Nagyvilág

Vasárnapi nyitva tartás: Franciaországban kiterjesztenék

A turisztikai zónákon kívül is nyitva lehetnének a boltok vasárnap Franciaországban, ahol szerdán ismertetik az erről szóló javaslat részleteit.

„Rendben van az, hogy vasárnap, amikor Michel Obama vásárolni szeretne a lányaival Párizsban, nekem kell össze-vissza telefonálgatnom, hogy néhány üzletet kinyissanak nekik?” – fakadt kiNicolas Sarkozy korábbi elnök még 2009 májusában egy televíziós vitában. „Ki tudja megmagyarázni nekik, hogy mi vagyunk az egyetlen ország, ahol az üzletek vasárnap zárva tartanak?”

Franciaországban elenleg csak az úgynevezet tturisztikai övezetekben engedélyezik a boltoknak, hogy vasárnap is nyitva tartsanak. Emmanuel Macron gazdasági miniszter javaslata értelmében egyszerű kormányrendelettel bővíteni lehetne az ilyen zónák számát, ahol a nyitva tartásnak semmilyen korlátai nem lennének, sem éjszaka, sem vasárnap. Mindenhol másutt pedig az eddigi öt helyett évi 12 vasárnapon tarthatnának nyitva az üzletek – számol be a kormány javaslatáról a Francia Koktél.

A vasárnapi nyitva tartás bővítését az ellenzéki jobboldal támogatja, a kormánypárti szocialisták egy része és Párizs baloldali főpolgármestere, Anne Hidalgo egyértelműen ellenzi. Utóbbiak szerint a javaslat a munkajog területén elért baloldali vívmányokat veszélyezteti. A párizsi városháza megbízásából készült hatástanulmány szerint csak annyi változna, hogy egyesek a heti vásárlásaikat áttennék vasárnapra. A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a változás nem lesz szembetűnő, hiszen a fővárosban jelenleg hét nagy turisztikai övezet létezik, vagyis a párizsi boltok egynegyede eddig is nyitva volt vasárnap.

A felmérések szerint a franciák jelentős többsége (62 százaléka) támogatja a kormány elképzelését, a megkérdezettek 60 százaléka viszont nem szeretné, ha személy szerint neki is dolgoznia kellene vasárnap. Mindazonáltal a többség szívesen dolgozna vasárnap, ha azért cserébe dupla órabért vagy plusz pihenőnapot kapna.

ÚŰgy tűnik tehát, hogy míg nálunk éppen most készülnek bevezetni a vasárnapi zárva tartást, addig Nyugaton pont bővíteni szeretnék a hét utolsó napján nyitva tartó boltok körét: Bécsben a vállalkozások több mint 72 százaléka támogatja, hogy vasárnap is nyitva lehessenek az üzletek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik