Belföld választás 2018
Fotó: 24.hu/ Bielik István

Tényleg betiltják a Jobbikot a választás előtt?

Sok a kérdőjel a Jobbik körül, mióta kiderült, hogy az Állami Számvevőszék 663 millió forintra büntetné a pártot, ezzel kisemmizve Vonáékat. Jogos a büntetés? Megszűnik a Jobbik? Nem indul a választáson? Mi áll a háttérben?

Miért beszélnek arról, hogy a Jobbik nem tud indulni a 2018-as választáson? Betiltják a pártot?

Egy december 6-án elkészült jelentéstervezet szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 331,5 millió forintra büntetné a Jobbikot, és további 331,5 millióval csökkentené a párt állami támogatását tiltott pártfinanszírozás miatt. Ez az összesen 663 millió forint nagyjából a Jobbik másfél éves állami támogatásával egyenlő. Azaz a számvevőszék levegőben lógó büntetése lényegében nincstelenné tenné Vona Gábor pártját.

Így a Jobbiknak nem lesz pénze alkalmazottakat, pártirodákat, tanácsadókat, aktivistákat fizetni, nem lesz egy forintjuk se kampányolni a 2018-as választásokra. Ezért nyilatkozták jobbikos politikusok az elmúlt napokban, hogy kétségessé válhat a párt indulása a következő országgyűlése választásokon.

Vollner János (vollner jános)
Volner: Kérdésessé vált a Jobbik választási részvétele
Így reagált a párt az Állami Számvevőszék döntésére.

Tiltott pártfinanszírozáson azt érti az ÁSZ, hogy szerinte a Jobbik úgy folytatott plakátkampányt, hogy mélyen a piaci ár alatt hirdetett Simicska Lajos cégeinek felületein. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy utóbb gyaníthatóan jócskán a piaci ár alatt vett plakáthelyeket – ezzel kicselezve a plakáttörvényt – az Orbán Viktorral két éve csúnyán szakító oligarchától.

Fotó:24.hu/Bielik István

Ebben az az érdekes, hogy az ÁSZ úgy beszél alacsony piaci árakról, hogy közben azzal jelentette fel a Jobbikot, hogy nem adta át az ennek megállapításához szükséges dokumentumokat. Vona pénteki nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, annyiért vásároltak hirdetéseket, mint más pártok, bár sejtése szerint a Fidesznél drágábban.

Mi a furcsa abban, hogy a Számvevőszék büntetne?

Adódik a kérdés, hogy miért háborodtak fel sokan, miért beszélnek a Jobbik politikai ellenfelei is a sötét diktatúrákat, pártállami időket idéző eljárásról. Hiszen ha tiltott pártfinanszírozás történt, akkor az ÁSZ döntése jogos.

Csakhogy van egy sor furcsaság, ami mind arra utal, hogy a büntetés mögött a Fidesz politikai érdekei húzódnak.

Az ügyészség októberben rendelt el nyomozást, miután az ÁSZ beadványban jelezte, hogy álláspontja szerint a Jobbik akadályozza a párt gazdálkodásának ellenőrzését. Az ÁSZ a nyilvánosságra hozott, második félévi ellenőrzési terve alapján augusztus 10-én kezdte meg a Jobbik gazdálkodásának törvényességi ellenőrzését, ám a párt a számvevőszék többszöri megkeresése ellenére sem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének.

A párt szerint viszont folyamatosan tartották a kapcsolatot az ÁSZ-szal – amire bizonyítékaik is vannak –, és a kért adatokat átadták. Azonban az ÁSZ a tervezettől eltérően a 2017. első féléves pénzügyeit – azaz a plakátkampány időszakát – is ellenőrizte volna a pártnál, mégpedig személyesen, pont akkor, amikor tudták, hogy a gazdasági igazgató szabadságon lesz, így nem is találták meg. Schön Péter ezért kérdésekkel fordult az állami szervhez, de azokra válaszokat nem kapott, helyette az ÁSZ és felfüggesztette a vizsgálódást a Jobbiknál és az ügyészséghez fordult.

Később Volner János frakcióvezető személyesen akarta átadni az ÁSZ-nak a kért dokumentumokat, de azokat nem vették át, arra hivatkozva, hogy az adatok benyújtásának nem ez a módja, és már a határidő is lejárt. Miközben a Jobbiknak máshogy nem lett volna lehetősége átadni a papírokat, mert későn jelezte az ÁSZ, hogy kéri azokat. A személyes ellenőrzésről pedig fentebb írtuk, hogy direkt úgy szervezték, hogy az ne valósulhasson meg.

Mihez kezd most a Jobbik?

A Jobbiknak 15 napja van reagálni az ÁSZ jelentéstervezetére, a számvevők ezután véglegesítik a jelentést. Mivel erre nincs törvényesen szabott határidő, ezért akár még aznap előállhatnak a végleges jelentéssel, utána a Jobbiknak 15 napja van kifizetni a büntetést. Így akár már januárban, három hónappal a választás előtt kiüríthetik a Jobbik kasszáját.

A pártban szinte rögtön összehívtak egy válságstábot, amin a párt vezető politikusai mellett azok vettek részt, akik a párt operatív irányításáért felelnek.

A válságstáb tanácskozása után Vona Gábor úgy nyilatkozott, hogy ha kell, utcára viszik az embereket.

Valamint a Jobbik elkezdett adományokat gyűjteni, hogy ki tudják fizetni az ÁSZ büntetését. Pénteken egy angolul is megfogalmazott kiáltványt is közzétettek, amitől azt várják, hogy külföldről is segítik majd őket pénzzel.

A pénzgyűjtéssel az a baj, hogy a büntetés miatt minden forintot elvehet a NAV, ami a Jobbik számlájára érkezik. Az pedig sci-fi-kategória, hogy ilyen brutálisan nagy összeget, vagy akár ennél is többet egyszerű adakozók összedobjanak a Jobbiknak.

Mi állhat az ügy hátterében?

A Jobbik az egész eljárást koncepciósnak, politikai indíttatásúnak mondja. Emellett a fenti visszásságokon túl azzal érvelnek, hogy az ÁSZ-t egy volt fideszes képviselő, Domokos László vezeti. Tehát szerintük a kormánypárt vezérli a leszámolást, és ehhez az állami ellenőrző intézményt használja eszközként.

Budapest, 2017. május 8.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke azonnali kérdést tesz fel Orbán Viktor miniszterelnöknek az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. május 8-án. Jobbra Volner János, a Jobbik frakcióvezetõje, balra Mirkóczki Ádám jobbikos képviselõ.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Vona Orbánnak: Idefigyelj, Viktor, te korrupt zsarnok!
A Jobbik miniszterelnök-jelöltje a Hír TV stúdiójából üzent.

Vona azt mondta a pénteki sajtótájékoztatón:

Orbán Viktor tönkre akarja tenni na Jobbikot, az egyetlen állva maradt politikai ellenfelét akarja levenni a tábláról négy hónappal a választás előtt.

Azt pedig tagadják hogy tiltott pártfinanszírozás történt volna. Amennyiben viszont valóban az történt, akkor kérdés, hogy vajon a többi pártot miért nem világítja át ilyen hatékonyan a számvevőszék?

Fotó: Bugány János/MTI

Például miért nem tudják behajtani, az államtól százmilliókat kicsaló kamupártok 2014-ben kiosztott állami finanszírozását, amelyet nem kampányra költöttek a kamupártok? Vagy miért nem foglalkozott az ÁSZ érdemben azzal, hogy a Fidesz korábban a piaci ár alatt hirdetett az akkor még kormánypárti Simicskai cégeinél úgy, hogy erről még számlák is hiányoznak? Ebben az ügyben nem fordult az ügyészséghez az ÁSZ.

Budapest, 2010. április 16.
Hollósi Antal Gábor képviselőjelölt és Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt portréját ábrázoló óriásplakátot ragaszt fel egy munkás a Fidesz-KDNP korábban kirakott választási plakátjára az április 25-i országgyűlési választás második fordulója előtt Budapest 5-ös számú egyéni választókerületében, a IV. kerületi Fóti úton.
MTI Fotó: Manek Attila
Plakátháború: Orbánék lekörözték kedvezményekben a Jobbikot
A Fidesz csupán 58 százalékát fizette a plakátokért annak az árnak, amiért most támadja a Jobbikot. Ráadásul ugyanaz a Simicska-cég intézte a jóárasítást mindkét pártnak.

Ha igaz a Jobbik narratívája, akkor a Fidesz azért támadja minden demokratikus, jogállami normát áthágva egy állami szervvel a Jobbikot, mert jelenleg stabilan Vonáék a második erő. Ha viszont a Jobbik képtelen lesz kampányolni, akkor a minden közvélemény-kutatást toronymagasan vezető Fidesz akkorát győzhet 2018-ban, mint soha korábban, még akkor sem, amikor 2010-ben letarolta az országot, bő kétharmados parlamenti többséget szerezve ezzel.

Mi mással, és miért támadja a Fidesz a Jobbikot?

A Fidesz eddig is keményen küzdött a Jobbikkal, de többé-kevésbé a demokratikus játékszabályokat betartva. A romokban levő baloldallal szinte nem is foglalkoztak Orbánék, csak Vonákat próbálták minden fronton gyengíteni.

Ezek a fideszes ütések akkor lettek keményebbek és gyakoribbak, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Simicska Lajos nagyon közel került a Jobbikhoz – erre bizonyíték Simicska és a Magyar Nemzet főszerkesztői székébe ültetett Schlecht Csaba nyilatkozatai is – , aminek köszönhetően a Jobbik  nagy médiahátszelet kapott, és országos plakátkampányba is kezdhetett.

Schlecht Csaba: Magyarországnak jobb lenne, ha Vona lenne a miniszterelnök
Villáminterjú a Magyar Nemzet új főszerkesztőjével, aki szerint a kilencvenes évek cégeltüntetéseiről Orbán Viktort kell kérdezni.

A parlamentben Orbán lekezelően, csicskázva, burkoltan buzizva beszél Vonával.

Volner János frakcióvezetőt pedig lesifotóssal követték egy bozótosig, a képek bejárták a kormánypárti bulvársajtót, majd egy adócsalási ügyet húztak elő róla.

Budapest, 2017. július 19.
A kémkedéssel, valamint költségvetési csalással összefüggésbe hozott Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő nyilatkozik újságíróknak mielőtt kihallgatták a Központi Nyomozó Főügyészségen 2017. július 19-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán /MTI

Kovács „KGBéla” Béla ügye is valahogy úgy alakult, hogy hosszú évekig szinte semmi nem történt, majd most, közel a választásokhoz vádemelésig jutott az oroszoknak való kémkedéssel gyanúsított jobbikos EP-képviselő ügye. Mire Kovács ki is lépett a Jobbikból.

A kormánypárti sajtó rendre erősen torzító, a Jobbikot rossz színben feltüntető hazug anyagokat publikál, ami miatt milliókat fizetnek Vonáéknak a lapok. De ez nem tartja vissza az állami hirdetésekkel kitömött lapokat attól, hogy újabb rágalmazó, becsületsértő, hazug anyagokat gyártsanak.

Legújabban pedig Morvai Krisztinát találta meg a Magyar Idők, majd az egész fideszes médiavilág, miután a jobbikos EP-képviselő és pártja annyira eltávolodott egymástól, hogy Morvai be is fejezi a politikai karrierjét. Ennek farvizén napok óta arról cikkeznek, hogy Vona-ellenes lázadás készülhet a Jobbikban, és a párt radikálisai, Morvaival és Novák Előddel az élen eltávolíthatják – a választási vereség esetére lemondását kilátásba helyező – Vonát az elnöki székből, és visszafordíthatják a néppártosodó Jobbik szekerét radikális irányba.

Budapest, 2016. november 2.
Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselõje beszédet mond a Szabadságot Budaházynak, szabadságot a politikai foglyoknak! címmel rendezett tüntetésen az Országház mélygarázsának lejárójánál, a Kossuth Lajos téren 2016. november 2-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Véget érhet Morvai Krisztina politikai karrierje
A Jobbik lemondott egyik legismertebb politikusáról, mert nem fér bele az új imidzsbe.

Mi következik most? Simicska segít? Reális opció, hogy nem indul a jobbik a 2018-as választáson?

Vona Gáborék egyelőre kivárnak addig, amíg az ÁSZ megteszi a végleges jelentését. Mivel a nullával egyenlő esélye van, hogy legaláis eszközökkel 663 millió forintot gyűjt a párt, ezért ha megbüntetik őket, akkor pénz nélkül maradnak.

A pártelnök többször elmondta a kínálkozó újságírói kérdésekre, hogy Simicska Lajos nem fog nekik anyagilag segíteni, hiszen azt mondta, eddig sem tett ilyet a bevallottan Jobbik-szimpatizánssá vált oligarcha.

A Jobbiknak ekkor még lehetnek jogi lépései, Vona azt mondta, hogy a tényleges büntetés kiszabásakor tekintik át a jogi lehetőségeket. Felvetődött, hogy fordulhatnak az Alkotmánybírósághoz.

Ha ezek sem jönnek be, akkor is indul a Jobbik a választáson – azonban üres zsebekkel.

A büntetés pedig drasztikusan visszavetheti a pártot, egy kampányt pénz nélkül végigcsinálni lehetetlen küldetés.

Ezért mondta Vona, hogy nem hagyják, hogy Orbán Viktor eltörölje a magyar demokráciát, és minden eszközzel küzdenek a büntetés ellen, és az utcára mennek.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Oncology department, Patient with cancer receiving chemotherapy in day hospital. 
Clinique Francheville 

BURGER/PHANIE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.