügyet húztak elő róla.

Fotó: Balogh Zoltán /MTI

Kovács „KGBéla” Béla ügye is valahogy úgy alakult, hogy hosszú évekig szinte semmi nem történt, majd most, közel a választásokhoz vádemelésig jutott az oroszoknak való kémkedéssel gyanúsított jobbikos EP-képviselő ügye. Mire Kovács ki is lépett a Jobbikból.

A kormánypárti sajtó rendre erősen torzító, a Jobbikot rossz színben feltüntető hazug anyagokat publikál, ami miatt milliókat fizetnek Vonáéknak a lapok. De ez nem tartja vissza az állami hirdetésekkel kitömött lapokat attól, hogy újabb rágalmazó, becsületsértő, hazug anyagokat gyártsanak.

Legújabban pedig Morvai Krisztinát találta meg a Magyar Idők, majd az egész fideszes médiavilág, miután a jobbikos EP-képviselő és pártja annyira eltávolodott egymástól, hogy Morvai be is fejezi a politikai karrierjét. Ennek farvizén napok óta arról cikkeznek, hogy Vona-ellenes lázadás készülhet a Jobbikban, és a párt radikálisai, Morvaival és Novák Előddel az élen eltávolíthatják – a választási vereség esetére lemondását kilátásba helyező – Vonát az elnöki székből, és visszafordíthatják a néppártosodó Jobbik szekerét radikális irányba.

Véget érhet Morvai Krisztina politikai karrierje
A Jobbik lemondott egyik legismertebb politikusáról, mert nem fér bele az új imidzsbe.

Mi következik most? Simicska segít? Reális opció, hogy nem indul a jobbik a 2018-as választáson?

Vona Gáborék egyelőre kivárnak addig, amíg az ÁSZ megteszi a végleges jelentését. Mivel a nullával egyenlő esélye van, hogy legaláis eszközökkel 663 millió forintot gyűjt a párt, ezért ha megbüntetik őket, akkor pénz nélkül maradnak.

A pártelnök többször elmondta a kínálkozó újságírói kérdésekre, hogy Simicska Lajos nem fog nekik anyagilag segíteni, hiszen azt mondta, eddig sem tett ilyet a bevallottan Jobbik-szimpatizánssá vált oligarcha.

A Jobbiknak ekkor még lehetnek jogi lépései, Vona azt mondta, hogy a tényleges büntetés kiszabásakor tekintik át a jogi lehetőségeket. Felvetődött, hogy fordulhatnak az Alkotmánybírósághoz.

Ha ezek sem jönnek be, akkor is indul a Jobbik a választáson – azonban üres zsebekkel.

A büntetés pedig drasztikusan visszavetheti a pártot, egy kampányt pénz nélkül végigcsinálni lehetetlen küldetés.

Ezért mondta Vona, hogy nem hagyják, hogy Orbán Viktor eltörölje a magyar demokráciát, és minden eszközzel küzdenek a büntetés ellen, és az utcára mennek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik