Nagyvilág

Kudarcot vallott a WHO alkoholfogyasztást mérséklő vállalása

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Globális szinten az emberek a korábbinál ugyan kevesebb alkoholt fogyasztanak, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden Genfben ismertetett jelentése szerint ez a csökkenés túl lassú.

Ahogy az MTI is emlékeztet, az ENSZ-szervezet azon célkitűzése, hogy a 2010-es szinthez képest ötödével csökkentsék az alkoholfogyasztást 2030-ra, elérhetetlenné vált: a WHO adatai szerint az egy főre eső globális alkoholfogyasztás mennyisége a 2010-es 5,7 literről 2019-re csupán 5,5 liter tiszta szeszre csökkent. A jelentés szerint a legmagasabb egy főre eső alkoholfogyasztást 2019-ben az európai (9,2 liter) és az amerikai (7,5 liter) WHO-régióban mérték. Az egyes régiókban azonban különböző trendek mutatkoznak: míg Európában csökken, addig Délkelet-Ázsiában érezhetően növekszik az egy főre jutó alkoholfogyasztás.

A WHO adatai szerint 2019-ben az alkoholfogyasztás következtében világszerte 2,6 millió ember halt meg, ami a teljes halálozás 4,7 százaléka. 209 millió ember volt alkoholfüggő, és további 200 millió esetében volt legalábbis problémás mértékű az alkoholfogyasztás.

A fiatalabb korosztályokat különösen súlyosan érinti az alkoholfogyasztás: a 20-39 év közöttieknél volt a legmagasabb (13 százalék) az alkoholfogyasztással összefüggő halálesetek aránya.

Az Egészségügyi Világszervezet felszólította az érintett országokat, hogy tegyenek többet az alkoholfogyasztás mérséklésére, ideértve reklámtilalmak és értékesítési korlátozások bevezetését, valamint adók útján történő áremeléseket.

Kapcsolódó
Kapcsolódó
Ne a gyerekek vigyék el a balhét az alkoholista szülők problémái miatt
A Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálatának vezetőjével, Frankó Andrással arról beszélgettünk, hogyan lehet láthatóvá tenni a láthatatlan árvákat, és hol tart a hazai alkoholstratégia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik