Kultúra

Die Hard – Drágább, mint az életed [filmpremier]

Hát ezt a megtiszteltetést! Hogy egy igazi, szupersztáros hollywoodi akciómozi alkalmából a Mi Fővárosunkba látogat a sok csodálatos művész!

És micsoda nagyszerű filmet készítenek benne! Már a történet is milyen emberi! Hogy van ez – a széria immár ötödik részében – gonoszakat aprító kiváló amcsi rendőr, akit golyó sosem ér, tűz fel nem emészt, víz meg nem fullaszt, zuhanás néki nem árt, legfeljebb a többször átforduló, szétroncsolódott autóból száll ki néhány karcolással az arcán – ő viszont mindig célba talál, mindenkinek az eszén túljár, mindent megold (általában egy komplett háborús konfliktushoz elegendő lőszer segítségével)… Szóval, van ez a hipertökös jóember, de most már nem egyedül. Lám, felserdült az ő fiacskája, aki ugyancsak a szuperhősi pálya rögös útján lyuggatja az irtózatosan elvetemült, ámde mindegyre elbukó ellen tetovált bőrét. A leszármazott a közös bajban, heveny gyilkolászással egybekötött menekülés közben ismeri föl, hogy az őt eddig elhanyagoló papa igenis egy érző szívű ember, tele szeretettel. Úgyhogy az utódlás (s ezáltal a produceri füleknek oly édes kasszacsengés) biztosított a Die Hard következő részeiben is.

Ja igen: Budapesten ezúttal Moszkvában vagyunk, illetve vannak a McClane család hím tagjai. Ahol délelőtt megmentik a jó embert (bebörtönzött milliárdos), akit a rossz ember (mára elnökaspiráns egykori üzlettárs) nagyon meggyilkoltatna. Délutánra csapdába esnek, jó embert szem elől tévesztik, de autóba szállnak, s estére már a Moszkvától alig 900 kilométernyire fekvő Csernobilban (gondolom, ezt a két színhelyet ismerik a forgatókönyvírók) derítik ki a rettentő igazságot (mindenki nagggyon elvetemült), s mentik meg egyúttal a világot. Mozgalmas életükhöz egyebek közt az az utca is asszisztált, amelyben lakom (2 másodperc: valami autók ütköznek), meg a többi (a Hősök terén csillagot húztak az angyalra, de más jelek is arra utalnak, hogy a szerzők nemigen igyekeztek tájékozódni, épp milyen rendszer is van Oroszországban), és azok a magyar celebek, akik megfeleltek a nyilván igen aggályos castingon (közülük legemlékezetesebb K. Iván, a vígszínházi Revizor-előadás egykor kvalitásos Hlesztakovja; most is oroszt alakít: autójából kiszáll, valamit pampog 4 másodpercig, Bruce Willis lecsapja, mint a legyet, képből kihullik, gratulálunk).

A műalkotásban szétzúznak több száz autót, dolgozik a pirotechnika, száll a füst. A film ökológiai lábnyoma nagyobb, mint egy kelet-európai ország összes szemétégetőjéé. Igaz, ebben nem égetik a szemetet.

Ajánljuk: mindazoknak, akik megfelelően intelligensek, műveltek, és ízlésük kellően kifinomult ahhoz, hogy ne zavarja őket a látottak végtelen primitívsége.

Nem ajánljuk: a magamfajta bunkóknak, akik minden hülyeségben értelmet keresnének.

TPP

A Good Day to Die Hard – színes, magyarul beszélő amerikai akciófilm, 2013. Rendezte: John Moore. Szereplők: Bruce Willis (John McClane), Jai Courtney (Jack McClane), Sebastian Koch (Komarov), Mary Elizabeth Winstead (Lucy), Julija Sznyigir (Irina), Radivoje Bukvić (Alik), Cole Hauser (Collins). 97 perc. Forgalmazó: InterCom

Hazai bemutató: február 14.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik