Mobil tesztlabor

Egy olcsó kínai mobil, de négy kamerával a fotózás szerelmeseinek

A Honor 9 Lite összességében egy jó ár-érték arányú okostelefon, amely jól néz ki, szép vékonykávás előlapot kapott, a fotózás szerelmeseit pedig elöl-hátul dualkamera-rendszer várja. Az, hogy a Huaweinek is van egy nagyonló hasonló mobilja, nem baj, sőt.

Megérkezett a Honor 9 Lite, ami olcsóbb és kissé butított változata a tavaly megjelent Honor 9-nek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jó áron lehet venni egy jó középkategóriás telefont, ami ráadásul jól is néz ki, köszönhetően az üveg borításnak.

Négy lencse mindenek felett

A butított Lite verzió lekörözte a Honor 9-et, legalábbis a kamerák számában mindenképpen. Kapott egy 13 megapixeles és egy 2 megapixeles kamerát előre, és ugyanilyen páros szerepel hátul is.

Elöl-hátul dualkamera a Honor 9 Lite-on Fotó: 24.hu

Hogy mekkora hasznát veszi 2018-ban bárki a 2 megapixeles felbontásnak, az egy jó kérdés, de ha kimondjuk a titkos varázsszót, hogy bokeh effekt, akkor azonnal érthető lesz, hogy a szenzor a mélységérzélekésért felelős. Az utóbbi időben úgy tűnik, az összes mobilgyártó mániája lett az elmosódott hátterű képek erőltetése, mindenesetre úgy látszik, a felhasználók is imádják, és gyakorlatilag már egy rántott húst se lehet anélkül lefotózni, hogy a háttérben ne mosódnának össze egy nagy fehér masszává a rizsszemek. Persze nem hiányozhat a portréfunkció sem, de érdemes ezzel óvatosan bánni, mert már a 10-es skála 4-es fokozatán is egészen elvesznek a vonások, a tízesnél az eredmény pedig már nyomokban sem emberi.

Emellett HDR funkció, mozgókép- és nagy rekesz funkció is van benne, na meg panorámaszelfi, és portré mód. Full-HD-ben másodpercenként 30 képkockát (fps) képes rögzíteni, time-lapse módban a felbontás visszaesik 720p-re, lassított felvételt nem tud felvenni.

A fotók megtekintéséhez kattintson a képre!

Galéria
Nagy rekesznyílással Fotó: 24.hu

Mire jó a vékony káva?

A keret nélküli előlap megvalósítására törekszik a Honor is. Ez a középkategóriás telefon is megkapta a nagyoktól a FHD+ vagyis 2160×1080 pixeles felbontásra képes kijelzőt, ami egyáltalán nem rossz egy ilyen árú készülék esetében.

Használat közben tényleg érezhető, hogy mondjuk Youtube videók esetében mennyivel klasszabb tud lenni a teljes képernyős nézet, de már egy sima fénykép-nézegetésnél is érezhető, és feltűnik az a néhány milliméternyi különbség is.

Honor 9 Lite Fotó: 24.hu

Mennyit bír?

A fő kérdés a középkategóriás telefonoknál, hogy mennyit és mit bír. Nos, a 3000 miliamperórás akkumulátor elég masszív, mondjuk még jobb lenne, ha gyorstöltés is lenne hozzá, de azért ne legyen telhetetlen az ember, valamit hagyni kell a felsőkategóriás telefonoknak is.

A Honor 9 Lite nyilván nem tud annyit, mint egy csúcskategóriás telefon, de nem is lenne igazságos összehasonlítani egy háromszor drágább készülékkel. Ha az ember szeret nagy grafikai igényű, hipermenő játékokat játszani, akkor ez nem az ő készüléke. Ha teljesen átlagos felhasználó, átlagos igényekkel, néha játszik időtöltésképp, annak viszont bőven elég a tudása.

Ez számokban azt jelenti, hogy egy Kirin 659-es processzor került bele, 3 GB memóriával és 32 GB háttértárral – ez ugyanaz, mint ami a Huawei P Smart telefonban van. Külsőre is nagyon hasonlít a két telefon, sőt, gyakorlatilag totálisan ugyanúgy néznek ki.

Viszont a Honor 9 Lite kapott érintéses fizetésre alkalmas NFC technológiát, és nem maradt ki az FM-rádió, talán az arcfelismerés is megjelenik majd a következő frissítéssel.

Huawei és Honor: jobb két erős márka, mint egy

A Honor egyik fő célcsoportja a korai húszas éveikben járó fiatalok, de az már egy sokkal nehezebb kérdés, hogy mégis mit keres egy telefonban ez a korosztály?

 

„Ők azok, akik pontosan tudják, hogy mit akarnak, mire van szükségük és ehhez milyen eszköz kell nekik. Vannak vágyaik, álmaik és közben folyamatosan kihívásokat és inspirációt keresnek. A mi feladatunk pedig az, hogy ebben segítsük őket egy árérzékenyebb kategóriában úgy, hogy közben ne kelljen lemondaniuk például arról, hogy videóknak, képekben kommunikáljanak” – mondta a 24.hu-nak Kim Jin, a Honor európai régiós vezetője.

Kim Jin, a Honor európai régiós vezetője Fotó: Honor

Ha az ember megnéz egy Huawei P Smart és egy Honor 9 Lite készüléket, a hasonlóság határozottan szembetűnő, a képességek és az ár is szinte ugyanaz. Vagyis felmerül az örök kérdés, hogy minek kell a piacra a Huaweinek egy házon belüli konkurenciája?

 

„Szerintem ez a kérdés ennél sokkal összetettebb és hajlamosak vagyunk csak egy iparágra koncentrálni, holott a vásárlók pénztárcáját megosztjuk még mondjuk bútorgyártókkal, autógyártókkal, élelmiszerboltokkal. Mindegy milyen terméket állítasz elő, mindig lesz egy ahhoz nagyon hasonló, lehet a Huawei áll elő vele, lehet, hogy egy másik szolgáltató. A verseny mindig jelen van, a fő kérdés az, hogy mennyire tudsz ebből kitűnni a márkáddal, és ezért is indult el a Honor abba az irányba, hogy egyre inkább járjuk a saját utunkat, a Huawei-en belül is már egy teljesen különálló márkaként jelenik meg a Honor” – mondta.

 

Vagyis az irány egyszerű, mindig jobb ha egy cégnek két erős márkája van, mintha egy, főleg ha az év végén ugyanabba a nagy közösbe vándorolnak a bevételek és a nyereség.

A leendő új Honor mobilról annyit sikerült megtudni, hogy májusban érkezik. Kim Jin annyit elárult, erősen támaszkodnak a fejlesztési központra, vagyis a szándék az, hogy a Honor új csúcskészüléke is minden új technológiát megkapjon, miközben erőteljesen fókuszálnak a dizájnra és persze az árra is.

 

„Nyilvánvalóan nem lesz korong alakú, vagy háromszögletes a telefon, de nem is ez a fő kérdés. Meg kell találni, hogy mi az, ami azonnal megfogja a szemet, és ezt kell aztán feltölteni olyan technológiával, ami miatt nem is akarod letenni a kezedből a készüléket. Közben pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni a fogyasztói igényeket sem, és meg kell mutatnunk a vásárlóknak, hogy milyen új funkciók és fejlesztések hogyan tudják az életüket egyszerűbbé vagy éppen szórakoztatóbbá tenni.”

Az EMUI kezelőfelület ismerős lehet azoknak, akik Huawei telefont használnak, ezen a készüléken a 8.0 verzió fut, néhány újdonsággal.

Ami kifejezetten szórakoztató, az a többfunkciós ujjlenyomatolvasó, ami a biometrikus azonosítás mellett exponálógombként is működik például szelfikészítés közben, illetve lapozni is lehet vele a galériában.

Honor 9 Lite Fotó: 24.hu

A navigációs dokk viszont még mindig ugyanolyan idegesítő mint a Huawei-készülékeknél megismert lebegő gomb. A cél valószínűleg egy alternatív home gomb lehetett, ami nem jelenik meg fizikai valójában, mégis van egy nagy fehér bumszli pötty a telefonon. Hiába van több funkciója is, mint az egyszeri visszalépés, a visszalépés a kezdőképernyőre vagy a legutóbb használt appokhoz, összességében ezek közül egyik sem életmentő, viszont akárhova kerül a navigációs dokk, biztos, hogy útban lesz. Az egyetlen pozitívum, amit el lehet róla mondani, hogy könnyen ki lehet kapcsolni.

A háromujjas képernyőkép készítése szimplán vicces, mintsem kézreálló, ugyanis kívülről elképesztően hülyén néz ki, mikor az ember három ujjal üti, vagyis simítja a képernyőt, mintha csak karmolászná.

A Honor 9 Lite 250 eurós ár alatt lesz beszerezhető, ez Magyarországon 100 ezer forint alatti árat valósznűsít kártyafüggetlenül, szürke importból viszont már 70 ezer forint körül be lehet szerezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik