Belföld

Vida feljelenti Goodfriendet

Vida-Ildiko(650x433).jpg (Vida Ildikó)
Vida-Ildiko(650x433).jpg (Vida Ildikó)

Csütörtök délelőtt rágalmazás miatt feljelenti Vida Ildikó André Goodfriendet – mondta az Indexnek Futó Barnabás, Vida Ildikó ügyvédje.

Az ügyvéd részleteket későbbre ígért, ugyanis az Index éppen akkor érte utol, amikor hivatalosan intézte az ügyet. Futó Barnabás kedden a Hír24-nek azt mondta, hogy már két hete nem ő látja el a NAV vezetőjének jogi képviseletét. A perbejelentés után megtudtuk, hogy azóta új szerződést kötöttek vele.

Engedelmeskedett Orbánnak

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben követelte Vida Ildikó NAV-elnöktől, hogy perelje be André Goodfriendet, kedden pedig Szijjártó Péter külügyminiszter nyilatkozta a tévében, hogy André Goodfriend amerikai ügyvivőnek lenne rá lehetősége, hogy a bíróság előtt tárja fel a bizonyítékait.

Orbán szavaira az amerikai ügyvivő úgy reagált, hogy a két ország között kiváló a jogi együttműködés, beleértve a kölcsönös jogsegélyegyezményt. Ezzel kapcsolatban Fazekas Géza a Legfőbb Ügyészség szóvivője elmondta, hogy Polt Péter még október végén azt kérte az Egyesült Államoktól, hogy jogsegély formájában szolgáltassanak adatokat Magyarországnak.

Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke szerint azonban nem igaz, amit a Legfőbb Ügyészség állít: Polt Péter valójában nem kért jogsegélyt amerikai kollégájától a kitiltási botránnyal összefüggésben, a legfőbb ügyész csak informális tájékoztatást kért, aminek semmilyen kötelező következménye nincsen – közölte az ellenzéki párt kedden az MTI-vel.

Konkrét személyt nem említett Goodfriend

Vida Ildikó érintettségéről a Napi Gazdaság írt elsőként, majd októberi szabadságáról hazatérve Vida Ildikó maga állította, hogy ő az egyik kitiltott. André Goodfriend legutóbb, a Heti Válasz-interjújában is csak azt mondta: „Konkrét személyekről nem beszélek, de az információ, amelyre a beutazási tilalmat alapoztuk, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek.”

Nyílt levelében Vida azt állította, hogy az amerikai diplomata a Heti Válasz hetilapnak adott interjújában egyértelműen arra utal, hogy a NAV vezetője bűncselekményt követett el. „Ön nem tett kevesebbet, mint az Amerikai Egyesült Államok képviseletében magyar kormánytisztviselőkről ország-világ előtt állította, ‘úgy hisszük, vannak olyan magyar kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt’.” Vida szerint nem kérdés, hogy Goodfriend kijelentése, az eddig meg nem nevezett személyek mellett, konkrétan rá vonatkozik.

Vida Ildikó pereskedése esetén nincs rá nagy esély, hogy végigfutna a jogi eljárás – mondta a Hír24-nek Lattmann Tamás nemzetközi jogász, az NKE Nemzetközi Intézet és az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Jogi Tanszékének oktatója.

Diplomáciai mentesség

„André Goodfriend diplomáciai mentességet élvez, ezért nem érdemes abban reménykedni, hogy egy ilyen pernek valódi eredménye lenne. A diplomáciai mentesség komoly jogi akadály, ennyire egyszerűen nem lehet megkerülni.”

Egy, a korrupcióval foglalkozó budapesti konferencia után André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti ügyvivője újságírók kérdéseire válaszolva azt mondta, hogy az elhangzottak többsége nagyon hasznos volt, a legjobb megoldásnak pedig azt tartaná, ha nem a médiában, hanem a létező hivatalos csatornákat felhasználva működhetnének együtt a korrupció elleni, közös érdeknek számító harcban.

Azt nem kommentálta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a vita jogi útra terelését kérte Vida Ildikótól, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökétől, de megjegyezte, hogy diplomáciai mentességéről az amerikai kormány dönthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik