Mobil tesztlabor

Az új Huawei P20 csúcsmobilon csak egy sík felület fog ki

A Huawei múlt héten mutatta be legújabb, P-szériás csúcsmobilját, amely már hazánkban is előrendelhető. A csúcsok csúcsa a legerősebb P20 pro, amivel az ígéretek szerint profi szintre lehet vinni a mobilos fotózást. Ennek érdekében a hátlapon már nem kettő, hanem egyenesen három lencse figyel, ráadásul a fotózást mesterséges intelligencia segíti, vagyis javítja azt, amit az egyszeri ember elront fényképezés közben. Mondjuk azon pont nem tud segíteni, ha eleve nem találja valaki a témát, mindenesetre jó érzés azt olvasni a kijelzőn, hogy “ínycsiklandó étel”, amikor a mesterséges intelligencia először találja szembe magát a félig csócsált szalámis szendviccsel, ami azért lássuk be nem a modern gasztronómia csúcsa, és koncertre is csak egyszer mondta azt, hogy ez most éppen egy tűzijáték.

Fotó: 24.hu

Három kamera, három feladatra

Kezdjük azzal, ami a legszembetűnőbb, vagyis a három hátlapi kamerával, mindegyik külön funkcióval. A P9 óta a Leicával együtt fejleszti a Huawei mobilos lencséit, ez idén annyiban változott, hogy egy kamerával emelte a tétet a kínai gyártó, így míg a P20 és P20 lite duálkamerás, addig a P20 Pro hátlapján

  • egy 40 megapixeles RBG,
  • egy 20 megapixeles monokróm
  • egy 8 megapixeles széles látószögű lencse

működik a mesterséges intelligenciával, hogy minden fotó olyan legyen, mintha azt egy profi készítette volna, vagy legalábbis olyan, aki jobban ért a fotózáshoz annál, aki csak annyit tud, melyik gombot kell megnyomni exponáláshoz.

Azt viszont senki se felejtse el, hogy hiába a 40 megapixeles felbontás, ha feltöltjük Facebookra vagy ingyenesen a Google Fotókra, akkor a felület le fogja butítani a képet. Természetesen lehet pro módban fotózni, ekkor mindent megunk állíthatunk be, illetve raw kiterjesztéssel is menthetjük a képeket, így még pontosabb és könnyebb lesz az utómunka.

Fotó: 24.hu

Az előlapi, 24 megapixeles kamera amellett, hogy javítja a bőrhibákat, mindenfajta utólag is változtatható 3D fényhatást is rá tud pakolni a képekre. Nem üstököscsóvákra vagy éppen tüzijátékra kell gondolni, hanem egyszerű megvilágításokra, hogy éppen felülről jöjjön a fény az arcra, vagy kissé oldalról.

Sajnos egyik esetben sem lett belőlem egy Cindy Crawford, de talán majd a P21 ezt is megoldja, ha máshogy nem egy animált emojival, ami a trenddel ellentétben még kimaradt ebből a telefonból.

A széles látószög háromszoros optikai zoom mellett képes ötszörös hibrid zoomra is. Persze nagy csodát nem kell ettől várni a gyakorlatban, nyilván zajos lesz a kép, és a mesterséges intelligencia sem tudja teljesen korrigálni ez emberi kéz mozgását.

Az tényleg egészen elképesztő, hogy egy szomszéd asztalnál kallódó étlapot ötszörös hibrid zoom nagyítás mellett is simán el lehet olvasni, vagy hogy milyen jól kivehetőek a részletek egy köztéri szobornál, és ez alatt most nem azt értjük, hogy egész jól látszódik a madárszar, hanem hogy egy épület homlokzatáról este vagy rossz fényviszonyok mellett is értékelhetőt tud alkotni a képfeldolgozó szoftver.

A zoomolást teszteltük le, a további fotókért kattintson a képre:

Galéria
Nézzük, mit tud a zoom. Ez a kiindulási pont Fotó: 24.hu

Néhány éve lelkesen hallgatjuk minden egyes új telefon bemutatójának azon részénél, mikor a kamerákról esik szó, hogy most aztán olyan képeket lehet csinálni rossz fényviszonyok között, hogy arra nincsenek szavak. A P20 Pro telefonnál viszont ezt élesben is lehet tapasztalni. Aki szeret telefonnal fotózni, annak bizonyára magasra szaladt a szemöldöke, mikor meglátta, hogy ez a telefon 102400 ISO értékre is képes. Erre még rásegít a gépagy, az eredmény pedig: szabad kézből, teljes sötétségben is olyan a fotó, hogy az ember szinte megijed.

Ott, ahol még egy másik csúcstelefon se lát az ég világon semmit, a P20 Pro simán megbirkózik a színekkel is, kicsit már ijesztő részletgazdagsággal. És akkor még a prediktív fókuszról nem is beszéltünk, ami fotózásnál elkezdi követni a mozgó tárgyakat, hogy mikor lenyomjuk az exponáló gombot, akkor éles maradjon például a szélben ringatózó virág, vagy az ugráló gyerek.

A különböző fényviszonyok között készült fotókért kattintson:

Galéria
KONCERTEN IS ELKÉPESZTŐ, MIT TUD Fotó: 24.hu

Összességében fotózás terén nem lehet panaszunk a P20 Pro-ra. Nyilván nem tudja ugyanazt, mint egy profi DSLR kamera, de nem is az a cél. Arra viszont tényleg tökéletes, hogy a mindennapi életben tök jó képeket csináljunk vele, és a művészi hajlamunkat is kiéljük.

Nem csak fényképezni tud

A hangsúly a fotón van, de ez a készülék azért bőven több annál, mint egy klassz képeket készítő mobil. Sokaknál a telefonvásárlásnál jelentős kérdés, hogy meddig bírja majd az aksi: a P20 Prónál sokáig, 4000 miliamperórás telepet kapott. Ráadásul elég jól lehet optimalizálni a teljesítményt ahhoz, hogy ez bőven elég legyen egy napra úgy, hogy közben folyamatosan nyomogatja az ember. A gyorstöltéssel pedig tényleg pár perc alatt életet lehet lehelni a telefonba, ha mégis lemerült.

A 128 GB tárhely nem bővíthető, de talán ez nem is probléma. IP 67-es vízállóságot kapott, amivel nem álltjuk, hogy mostantól a medencéből is lehet képeket posztolni, viszont kicsit nyugodtabban használható mondjuk nagy esőben, vagy nem lesz gond, ha ráfröccsen egy kis víz.

Az a bizonyos beékelődés: a notch

Nyilván nem lehet szó nélkül elmenni a kijelző betüremkedése, vagyis a notch mellett. Igen van rajta, mint elsőként az iPhone X-en, még mindig nem vagyunk tőle lelkesek, de legalább nem hatalmas, és próbáltak funkciót is adni neki, vagyis ide pakolták az értesítési ikonokat. Aki így sem szeretne megbarátkozni vele, annak is van egy jó hírünk, ugyanis ki lehet kapcsolni.

Fotó: 24.hu

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy például az Instagram se így, se úgy nem tökéletes, ha be van kapcsolva a telefonban csak “bevágásként” emlegetett funkció, úgy is lemarad például a fényerő gomb fele, ha ki van kapcsolva, akkor meg az egész.

Ez nyilván alkalmazástól függ, valószínűleg hamarosan minden jelentősebb app számolni fog ezzel, addig pedig mindenki eldöntheti, hogy akar egy ilyen bevágást nézni a készüléke tetején, vagy nem.

Önálló életre kell

Lehet azzal poénkodni, hogy olyan okos ez a telefon, hogy szinte megszólal, viszont az tény, hogy sima felületre rakva tok nélkül elindul. Nem oldalra, hanem egyenesen lefelé, és tényleg hiába rakja az ember az asztalra, ágyra, a telefon mindig utat keres magának a föld felé. Kézben nem annyira vészes a helyzet, de ha szimplán leteszi az ember, akkor nagyon kell figyelni, hogy mikor indul neki.

Úgy csúszik, mintha tükörjégból lenne Fotó: 24.hu

Arról nincs egyelőre szó, hogy a dobozban lesz-e olyan átlátszó szilikon tok, mint mondjuk a Mate 10 Pro esetében, mindenesetre érdemes keresni hozzá kiegészítőt.

Az előrendelés elindult, kártyafüggetlen változatban a Huawei P20 Pro 270 ezer forintos ajánlott fogyasztói áron elérhető, a sima P20 210 ezer forintba, míg a P20 Lite 120 ezer forintba kerül, szolgáltatóknál hűségszerződéssel ennél olcsóbban is be lehet szerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik