Kultúra

Gerillaharcot kezd a Szimplakert

A hetedik kerületi alpolgármester nem hisz a jogállam intézményeinek működésében?

Nyáron a kerület csendrendelet-tervezetével kapcsolatban a helyi szórakozóhelyek elérték, hogy a kocsmáknak csak akkor kell éjfélkor bezárniuk, ha azt a szomszédos házak közgyűlési határozatban kérik.

Mostanra négy-öt hely várhatja a nyitva tartást korlátozó önkormányzati határozatot. Az érintett kocsmák működésük teljes ellehetetlenülésével érvelnek. Állításuk szerint a kieső, éjfél utáni forgalom miatt nem fogják tudni finanszírozni a működésüket.

“A kérdés: mit jelent az, hogy a társasházak eljárást kezdeményezhetnek? Azt, hogy a jegyző a közgyűlési határozatok után megvizsgálja, megalapozott-e a panasz, például megméri a zajszintet? Vagy hogy automatikusan a korábbi bezárás mellett dönt?” – tette fel a kérdést Róna András, az egyik érintett hely tulajdonosa. “Ha nem vizsgálják, van-e alapja a panasznak, akkor az egész jogszabály értelmetlen, hiszen úgy az önkormányzat a döntést a lakókra bízza, nem vizsgálva, jogos-e a kérés.”

Az index.hu kérdésére, hogy a kerületnél vizsgálják-e a panaszok jogosságát, végeznek-e például zajmérést, Gergely József alpolgármester meglepő kijelentést tett. “Nem vizsgálódunk, mert az nem vezet sehova. A zajmérés előtt tájékoztatni kell a helyeket, és még sosem volt olyan, hogy abban az időpontban átlépték volna a zajszintet.”

Az index.hu szerint a kerület elfogultságát jelzi, hogy a hozzájuk eljuttatott határozatban az olvasható, hogy maga a jegyző kérte a Szimplakert körüli házakat, hívjanak össze közgyűlést, és hozzanak határozatot.

A hetedik kerület romkocsmái néhány év alatt sajátos, csak Budapestre jellemző hálózatot és szórakozási formát hoztak létre. Az új helyzetben az érintett helyek, köztük a Szimplakert, gerillaharcra rendezkednek be.

Ajánlott cikk:
Beütött a csendrendelett Erzsébetvárosban (Index.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik