Kultúra

A legbizarrabb ostrom a Fidesz ellen

tv (tv)
tv (tv)

Megtanultuk André Goodfriend nevét, számítógépekkel vandálkodtak a Lendvai utcában, a NAV-elnök egy ország előtt csinált magából hülyét, miközben lehet az országot vették éppen hülyére.

2014 dalokba szedve

Orbán és a véres csütörtök

Kétszer nyíló pitypang és az RTL harcba szállása

Borzasztó tragédia és sokkoló kivégzések

Az év eleji és a nyári tragikus külpolitikai események után visszatérünk a tragikomédia műfajhoz, sírva röhögős és röhögve sírós belpolitikai hírösszefoglalóval veszünk zenés búcsút 2014-től.

Október

12-én már harmadszor voksolhattunk az évben. Nagy meglepetést az önkormányzati választások sem okoztak, attól eltekintve, hogy a Jobbiknak sikerült javítania négy évvel ezelőtti pozícióján. Ennek a hónapnak azonban nem a városvezetők az abszolút sztárjai, a show-t ellopta tőlük az amerikai külügyi ügyvivő, André Goodfriend és az internetadó.

Kezdjük ez utóbbival: október 21-én Varga Mihálytól hangzottak el a kormány 2015-ös adótervei, a legnagyobb tiltakozást az internetadó váltotta ki, bár nem ez az egyetlen támadható része. Az új sarccal sikerült hatalmas tömeget mozgósítania maga ellen, két több tízezres demonstrációt is rendeztek rövid időn belül a fővárosban. Az első ráadásul egészen furcsa aggresszióba torkollot: számítógépházak, monitorok, billentyűzetek záporoztak a Fidesz székházára a békés demonstráció vége után.

Majd október 31-én Orbán Viktor bejelentette, hogy mégsem fogják bevezetni az adót. Illetve nem ebben a formában, az a jövő zenéje, hogy ezt a fantasztikus ötletet milyen formában próbálják meg újra lenyomni a torkunkon. A lényegen viszont ez nem változtat: akár a pár napon belül megrendezett tömegtüntetések hatására, akár egy sakkjátszma részeként, de hátraarcra kényszerült a kormány.

Sokan egyébként gumicsontot láttak a két hetes kort sem megélő adótervben, amit csak azért dobtak be a köztudatba, hogy eltereljék a figyelmet a fent már említett André Goodfriend szavairól. Az amerikai külügyi ügyvivő október közepén robbant be a köztudatba, mikor elmondta, hogy korrupciógyanú miatt beutazási tilalmat rendeltek el hat kormányalkalmazott vagy a kormánnyal kapcsolatban álló ember ellen. Goodfriend azóta többször megszólalt már az ügyben. Twitter-oldalán kapja és adja az ívet, többek közt keveredett már mulatságos pengeváltásba Kovács Zoltán kormányszóvivővel is. És tett jócskán azért is, hogy a Békemenetesek a szívükbe zárják. Míg a kormányoldal és hívei a pokolba kívánják extrém nyakkendőivel együtt, egyre nagyobb a rajongótábora. Mi meg felváltva dúdolgatjuk a neve hallatán Máté Péter klasszikusát és az alábbi örökzöldet az LGT Demjén Ferenc és Zorán előadásában. (Egyébként Vida Ildikóra is gondoltak a klip készítői, mert lefordították angolra is a dal fő kérdését)

November

Ha az október Goodfriend hónapja volt, akkor a november egyértelműen Vida Ildikóé. A november internetadója pedig a KDNP vasárnapi zárvatartásos ötlete lehetett volna, ha nem áll be mögé a Fidesz is. Ez utóbbira visszatérünk még decemberben, úgyhogy bátran foglalkozhatunk a NAV-elnökkel, aki Goodfriend októberi bejelentése után egy darabig fantomot játszott. Aztán az RTL Híradójának sikerült elcsípnie őt a bécsi reptéren (nem Amerikába ment). Majd mikor már Facebook oldal is indult Hová tűnt Vida Ildikó? címen, egyszercsak előkerült. November 5-én ismerte el, hogy a kitiltottak között van, de tagadta, hogy bármit elkövetett volna.

És amikor azt hittük, hogy már nem lehet megkoronázni az egész ügyet, személyesen ment el Vida a követségre, hogy a Hír TV stábjával megerősítve számon kérje az éppen sétáló Goodfriendet. Egy dologgal nem számolt, hogy az amerikai ügyvivő majd angolul fog hozzá beszélni. Persze feltalálta magát villámgyorsan, a magyar mémgyártók és fogyasztók legnagyobb örömére. Mi most nem tolmácsot küldenénk neki, de direkt nem angol számot választottunk a fordulatokban gazdag történetének megzenésítéséhez. Ez nem más mint Manu Chaotól a Mentira, aminek jelentését ide kattintva megnézhetik, ha pedig nem értik, hogy jön ez ide, ide kattintva találnak némi magyarázatot.

December

Az amerikai-magyar viszonyban újabb markáns fordulatot hozott a december eleje, mikor a Colleen Bradley Bell magyarországi nagyköveti kinevezéséről szóló vitában John McCain neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort. A republikánus egyébként tavaly januárban járt Magyarországon, akkor még több mosolygós közös fotó is készült vele és a magyar miniszterelnökkel, McCain a vita óta több más fórumon is ostorozta a magyar kormányt.

A Goodfriend-Vida kettős szokatlan párbaja is folytatódott, kicsit belepiszkált Orbán is, mikor felszólította a NAV-elnököt, hogy jelentse fel az amerikai ügyvivőt. Vida ezt meg is tette december 11-én. Biztosak vagyunk benne, hogy tartogat még meglepetéseket a történet 2015-ben is. Még két dolgot viszont még felidéznénk az évbúcsúztatás előtt, méghozzá két olyan törvényt, melyek idén lépnek érvénybe.

December 10-én tehát három héttel az új év előtt bejelentették, hogy 2015 január 1-jétől megszűnik az M0-s autóút általános díjmentessége, ezzel egy időben újfajta, megyei matricákat vezetnek be. Azóta már több útról is kiderült, hogy fizetős lett, például a budapesti reptérre se mehetünk ki matricavásárlás nélkül, ha nem akarunk büntetést. A villámgyorsan megváltozó rendszer számítástechnikai háttere sem bírta a terhelést.

Még van pár hónapunk hozzászokni a gondolathoz, hogy hála a KDNP-s agytrösztnek és a Fidesz lelkes asszisztálásának vasárnap nem fogunk tudni vásárolni. Vagy legalábbis nem biztos, hogy ott, ahol szeretnénk. Ezzel sikeresen elindultunk abba az irányba, ahonnan a kiutat keresik épp azok az országok, ahol hasonló rendszer van. Persze nem tudhatjuk, hogy mennyire lesznek súlyosak a következményei, főleg az elbocsátásokra gondolva, de önmagában az a tény, hogy durván beleavatkoznak a mindennapjainkba, az nem egy jó irány és nem is jó előjel. Úgyhogy egy régi nótát vettünk elő, amit lassan már le se kell porolni, egyre inkább aktuálissá teszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik