Kultúra

Borzasztó tragédia és sokkoló kivégzések

tv (tv)
tv (tv)

Jó lenne hőségriadóról és könnyű bulvárhírekről beszélni éves visszaemlékezésünkben a nyárról, de idénről sajnos katasztrófák és kegyetlen gyilkosságok jutnak az eszünkbe. Azért kiemeltünk egy jó hírt is.

Folytatódik 2014-es zenés visszatekintésünk, a tragikusan induló év, és a belpolitikai eseményektől zsúfolt tavasz után még nyugtalanítóbb hónapok jöttek.

Július

Az év első hónapjainak legjelentősebb eseményeit felidéző cikkünkben már megjegyeztük, hogy a sors írja a legmorbidabb forgatókönyveket. Tragikus példa erre a Malaysia Airlines utasszállítójának katasztrófája Ukrajna felett. Ahogy nem derült ki azóta sem, hogy mi történt a légitársaság márciusban eltűnt gépével, a mai napig nem tudunk biztosat arról sem, hogy ki lőtte le a gépet. 283 utas és 15 főnyi személyzet vesztette életét a balesetben.

Nem tudtunk nem írni a tragédiáról, de zenét egy magyar szempontból sokkal örömtelibb hírhez választottunk ebből a hónapból. Egy magyar filmnek sikerült ugyanis megnyernie a legjobb rendezés díját Közép-Európa legmenőbb seregszemléjén, a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon. Pálfi György Szabadesés című alkotása emellett még különdíjat is kapott.

Az angolul Free Fall címen futó film győzelmét akkor és most is Tom Petty és a Heartbreakers kihagyhatatlan slágerével ünnepeltük, ünnepeljük, ami csak egy cseppet tér el címben, ez a Free Fallin’.

Augusztus

Bármennyire is szeretnénk kikerülni a szilveszter másnapján a borzalmas híreket, nem lehet szó nélkül elmenni egy augusztus 20-án a világot bejáró videó és annak utóélete mellett. Bevalljuk, hogy mi nem bírtuk végignézni az Iszlám Állam James Foley amerikai újságíró lefejezéséről készült felvételét. A kivégzés sokkolta a világot, a dzsihádista szervezet pedig nem állt le, több túszukat is megölték 2014-ben, és az első felvételhez hasonlóan, az interneten osztották meg a videót.

Valószínűleg kettős céllal tették és teszik mindezt. Egyrészt bármennyire is nehéz elhinni, a felvételek toborzó hatásúak, azaz így számos újabb eltökélt hívet szereznek maguknak. Másrészt félelmet és rettegést ültetnek a jóérzésű emberekbe. És ez a része a legsúlyosabb dilemmát hozza mind újságírói, mind szólásszabadság szempontjából: nem lenne sokkal hatásosabb elhallgatni és eltüntetni az ilyen felvételeket, hogy ne érhessék el vele céljukat?

Bár nem szeretnénk átadni magunkat tehetetlenségnek és a rémületnek, most egy számunkra hátborzongató dalt választottunk, mely címében is hordozza a félelmet, és benne van ugyanaz az düh és indulat, amit a terrorszervezet tevékenységéről szóló hírek kapcsán érzünk.


Szeptember

Szeptemberben egy igazi tragikomédiát rendezett és adott elő több felvonásban a baloldal Magyarországon. Az apropó az önkormányzati választások voltak, a jelige a „mindig van lejjebb”. Az egész ellenzéki össze(nem)fogáson a jéghegy csúcsa Falus Ferenc volt, és most nem kifejezetten a sokat emlegetett jeges vödrös kihívásra gondoltunk, hanem arra, hogyan sikerült egy egyébként nagyon fontos, öt évre szóló választás előtt értelmetlen hülyeségekkel elárasztani a médiát értelmes kampányolás helyett.

Kabarészerzők sírva könyörögnének szerintünk Falusnak a receptért, akinek rövid politikai karrierje során sikerült egyszerre eljátszania saját maga paródiáját is. Majd a választás előtt az utolsó pillanatban mégis visszalépni a főpolgármesterjelöltségtől. Ha hinnénk az összeesküvéselméletekben azt mondanák, hogy biztos a Fidesz-KDNP vagy Tarlós István embere volt, de hát ők enélkül is betegre nyerték volna magukat.

A sokszor már kínunkban röhögös időszakra egy Kispál dallal emlékezünk, rendkívül fiatal Lovasi Andrással a főszerepben, és természetesen a dalcímben benne van a ló, illetve egészen pontosan a lovas szó. Aki nem érti, hogy miért, kattintson ide a magyarázatért! Aki pedig elmúlt 18 éves, és nem zavarják a szókimondó szövegek, kattintson ide a Ganxsta Zolee és a Kartel daláért! A kevésbé ismert, de rendkívül remek Fekete lóért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik