Belföld

Vida besétált az amerikai nagykövetségre

Előzetes értesítés nélkül, ügyvédje, Futó Barnabás társaságában érkezett az amerikai nagykövetségre hétfőn délelőtt Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, hogy arról érdeklődjön, miért tiltották ki őt az Egyesült Államokból.

Vida elmondta: neve hamarabb megjelent a magyar sajtóban, mint ahogy az ideiglenes amerikai ügyvivő hivatalosan tájékoztatta volna a magyar közvéleményt. (Az amerikai nagykövetség egyébként nem tájékoztatta volna a nyilvánosságot, ha nem jelenik meg erről cikk – a szerk.)

A NAV-elnök közölte: megdöbbentő számára, hogy ilyesmi egy jogállamban lehetséges, hogy valakire ujjal mutatnak. Mint fogalmazott, „kvázi egy kabátlopási ügyről van szó” és nem a bizonyítékokat követelik, amelyek alapján bármilyen eljárás indítható lenne, hanem az érintett személyeket mocskolják. Hozzátette, hogy ő és a munkatársai, de az adóhivatal egésze is bármikor áll bármilyen szakmai vizsgálat elé.

Az amerikai ügyvivő, André Goodfriend, Vida megjelenésekor éppen távozott a követségről, de később irodájában fogadta a NAV-elnököt. Azt mondta, nem számított a látogatásra, majd a HírTV tudósítása szerint annyit tett hozzá, hogy épp volt egy kis szabadideje, tehát jó neki az időpont a beszélgetésre, ráadásul kellemes egy kicsit kint lenni a szabadban.

Vida a tudósítás szerint végül nem kapott választ arra, hogy miért tiltották ki őt az Egyesült Államokból. A NAV-elnök annyit még elárult, az ő olvasatában egy vízumügyről van szó, ezért vízumkérelmet kell beadnia ahhoz, hogy beutazhasson a tengerentúli országba, amely alapján vizsgálnák a jogosultságát. Ügyvédje úgy látja, jelenleg az adóhatóság vezetőjének kellene bizonyítania, hogy nem részese korrupciós ügynek, amire szerinte lehetetlen.

Vidáék szerint az iratbetekintésen kiderült, hogy a dokumentumok között, szerepelt Horváth András korábbi NAV-dolgozó ügye is, de azzal nem volt tisztában az amerikai ügyvivő, hogy emiatt rendőrségi vizsgálat folyik.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn reggel azt mondta nem menti fel tisztségéből Vida Ildikót a NAV éléről, mert valaki anélkül vádolta meg, hogy bármivel bizonyítaná a vádakat. Ha megnevezik az ügyet, ami miatt kitltották őt Amerikából, azonnal vizsgálatot indítanak – közölte a tárcavezető.

A kitiltási ügyben röviden nyilatkozott a külügyminiszter is. Szijjártó Péter szerint a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumnak nem kell meghallgatnia Vida Ildikót.

Az adóhivatal vezetőjének lemondásáért vasárnap több ezres tömeg tüntetett Budapesten.

UPDATE:

Az ideiglenes amerikai ügyvivő a Twitteren is kommentálta a délelőtti találkozást: “Volt ma egy meglehetősen váratlan látogatásom az adóhatóságtól…” – írta André Goodfriend.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik