Mobil tesztlabor

Gyorsteszt: kipróbáltuk mit tud a Honor legújabb telefonja

A Honor 10 a bátrak telefonja, legalábbis a szlogen szerint. Ez mondjuk senki nem szeretné hallani vásárlás előtt, de azért nézzük meg, mivel jár a gyakorlatban, ha az ember bátorságból vesz telefont.

Az új készüléket George Zaho, a Honor elnöke leplezte le Londonban: bár a bemutatón láthatóan minden előadó rettegve kerülte, hogy kiejtse az anyacég Huawei nevét, azért így is sikerült egy olyan mobillal előrukkolni, amiről nem nagy kihívás kitalálni, hogy melyik telefonra hasonlít a legjobban:

az alig néhány hónapja bemutatott Huawei P20-ra.

A Honor 10 legnagyobb újítása, hogy mesterséges intelligencia segíti a felhasználókat, leginkább a fényképezés során. A kínai gyártó erre a telefonra nem használja a zászlóshajó kifejezést, valószínűleg azért, mert tényleg nem az a cél, hogy mindenben lenyomja a csúcstelefonokat.

LONDONBAN VETTÜK SZEMÜGYRE AZ ÚJ HONOR TELEFONT – Forrás: Juhász Edina / 24.hu

Mivel a célközönsége teljesen más, mint az anyacégnek – aminek ugye nem mondjuk ki a nevét –, így elég csak a néhány dologban lemosni a konkurens neveket, például ha jobban fut rajta néhány alkalmazás, vagy ha szép a színe. Egyébként érdekes a Honor és az anyacég kapcsolata. Vannak olyan országok, ahol a Honor abszolút lenyomja a Huaweit, és van ahol alig mérhető az érdeklődés a kisebb márka iránt. Vagyis a recept lényegében működik: igazából teljesen mindegy, hogy melyik telefont veszik meg az emberek, ha a nap végén összeérnek a szálak, és a cégcsoport nyereséges.

FIATALOK, HELÓ!

Az egyértelmű, hogy a fiatalok a legfontosabb célcsoport, így olyan készülékkel kellett előállni, ami vonzza a tekintetet, de nem csak úgy, hogy van sziget, azaz notch a képernyő tetején, hanem olyan a színe, hogy attól mindenki úgy érzi: neki kell egy ilyen. Zhao büszkén említette a bemutatón, hogy már 2016-ban trendet teremtettek, hiszen az addigi sivár fekete/fehér/arany körbe behozták a kéket, mint új színt.

CSILLOG ÉS EMBER LEGYEN A TALPÁN, AKI MEGMONDJA MILYEN A SZÍNE – Forrás: Juhász Edina / 24.hu

2018-ra pedig itt az aurora család, aminek az a lényege, hogy színváltós. Ha nagyon gonoszak szeretnénk lenni, akkor mindenkit emlékeztethetnék, hogy pont ugyanígy tett a Huawei is a P20 szériában, de erről ugye nem esett szó a bemutatón. Szóval megérkeztek a majdnem világmegváltó színjátszós árnyalatok,

ami azt eredményezi, hogy a telefonról gyakorlatilag lehetetlen megmondani, hogy egészen pontosan milyen színű éppen.

Jó, a fekete az csak szimplán fekete, a phantom grey az egyszerre szürke és kék, a phantom blue kék és lila (vagy épp ki, hogy látja), a phantom green pedig zöld, lila és ennek a keverékei, attól függően, hogyan esik rá a fény. Ami közös bennük: csillognak, élénkek, és az üvegborítás nagyon vonzza az ujjlenyomatot.

Pierre Francois Dubois, a Honor vezető dizájnere arról mesélt, hogy a fiatal és kreatív embereket célozták meg, akik a pörgős életük során szeretnek felfedezni új helyeket, fényképezés közben új szögeket, vagy csak egyszerűen teljesen más aspektusból szeretik felfedezni a körülöttük lévő világot.

CSILLI-VILLISÉGEKBE – Forrás: Juhász Edina / 24.hu

A tervezők szerint a vásárlóknak egyedi és különleges termékre van szükségük, ezt az igényt pedig olyan készülék képes kielégíteni, amiből nem látni két egyformát, mert akárhogy nézi őket az ember, mindig más lesz az árnyalatuk. Dubois a telefon dizájnja mögött rejlő koncepcióban arról is beszélt, hogy az, hogy a fény hat mindenre, például zenei koncertek fontos eleme, az előadás része a világosítás.

Példaként említette még, hogy a városok látképén is sokat tud változtatni egy új kivilágítás, egy új szín, és ők most azt mutatják meg, milyen az, mikor a fénnyel elkezdenek játszani egy telefon borításán. Maga az üveg borítás egyébként 15 réteg 3D-s üvegből készült, ettől csillog annyira, még az árnyékban is.

A szépség a mesterséges intelligenciában van.”

Ezt nem mi állítjuk, hanem George Zaho tette, miután hosszan beszélt arról, hogy mennyi szépség van a telefon színében. A mesterséges intelligencia pedig segít abban, hogy a készülék ne csak kívülről legyen szép, hanem valami pluszt is nyújtson. Egyrészt sokat segít majd olyan alkalmazásoknál, mint a mondjuk a Prisma, vagyis az olyan fotó és videó alkalmazások, amiknél fontos, hogy a szoftver rétegekre tudja szedni a képet, ráadásul nagy pontossággal.

RÉTEGEKBEN SZERKESZTI A FOTÓKAT

A Honor 10 újítása, hogy nem csak a fotó fő témáját ismeri fel, hanem rétegeiben elemzi azt. Például ha valaki egy kutyával áll a tengerparton, akkor az embert a portré témának, a kutyát a kutya témának, a tengerpartot pedig a tengerparti témának megfelelően javítja, majd az egészet összedolgozza. Ez a megoldás gyorsnak éppen gyors, csak a végeredmény néha elveszti a kapcsolatát a valóssággal –

ha sok a téma a képen, akkor egészen valószerűtlenné válhat a fotónk.

A készülék duálkamerája 24 és 16 megapixeles monokróm illetve RGB szenzort kapott, a szelfi kamerája pedig 24 megapixeles, és szintén együttműködik a mesterséges intelligenciával. Ez az ígéretek szerint nem csak azért jó, mert az arcfelismerő jobban működik, hanem azért is, mert így a szelfi sem azt mutatja, milyen valójában az alany, hanem optimalizálja a részleteket.

SZELFIT PONT NEM TUDUNK MUTATNI, DE SZÉP KÉPEK KÉSZÜLTEK LONDONBAN – Forrás: Juhász Edina / 24.hu

Ráadásul ez is rétegekre szedi a képet, és külön fényesíti a hajat, ragyogóvá teszi szemet, na meg persze közben elmossa a hátteret, ami lassan alapkövetelmény lesz minden szelfi esetében.

ULTRAHANGOS UJJLENYOMAT-OLVASÓ

Elől, az üveg alatt található az ujjlenyomat-leolvasó, ami nem türemkedik ki, nem süllyed be, hanem az 5,84 inches kijelző része. Természetesen ebből a telefonból sem maradhatott ki a notch, de itt is ki lehet kapcsolni, ha valakit esetleg idegesít. A 3400 miliamperórás akkumulátor elég egész napra, ráadásul a gyorstöltéssel hamar a maximumon van, míg a 4 GB RAM és 64 GB memória ha nem is elég arra, hogy nagy memóriaigényű játékok fussanak rajta, de tökéletesen megállja a helyét, ha videókat néz az ember.

DE MENNYIBE KERÜL?

A Honor 10 itthon június közepétől lesz elérhető, az ajánlott fogyasztói ára pedig 149 990 forint lesz. Ha pedig már sokszor a Huawei P20-hoz hasonlítottuk, akkor azt is el kell mondanunk, hogy az készülék 209 990 forintba kerül, vagyis aki azt nézte ki magának, az most könnyen beszerezhet magának egy nagyon hasonló, de árban jóval kedvezőbb alternatívát.

HONOR 10 SPECIFIKÁCIÓK:

  • Kijelző: IPS LCD, 1080 x 2280 pixels (19:9)
  • Chipset: Hisilicon Kirin 970
  • RAM/ROM: 4/6 GB RAM, 64/128 GB (nem bővíthető)
  • Hátlapi kamera: Dual: 16 MP (f/1.8) + 24 MP B/W
  • Előlapi kamera: 24 MP, f/2.0, 1080p
  • Akkumulátor: Li-Po 3400 mAh
  • Operációs rendszer: Android 8.1 (Oreo)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik