Kultúra

A görög pénzügyminiszter feleségét cikizte a klasszikus popsláger

A Pulp dala egy görög lányról szól, aki a főiskolán úgy akart élni, mint az „átlagemberek”, de csak kiröhögtette magát.

 

Először egy athéni lap dobta fel, hogy Danae Stratou, a görög pénzügyminiszter felesége lehet az a nő, aki a Pulp 1995-ös slágerét, a Common People-t ihlette – tudósít a brit Independent.

A dal arról szól, hogy a Saint Martin’s College-ba érkezik egy görög lány, aki szobrászatot tanul. Az apja ugyan kőgazdag, de a lány ragaszkodik hozzá, hogy „úgy éljen, mint az átlagemberek”. Ez azonban soha nem fog neki sikerülni, mert bármikor felhívhatja az apját, aki kihúzza a csóróságból. „Nevess együtt az átlagemberekkel, nevess velük együtt akkor is, ha ők rajtad röhögnek, meg a hülyeségeken, amit csinálsz” – áll a dal szövegében.

Tényleg ő volt az egyetlen görög szobrászhallgató

A BBC kérdezett rá egy interjúban Janisz Varufakisznál, hogy igaz-e, hogy az ő feleségét énekelték meg. A görög pénzügyminiszter ezt nem tudta megerősíteni, de elismerte, hogy valóban neje volt az egyetlen görög származású szobrászhallgató a Saint Martin’s College-ban, amikor a Pulp frontembere, Jarvis Cocker is oda járt.

Cocker egy 2013-as interjúban beszélt arról, hogy létező személy ihlette a dalt: a főiskolán ismerte meg és mindig azt hajtogatta, hogy az átlagemberek közé akar költözni, úgy akar élni, mint az átlagemberek. Ez adta az alapját annak a dalnak, ami a Pulp pályafutásának legsikeresebbje lett, az NME zenei magazin minden idők harmadik legfontosabb indie slágerévé választotta, a BBC Radio 6 nevű zenei csatornájának hallgatói pedig a legjobb britpop-slágernek szavazták meg. A brit kislemezlistán második helyezésig jutott a dal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik