Belföld

CÖF: Goodfriend mondjon le diplomáciai mentességéről

A CÖF még mindig az ügyvivőtől kérne információkat, közben az MSZP szerint az OLAF már többször felvette a kapcsolatot az ügyészséggel.

Közleményben reagált a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) André Goodfriend amerikai ügyvivő Twitter-posztjára, amiben a bécsi egyezmény diplomaták mentességéről szóló részeire hívta fel a szervezet figyelmét. Még mindig tőle várnak kiállást és információkat.

Goodfriend nemzetközi jogi olvasmányajánlója után most a CÖKA is törvényt citált az ügyvivő és a nyilvánosság elé, ez pedig a „Magyarországon érvényben lévő 1973. évi 7. törvényerejű rendeletet, amely lehetővé teszi bűncselekmény gyanúja esetén, diplomáciai védettséggel rendelkező személy ellen is, meghatározott módon, az eljárás lefolytatását.” Hivatkoznak a 2012. évi C. törvény 297§ 1. bekezdésére is, amely kimondja, hogy milyen következményt kell viselnie annak, akinek hitelt érdemlő tudomása van nem leleplezett vesztegetésről és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz feljelentést.

A Békemenet mögött álló szervezet szerint „bátor lépés lenne”, ha André Goodfriend bizonyos külföldi kollégáihoz hasonlóan, az ügy tisztázásának érdekében lemondana diplomáciai mentességéről, így segítve a hatóságok tényfeltáró munkáját.

Ismeretlen tettes ellen megtette feljelentését a Civil Összefogás Fórum (CÖF), amiért nem jelentették az Egyesült Államok által elrendelt beutazási tilalommal összefüggő, a tudomásukra jutott korrupciós bűncselekményt – közölte a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány az MTI-vel. A távirati iroda megkereste az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatát, valamint a Központi Nyomozó Főügyészséget. Mindkét helyen arról tájékoztatták, hogy még nem érkezett meg a feljelentés. 

Ahogyan korábban megírtuk: Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a kitiltási ügy egyre inkább elveszti komolyságát, az amerikai nagykövetség tegnap nyilvánosságra hozott korrupciós ügyeket és diplomáciai lépéseket összefoglaló dokumentumát pedig fecninek nevezte.

Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: „a miniszterelnök megszólalásából nyilvánvalóvá vált, hogy a kitiltási ügybe egyre jobban belekeveredik a kormány”. A „fecni” megnevezés kapcsán pedig hozzátette: az ilyen iratokat a diplomáciában emlékeztetőnek hívják, ezeket személyes megbeszélés alkalmával adja át a nagykövet vagy egy megbízott diplomata és nem kell rá se pecsét, se aláírás.

A szocialista politikus állítja: a kormány hazudott, ugyanis tudják, hogy mi áll a kitiltások hátterében és az is kiderült, hogy létezik olyan dokumentum, amelyik szerint az Egyesült Államok többször is tájékoztatta a kormányt arról, hogy milyen ügyeket látnak problémásnak.

Lukács Zoltán tájékoztatása szerint az utóbbi hónapokban öt olyan, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek címzett írásbeli kérdésére kapott választ, amelyekből kiderül: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) hosszú évek óta vizsgálódik Magyarországon korrupciós ügyekben. Az OLAF 2011-ig tíz, 2011-2012 között két, 2013-ban hét, 2014-ben pedig 15 lezárt ügyet adott át a Legfőbb Ügyészségnek. A szervezet csak bizonyítékokat gyűjthet, de nem folytathat nyomozást, az információit minden esetben át kell adnia a nemzeti vádhatóságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik