Nagyvilág

A világpolitikát is befolyásolhatja a Murdoch család örökösödési háborúja

John Phillips / Getty Images
Rupert Murdoch fiai, Lachlan (balra) és James (jobbra) kíséretében érkezik a londoni St Bride's templomba, miután feleségül vette Jerry Hallt, 2016. március 5-én.
John Phillips / Getty Images
Rupert Murdoch fiai, Lachlan (balra) és James (jobbra) kíséretében érkezik a londoni St Bride's templomba, miután feleségül vette Jerry Hallt, 2016. március 5-én.
Rupert Murdoch a világ egyik legismertebb médiamágnása, az övé egyebek mellett a The Wall Street Journal, a The Sun és a Fox News is, így komoly hatása van a világpolitikára. A 93 éves üzletember 7000 milliárd forintnyi értékű vagyonát 25 éve már felosztotta négy gyereke között, de most újraírná a szabályokat, és egy utód kapna minden hatalmat. A másik három leszármazott perre vitte a dolgot. A történet olyan, mint az Utódlás című sorozat, amelyet a Murdoch család ihletett – de ez a valóság.

Megkezdődött az Egyesült Államokban az a bírósági per, amely rendezni hivatott a 93 éves Rupert Murdoch médiabirodalmának és a csaknem 20 milliárd dollár (7 ezer milliárd forint) értékű családi vagyonkezelőnek a jövőjét. A tárgyalóterem egyik oldalán a médiamogul, a másikon három idősebb gyereke ül. A vita tárgya az, hogy az apa halála után hogyan osszák szét a vagyont és a vagyonkezeléssel járó hatalmat az örökösök között.

A világ jelenlegi 100. leggazdagabb embere az 1999-ben létrehozott családi tröszt irányításában tavaly év végén módosításokat hajtott végre, hogy harmadik gyermeke, Lachlan zavartalanul vehesse át a News Corp és a Fox News irányítását, anélkül, hogy ténykedésébe bele tudna avatkozni Rupert három másik idősebb gyereke, Prudence, Elisabeth és James. (Az ötször házasodó milliárdosnak van két kisebb lánya is, a húszas éveiben járó Grace és Chloe, nekik azonban nincs szavazati joguk a családi trösztben.)

Ron Galella, Ltd. / Ron Galella Collection / Getty Images Lachlan és James, valamint Anna (a médiamágnás második felesége) és Rupert Murdoch New Yorkban, 1987. december 3-án.

Az apa hathatós közreműködése mellett korábban versengés alakult ki Lachlan, James és Elisabeth között, hogy ki vegye át a cég irányítását. James jelenleg egy befektetési alapot felügyel, komoly részesedése van a világ legnagyobb művészeti vásárát, az Art Baselt üzemeltető cégben és több indiai médiavállalatban. Elisabeth egy sikeres filmstúdió, a Csernobil című sorozatot is készítő SISTER vezetője, és évek óta próbál közvetíteni a vitázó családtagok között.

Walter Marsh, a 93 éves milliárdos életrajzírója úgy tudja, Rupert Murdoch arra törekszik, hogy a két legkisebb gyerekét egy szintre hozza az idősebbekkel, mégpedig úgy, hogy a vagyonmegosztás során mindenki egyenlő arányban részesüljön a birodalomból, minden szavazati jog és ezzel az irányítás azonban Lachlan kezébe kerülne – írta a BBC.

A család az egyik fő ihletője volt az HBO nagysikerű Utódlás című sorozatának, de a per nem csak ebből a szempontból érdemel különleges figyelmet. A Murdoch által az 1960-as évektől épített médiabirodalomnak olyan lapok vannak a birtokában, mint

  • Nagy-Britanniában a The Times és a The Sun,
  • az Egyesült Államokban a The Wall Street Journal, a New York Post,
  • valamint a Fox (és ezen belül a Fox News) tévétársaság,
  • a brit-amerikai HarperCollins könyvkiadó
  • és számos más rádióadó, tévétársaság, lap és weboldal az említetteken kívül szerte az angolszász világban, például Ausztráliában.

Ebből adódóan Murdoch politikai és közéleti befolyása kiemelkedő.

Említésre méltó a médiumok leendő irányvonalát illetően, hogy a politikai nézeteik tekintetében Lachlant tartják a legkonzervatívabbnak a négy idősebb gyerek közül.

Peter Macdiarmid / Getty Images Rupert Murdoch a harmadik feleségével, Wendi Denggel és fiával, Lachlannal 2012. április 26-án Londonban.
LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik