Mobil tesztlabor

Szívós, jól néz ki és nem kell vagyonokat költeni erre a mobilra

Megnéztük, mit tud a Huawei legújabb középkategóriás modellje, a Mate 20 Lite, amit még a csúcsmodell előtt jelentettek be a kínaiak. 130 ezer forintért nem csinálunk rossz üzletet vele, és olyan funkciókat is megkapunk, amik eddig a drágább mobilokat jellemezték, például az arcfelismerőt, a mesterséges intelligenciát, vagy a duplakamerát.

A Huawei egyre magabiztosabban hasít ki magának egyre nagyobb szeletet a mobilok piacán, és egyelőre nincs jele annak, hogy ez le fog lassulni. A kínaiak egyre több téren húznak meglepőt, most épp azzal, hogy még a sima Mate 20 modell előtt bejelentették annak Lite verzióját.

Íme, a Mate 20 Lite! – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A Mate 20 Pro csúcsmobilt csak októberben láthatjuk, addig a kistestvér ad ízelítőt abból, mit várhatunk, ami a tapasztalataink alapján egy korrekt középkategóriás mobil lett, ráadásul megkapott olyan fejlesztéseket, mint a mesterséges intelligencia, vagy a duplakamera-rendszer.

DIZÁJN, KIJELZŐ

Fogásra rendkívül kényelmes eszközről van szó: az üvegtestbe bújtatott 6,3 hüvelykes panellel felszerelt kütyü lekerekített sarkakat és minimális kávát kapott, ez váltotta le az előd fémből készült egybeházát. A Mate-szériára eddig jellemző szögletes megjelenés is finomodott.

Mivel a kijelző-test arány 19.5:9-es, és inkább magas, mintsem széles a mobil, ezért egy kézben is jól tartható, még a kiskezű nők számára is.

Mi a zafírkék modellt teszteltük, ami gyönyörűen fest, de azért az ujjlenyomatokat bőszen gyűjtögette, hiába törölgettük. A kialakítással kapcsolatban fontos tudni, hogy a mobil nem felel meg semmilyen IP-tanúsítványnak, azaz nem vízálló.

Kimondottan jó fogni – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Nemrég teszteltük a gyártó Y-szériás, olcsóbb modelljeit is, amik még nem kapták meg a csúcs P-széria olyan úri huncutságait, mint a vertikálisan elhelyezett dupla kamera, vagy a kijelző tetején belógó szenzorszigetet (notch) – nos, a Mate 20 Lite mindkettővel rendelkezik, és van egy olyan sejtésünk, hogy a széria további modelljei is megörökölhetik a P-sorozat által bevezetett formákat, valamint a notchot.

Az ujjlenyomat-olvasó a hátlapra került a vertikálisan elhelyezett duálkamera-rendszer alá, de ha az arcfelismerést használjuk (mert erre is képes), akkor nem kell sokat hátra nyúlkálnunk. Az arcokat egyébként gyorsan beazonosítja a mobil, bár a mögötte lévő technológia nem olyan kifinomult, mint ami egy Galaxy S9-ben, vagy iPhone X-ben található, de teszi a dolgát.

Hátulra került az ujjlenyomat-olvasó, és a két kamera – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A panel nem OLED, hanem LCD, így várhatóan a topkategóriás nagytestvéren mélyebb feketéket és gazdagabb színeket várhatunk, ezen a téren a Lite spórol. Bár különösebben nagy baj nincs vele, ebben a kategóriában korrekt felbontást és élénkséget nyújt – a 4K-t és a HDR-t meg majd várjuk a nagytesótól.

TELJESÍTMÉNY

Ugyan a Huawei a Kirin 980 processzorral egy időben jelentette be a mobilt, a kettő közt nincs összefüggés – a Mate 20 Lite-ban az energiahatékony nyolcmagos Kirin 710 dolgozik, ennek köszönhetően kaphatott meg egyre több olyan funkciót a készülék, ami a felső kategóriás mobilokat jellemzi. Így például a fentebb említett arcfelismerést, az MI által támogatott zajcsökkentést, a játékosoknak kedvező GPU-turbó módot.

Egészen jól bírja – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Az elődmodellnél közel 500 mAh-val nagyobb, 3750 milliamperórás telep korrekt üzemidőt kínál, az energiahatékonyabb Kirin processzorral és 4 gigabájt memóriával párosítva elég szufla van benne ahhoz, hogy a mobil nagyon sok nyomkodással kibírjon egy napos aktív használatot, de inkább másfelet, aki pedig nem lóg egész nap a kijelző előtt és csak másodlagos készüléknek használja, ezt akár két napra is kitolhatja.

Lemerülés közelében sem kell pánikolni, mert az USB-C-s gyorstöltés is támogatott, alulra már USB-C port került. A Mate 20 Lite-ot csak 64 gigabájt belső tárhellyel lehet választani, ami mikroSD-vel tovább bővíthető, és nem meglepő mód az Android Oreóra most is a Huawei saját kezelőfelületét, az EMUI-t húzták rá, méghozzá a 8.2—es verziót.

FOTÓZÁS

A Huawei mindig is nagy hangsúlyt fektetett a kamerákra, a P20-szal pedig azt a merész lépést is meghúzták, hogy három kamerát pakoltak a hátlapra. A Mate 20 Lite esetében természetesen ezt nem várhatjuk, nincsen Leica kamera vagy zoom lencse, egy szerényebb duálkamera-rendszer került a hátlapra és az előlapra is.

Mindegyik egy nagy felbontású lencséből, valamint egy alacsony felbontású mélységérzékelőből áll, a szelfikameránál utóbbi például a mostanában trendinek számító bokeh képek készítését támogatja. Tökéletes bőrtextúrákat és éjszakai képeket ne várjunk, és ha kifejezetten a fotózás az elsődleges célunk, akkor nem biztos, hogy ez lesz a megfelelő mobil.

A jópofa AR-matricák nem maradhattak el – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A mesterséges intelligencia viszont megtámogatja a felvételeket és kibővíti a lehetőségeket: 22 beépített jelenetmódot kapott a kamera, hogy automatikusan felismerje a fénykép alanyát, és segítse ahhoz igazítani a színeket, a telítettséget, a kontrasztot. Az ételfotók esetében ez egész jól működik, még a zabkását is Instagram-kompatibilisebbé teszi, de rosszabb fényviszonyokkal már annyira nem birkózik meg.

Alább pár fotó látható, amit a mobillal lőttünk:

Galéria
Fotó: 24.hu

Ezeken felül használhatunk még kiterjesztettvalóságos-szűrőket (almát, robotot, nyuszikát tehetünk a fejünkre, aztán grimaszolhatunk), különféle matricákat, szépítő filtereket. Talán még kiemelkedik, hogy kapott dedikált  portrémódot és HDR Pro módot is, utóbbi segít orvosolni azt a jelenséget, ha fényforrással a hátunk mögött fotózunk, és netán kiégne a kép.

Ne ettől várjuk a legjobb képeket – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

VÉGSZÓ

A Huawei Mate 20 Lite-nak sok jó vonása van: jó áron kényelmes fogású, korrekt üzemidejű középkategóriás mobil, ami behoz számos olyan fejlesztést, ami eddig a drágább kategóriát jellemezte. Magyarországon szeptember 10 óta érhető el zafírkék, arany és fekete színváltozatokban, ajánlott fogyasztói ára 129 990 forint.

A középkategóriában még további alternatívának számít ilyen árfekvésben a Honor 10, a Honor Play, a Xiaomi Pocója, szájíz és preferencia szerint érdemes dönteni, hogy kinek mi passzol leginkább az elképzeléseibe ennyi pénzért, a Mate 20 Lite-ban minket leginkább a külseje és a korrekt üzemideje fogott meg.

Huawei Mate 20 Lite specifikációk

  • KIJELZŐ: 6,3 hüvelykes LTPS LCD panel, 19.5:9-es képarány, Full HD+ felbontás (1080 x 2340)
  • KIALAKÍTÁS: 2,5D-s üvegborítás, 158.3 x 75.3 x 7.6mm; 172 gramm súly
  • PROCESSZOR: Kirin 710 (4 x 2,2GHz Cortex-A73 + 4 x & 1,7 GHz Cortex- A53)
  • MEMÓRIA: 4 GB
  • TÁRHELY: 64 GB (mikroSD-vel bővíthető 256 GB-ig)
  • ELŐLAPI KAMERA: 24 megapixeles RGB + 2 megapixeles mélységszenzor
  • HÁTLAPI KAMERA: 20 megapixeles RGB kamera f/1.8-as rekeszértékkel + 2 megapixeles mélységszenzor
  • AKKUMULÁTOR: 3750 mAh
  • RENDSZER: Android 8.1, EMUI 8.2 kezelőfelület

Ajánlott videó

Olvasói sztorik