Élő Nagyvilág

Ukrajna megígérte Szlovákiának, hogy megoldják az olajszállítási problémáját

Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Az orosz-ukrán háború legfontosabb hétfői híreit itt lehet visszaolvasni.

Zárolták egy orosz üzletember vagyonát Olaszországban

Negyvenegy millió euró értékű ingatlanvagyont és üzleti részesedéseket foglalt le egy orosz üzletembertől hétfőn olasz adóhatság – közölte a firenzei ügyészség. A férfi ellen Ukrajnában korrupció, csalás és pénzmosás gyanúja miatt indult nyomozás, és a lefoglalásra az ukrán korrupcióellenes ügyészség kérésére került sor – olvasható az erről szóló közleményében.

Az olasz ügyészség az intézkedés alá volt orosz vállalkozót nem nevezte meg, de a Reuters két igazságügyi forrás segítségével azonosított őt Alekszej Fedoricsev néven. A Corriere della Sera és más olasz lapok szintén erre a következtetésre jutottak.

Az üzletember mellé az olasz bíróság által kirendelt ügyvéd A Reutersnek azt mondta, hogy nem nyilatkozhat az ügy részleteiről. A Fedcom Media, amely a Fedoricsev tulajdonában lévő Fedcom csoport része, szintén nem válaszolt az újságírói érdeklődésre.

Az olasz ügyészség szerint Fedoricsev Ukrajnában illegálisan szerzett bevételeket fektetett be újra, és egy firenzei székhelyű tröszt révén egy nagy ingatlanegyüttes tulajdonosa a toszkán fővárosban. A lefoglalt vagyon részét képező ingatlan a 12. századi Torre del Gallo kastély – jelentette a Corriere della Sera.

Fedoricsev a Fedcom Group elnöke és alapítója, amely a logisztika, a szállítmányozás és az árukereskedelem területén globálisan vezető szerepet tölt be. Az üzletember a LinkedIn-profilja szerint Monacóban él.

A vagyonzárolásnak nincs köze a gazdag oroszokkal szembeni, az ukrajnai orosz invázióra válaszul bevezetett nyugati szankciókhoz – tette hozzá a Reuters.

Ukrajna, megígérte Szlovákiának, hogy megoldják az olajtranzit-problémát

Ukrajna garantálja a zavartalan olajtranzitot a szankciókkal nem sújtott vállalatok számára, és hajlandó megoldani az olajtranzit kérdéseit Szlovákiával az EU társulási megállapodásában foglalt vonatkozó mechanizmussal összhangban – közölte kedden Roman Andarak ukrán energetikai miniszterhelyettes. A Reuters által szemlézett közleményben Magyarországot nem említik, holott az orosz Lukoil szállításait sújtó embargó Szlovákia mellett elsősorban Magyarországot érinti.

Az ukrán fél kész az esetleges problémás kérdéseket szakértői szinten megoldani – amennyiben a szlovák fél aktiválja a társulási megállapodásban előírt vonatkozó mechanizmust. Eddig azonban ezt nem tette meg

– olvasható az ukrán energetikai miniszterhelyettes írásos kommentárjában.

Mint ismert, valamikor a magyar uniós elnökség kezdete előtt, június végén születhetett ukrán döntés arról, hogy nem jöhet Ukrajnán, a Barátság kőolajvezetéken át kőolaj az orosz Lukoiltól. Mivel azonban számos vállalat táplál be kőolajat a Transznyeft vezetékébe, Magyarországra és Szlovákiába most is érkezik nyersolaj, a változás csak annyi, hogy a Lukoil helyét a rendszerben valaki más vette át.

A Lukoil azért kerülhetett szankciós listára, mert Ukrajnának elege lett abból, hogy olyan cég szerez rajtuk keresztül bevételt, mely aktívan támogatja Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna ellen folytatott háborúját.

A Fidesz-KDNP által irányított magyar kormány a kommunikáció szintjén ugyanakkor a Lukoil elleni embargót úgy tálalja, hogy Ukrajna „zsarolja” Magyarországot és Szlovákiát, mivel két „békepárti” országról van szó.

Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója hétfőn egy videóban arról beszélt: bár az ukránok azt mondták, nem zsarolás az, hogy nem engedik át a Magyarországnak szánt kőolaj jelentős részét, egy ukrán képviselő „kiállt és bevallotta, hogy a fegyverszállítás miatt zsarolnak bennünket.” A kommunikációs igazgató szerint probléma, hogy az Európai Bizottság – amelyet kollaboránsnak nevezett –, nem lép fel a „zsarolás” ellen, és szerinte az még ettől a bizottságtól is abszurd, hogy nem két uniós tagállam, hanem Ukrajna oldalára áll. Menczer mindezt „háborúpárti összejátszásnak” nevezte.

Olvasói sztorik