Belföld

Orbán: “Az internetadót nem lehet bevezetni”

Orbán Viktor a Kossuth rádióban (orbán viktor)
Orbán Viktor a Kossuth rádióban (orbán viktor)

Az adót nem lehet bevezetni ebben a formában, mert a kormány távközlési adót akart, de az emberek internetadót láttak - mondta a miniszterelnök, aki nemzeti konzultációt kezd az internetet érintő kérdésekről.

A kormányfő hazatért Svájcból. Amerikai kitiltás, internetadó, újabb EU-szankciók, költségvetés, adótörvények. Ezek voltak az elmúlt napokban azok az ügyek, amelyek miatt a közvélemény a miniszterelnök rádiós megszólalását várta. Előzőleg a Facebookon már fogadást is ajánlottak, hogy most vonja majd vissza a netadót, másrészt azt is találgatták, hogy azért vonattal jött haza Svájcból, mert azon van wifi, ingyen lehet netezni.

Kezdik, folytatják

A kormányfő a 180 percben a jövő évi költségvetés kapcsán emlékeztetett rá, hogy a kabinet fő célja nem változott, ez pedig a teljes foglalkoztatás elérése. Orbán Viktor azt mondta, folytatni fogják azt a politikát, amellyel 2018-ra elérhető lesz, hogy egyetlen olyan ember se legyen Magyarországon, aki jövedelempótló támogatást kap, hiszen mindenkinek lesz munkája. Kérdésre válaszolva azt mondta, azt kérte minisztereitől, amit vállaltak az idei választási évben. Folytatni fogják a politikát, ami elnyerte a nemzetközi szakértők és a magyar polgárok elismerését. „Ez egy méhkasszerű időszak a politikában” – mondta a költségvetési vitákról Orbán Viktor, aki szerint összességében a gazdaság rendben van, de ugyanez az állam pénzügyeiről nem mondható el, többet költünk, mint amit keresünk. Cél, hogy abszolút értékben,  dollárban és euróban is csökkenjen az államadósság.

“Internetadóról soha”

Szerinte a költségvetés stabil, de „forró krumpli”, mindenki több pénzt akar, kevesebbet adózna. „Internetadóról soha nem volt szó” – mondta, hiszen ők a távközlést adóztatják, ami áthúzódik az internetre. Annak semmi köze a fogyasztókhoz, csak a szolgáltatókhoz. A kabinet módosítása, csak technikai jellegű. A kormányfő ésszerűnek tartja a javaslatot, amit azonban az emberek megkérdőjeleznek. Ezért jövő januárban nemzeti konzultációt kezdenek az internetről, és ennek két témát kell érintenie: a szabályozást és az internet pénzügyi kérdéseit. A szolgáltatók extraprofitjával valamit kezdeni kell. Orbán az internetadó körül kialakult konfliktusról azt mondta, nem a tiltakozás a baj, hanem az, hogy az ésszerűséget kérdőjelezték meg. Amiről nem lehet ésszerűen vitatkozni, azt nem lehet bevezetni – tette hozá. A kormányfő ésszerűnek tartja a javaslatot, és kiállt amellett, hogy 2020-ra minden háztartásban legyen szélessávú internet, a digitalizáció ügye ugyanis versenyképeségi kérdés.

A legfontosabb kérdések

A legfontosabb kérdés a bankok elszámoltatása lesz. Orbán Viktor elárulta, hogy Németországból is érdekes híreket kapott ezzel kapcsolatban. Ott is valami hasonlóra készülhetnek, hiszen a napokban egy Münchenben élő honfitársunk olyan levelet írt neki, amely szerint ott a kamatokon kívül felszámolt költségeket is vissza kell fizetniük a bankoknak, 10 évre visszamenőleg. A kormányfő a bankok elszámoltatásával magyarázta a külföldi kritikákat. Szerinte nem húztunk ki semmilyen gyufát, csak képviseljük érdekeinket. Higgadtság, nyugalom – intett a kormányfő, aki a Magyarországról írt  külföldi cikkeket összefüggésbe hozta azzal, hogy a kormányzat éppen milyen külső gazdasági érdekeket sért. A magyar személyeket érintő amerikai beutazási tilalomról azt mondta, most derül ki, hogy amerikai cégek érintettek áfacsalási ügyekben, bár azt még nem tudni, hogy “a bot melyik, a jó vagy a rossz végén vannak-e”. Nagyon fontos, hogy egy ilyen ügynek Magyarország nézzen utána, és nyilvánítsa ki, nem tűri a korrupciót.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik