Belföld

Amerika nem fogja visszavonni Goodfriend mentességét

Szinte kizárt, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti André Goodfriend diplomáciai mentességét. Az amerikai külügyhöz még nem érkezett meg az ezt célzó magyar kérés.

Az Origónak név nélkül nyilatkozó forrás elmondta, az Egyesült Államok általánosságban nem szokta visszavonni a hivatalnokai mentességét olyan perek esetében, amelyek a diplomata hivatalos, az Egyesült Államok nevében végzett feladatait érintik.

André Goodfriend diplomáciai mentességének felfüggesztését az ügyészség indítványozta a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál. Erre azért került sor, mert az amerikai ügyvivőt december első felében feljelentette Vida Ildikó, miután Orbán Viktor miniszterelnök közölte, elvárja, hogy a NAV-elnök pert indítson, különben leváltja. Vida Ildikó, aki Goodfriend Heti Válaszban megjelent interjújában foglaltak miatt tett feljelentést, ötmilliós sérelemdíjat vár el az amerikai diplomatától a NAV-elnök korrupcióval kapcsolatos kijelentései miatt.

 A diplomáciai mentesség felfüggeztéséről hír megjelenése után Victoria Nuland államtitkár felhívta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, és tiltakozott a tervezett lépés ellen. A külügy ugyanakkor tagadta, hogy Szijjártó és az amerikai állantitkár ez ügyben beszélt volna telefonon.

Valki László nemzetközi jogász elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány Goodfriend kiutasítását készíti elő.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik