Nagyvilág

Volt NDK-tartományban győzött a szélsőjobboldal – mi jön most Németországban?

Frank Hoermann / SVEN SIMON / AFP
Frank Hoermann / SVEN SIMON / AFP
Először fordult elő a második világháború óta, hogy egy szélsőjobboldali párt nyert meg egy tartományi választást Németországban. Ráadásul nem is kicsit győzött Türingiában az AfD, miközben a szövetségi kormányt alkotó pártok nagy pofonba szaladtak bele. A választás másik nagy nyertese az év elején alakult, szuverenista, szélsőbaloldali párt. Nem lesz egyszerű kormányt alakítani Türingiában és Szászországban, utóbbiban alig szorult a második helyre az AfD.

Németországban a második világháború óta először nyert szélsőjobboldali párt tartományi választást. Vasárnap a populista és bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) Szászországban éppen csak a második lett a kereszténydemokrata CDU mögött (31,9, illetve 30,6 százalék), Türingiában viszont simán győzött: a szavazatok 32,8 százalékát szerezte meg, míg a CDU 23,6 százalékot gyűjtött. Az utóbbi tartományban az AfD mandátumszáma eléri az egyharmadot, így megakadályozhatja egyes kétharmados törvények elfogadását, alkotmánybírók és más vezetők megválasztását, illetve a tartományi parlament feloszlatását. Vasárnap este még úgy volt, hogy ez Szászországban is összejött, ám a választási hatóság, egy szoftverhibára hivatkozva, megváltoztatta az eredményt, így az előrejelzettnél az AfD egy képviselői hellyel kevesebbet, a Zöldek és a szociáldemokrata SPD pedig eggyel többet szerzett.

Tartományok

Németország 16 tartományból áll, ezeknek saját alkotmányuk, költségvetésük, parlamentjük, kormányuk van. Noha a külügyeket és a védelempolitikát kizárólag a tartományokat összefogó állami, vagyis szövetségi szint irányítja, egyes hatásköröket megosztanak a két szint között, míg, például, az oktatásügy és a kultúrpolitika teljesen a tartományokra van bízva.

 

A mostanáig a CDU, a Zöldek és az SPD szövetsége által irányított Szászország, 4 milliós lakosságával, a középmezőnybe, a 2 milliós, eddig a Baloldal (Die Linke), SPD, Zöldek koalíció vezette Türingia a legkisebb tartományok közé tartozik. 1990-ig mindkettő az NDK része volt, ebből fakadóan azóta is a szegényebb tartományok közé tartoznak.

Különösen kellemetlen a választási eredmény a szövetségi kormányt alkotó három pártnak – az SPD-nek, a Zöldeknek és a liberális FDP-nek –, hiszen Szászországban 2,3-szor, Türingiában 3,2-szer annyi szavazatot kapott az AfD, mint ők, együttvéve.

Az FDP, ráadásul, megsemmisült mindkét tartományban, a Zöldek pedig Türingiában estek ki a parlamentből.

Az AfD mellett a választás másik nagy nyertese a Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW), amely a névadó, az NDK-ban felnőtt politikusnő vezérletével csak év az elején jött létre, a szélsőbaloldali Die Linkéből kiválva – oroszbarátabb, menekültellenesebb és kevésbé liberális csoportosulásként. Annak ellenére, hogy a türingiai BSW-nek csak 80, a szásznak pedig 70 tagja van és a kampányban helyi témákkal nem is igen foglalkoztak, mindkét tartományban harmadiknak futott be a szuverenista, kulturálisan jobboldali, gazdaságpolitikáját tekintve viszont radikálisan baloldali párt: 15,8, illetve 11,8 százalékkal. Türingiában, tehát, felülmúlták a szövetségi jelzőlámpa-koalíció pártjainak összeredményét, és mindkét tartományban megelőzték az ezekben a tartományokban hagyományosan erős Die Linkét.

Türingiában, az elmúlt tíz évben, Bodo Ramelow személyében, a Baloldal adta a miniszterelnököt (legutóbb az SPD-vel és a Zöldekkel koalícióban). A felmérések azt mutatják, hogy bár a párt a tartományban a támogatóinak majdnem kétharmadát elveszítette az öt évvel ezelőtti választáshoz képest, a legtöbben (39 százaléknyian) Ramelow maradását szeretnék a tartomány élén. Ugyanakkor, egy felmérés szerint,

kétharmados az elutasítottsága annak, hogy Türingia miniszterelnöke az AfD tartományi vezetője, Björn Höcke legyen, mint ahogy hasonló mértékben utasítják el azt is a türingiaiak, hogy az AfD legyen a kormánykoalíció vezető ereje.

Höckének, egyébként, a saját választókerületét sem sikerült megnyernie, 4 százalékpontot vert rá a CDU-s Christian Tischner.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik