Poszt ITT

Ön melyik egészségügyi modellt választaná?

Két párt három modellje versenyez az egészségbiztosítási vita utolsó szakaszában: regionális vagy országos vegyes tulajdonú biztosítók jöjjenek létre, vagy több magánbiztosító uralja az egészségügyi piacot. Azzal az ellenzék is egyetért, hogy változtatni kell, de a Fidesz az OEP megerősítésében gondolkodik.

Végéhez közeledik az immár fél éve tartó koalíciós csata az egészségbiztosítási reformról. A tervek szerint ugyanis jövő héten mindenképpen döntenek a pártok a három napirenden lévő javaslat közül.

Gyurcsány kompromisszumos modellje szerint hét regionális biztosító jönne létre, melyek 51 százalékos tulajdonosa az állam lenne, de a kisebbségi részt a magántőke adná. A regionális biztosítók kezdetben kézhez kapnák az ügyfélkört, azaz minden ember ahhoz a biztosítóhoz tartozna, amelyik régióban él. A szocialisták szerint azonban egy idő után a versenynek is eljön az ideje, a régiós biztosítók szolgáltatásaikat más térségben élőknek is kínálhatják.

A szabad demokraták elképzelése szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP) átalakítanák valódi biztosítóvá, amely egy lenne a többi biztosító között. A verseny pedig úgy valósulna meg, hogy az állami biztosító mellett 10-12 biztosítót engednének be a piacra, amelyek az ügyfelekért versenyezve több és jobb ellátást kínálnának. A járulékok beszedési rendszere itt sem változna.

A hetekben az Államreform Bizottság is kidolgozott egy javaslatot, mely szerint négy-öt országos hatáskörű biztosító uralná a piacot, melyeknek szintén az állam lenne a többségi tulajdonosa. Kezdetben minden emberhez hozzárendelnének egy biztosítót, ám a bevezetés után két hónappal az emberek maguk dönthetnék el, hogy melyik biztosítóhoz szerződnek. Mivel országos biztosítókról van szó, ezért azonnal kialakulna a verseny, amelytől a kidolgozók a jobb minőséget és az olcsóbb ellátást várják.

A Fidesz tulajdonképpen kisebb módosításokkal meghagyná a jelenlegi rendszert, azaz az OEP-et egy önálló, parlamenti felügyelet alatt álló nemzeti egészségbiztosítóvá alakítaná. Ez azt jelenti, hogy az egészségbiztosító, a társadalombiztosítás részeként, önálló, önfenntartó intézet lenne, „leválik a politikai köldökzsinórról”, és hasonlóan más nemzeti intézményekhez, például a Magyar Nemzeti Bankhoz a parlament felügyelete alatt működik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik