Vélemény

Szembeszállni a diktatúrával

A cikk szerzői: Roberta Metsola EP-elnök és Szvjatlana Cihanovszkaja belarusz ellenzéki politikus
A cikk szerzői: Roberta Metsola EP-elnök és Szvjatlana Cihanovszkaja belarusz ellenzéki politikus
Nem feledkezhetünk meg a belarusz népről. A szabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelme azokat az értékeket testesíti meg, amelyekre az Európai Unió épül – írja Szvjatlana Cihanovszkaja, az Egységes Belarusz Átmeneti Kabinet távollétében nemrég 15 év börtönre ítélt vezetője és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke abban a véleménycikkben, amelyet Magyarországon a 24.hu közöl.

A belarusz nép a szabadságért és a demokráciáért folytatott csendes küzdelmével bátorságáról és ellenállóképességéről tesz tanúbizonyságot. Hosszú évtizedek önkényuralma és a szisztematikus elnyomás ellenére tagjai rendíthetetlenül küzdenek a szabad életért. E harcról – különösen a világ jelenlegi bizonytalan helyzetében – nem feledkezhetünk meg.

Az emberi méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség és a jogállamiság olyan alapvető értékek, amelyek összekovácsolnak minket, európaiakat, és megőrzik egységünket. Közös kontinensünkön a belaruszokat mégis újra és újra megfosztják mindezen értékektől.

A mindennapokban ehelyett állandó megfélemlítéseknek és fenyegetéseknek vannak kitéve. Olyan rezsimben élnek, ahol az embereket koholt vádak alapján börtönbe zárják, ahol az ügyvédeket csalárd szándékkal elkövetett kötelességszegés vádjával megfosztják engedélyüktől, ahol független médiaorgánumok százait ténylegesen cenzúrázzák és bezárásra kényszerítik, ahol több mint ezer nem kormányzati szervezetet töröltek a nyilvántartásból, ellehetetlenítve ezzel a működésüket. Olyan rezsimben élnek, ahol több mint 1500 személyt politikai okokból tartanak fogva. Másokat útlevelüktől megfosztva száműzetésbe kényszerítenek, majd nyomozást folytatnak ellenük, bíróság elé állítják őket, és ügyükben távollétükben hoznak ítéletet.

A jelenlegi belarusz rezsim a demokratikus értékek és az emberi jogok teljes semmibevétele mellett minden lehetséges eszközt megragad hatalmának megtartására. Ennek érdekében még arra is kész, hogy az országot teljesen kiszolgáltassa Oroszországnak, és orosz atomfegyvereket helyezzen el az uniós határok közelében.

Belarusz azonban lényegénél fogva európai állam, európaisága értékeinek, kultúrájának és egy szebb jövő iránti törekvésének szerves része. Történelme egészen az európai reneszánsz egyik első képviselőjéig, a belarusz Franciszk Szkarináig, valamint az európai művészetben és gondolkodásban betöltött egyedi szerepéig vezet vissza, amelyet Marc Chagall látnoki, európai eszméket tükröző munkái is példáznak.

Hiába tesz a rezsim egyre kétségbeesettebb kísérleteket az eltérő vélemények elhallgattatására, a belaruszok továbbra is töretlenül küzdenek a szabadságért és a demokráciáért. Elkötelezettségükben számtalan európai nép múltbeli küzdelmei és törekvései köszönnek vissza.

Az Európai Parlament megismételi a belarusz demokratikus vezetőknek a belarusz nép európai törekvéseiről tett nyilatkozatait. Ajtónk mindig nyitva lesz minden olyan európai állam előtt, amely osztozik velünk értékeinkben és eszméinkben, és amelyek Európát az otthonuknak tekintik. Belarusz is ezen államok közé tartozik, mihelyt az ország demokratikus, szabad és független lesz.

Addig is elengedhetetlen, hogy Belarusz az európai narratíva része maradjon, és hogy e kérdést napirenden tartsuk a demokratikus átmenet előmozdítása, valamint az ország függetlenségének és szuverenitásának védelme érdekében.

A belaruszokban, az ukránokban és a moldovaiakban Európa önmagát látja viszont. Látja azokat az értékeket, amelyek az európai projekt szövetét alkotják. A demokratikus Belaruszért folytatott küzdelem nem csupán egy nemzet harca, hanem egyúttal a kontinensünket meghatározó értékek megóvása is.

Az Európai Parlament ezért szorgalmazza a belarusz demokratikus erők és a civil társadalom folyamatos támogatását. Ez azt jelenti, hogy szigorúbb szankciókat kér Lukasenka illegitim rezsimjével szemben annak bűncselekményeiért és az Ukrajna elleni orosz agresszióban való részvételéért. Egységes álláspontra van szükség az elnyomás elől menekülő és az Európai Unióban menedékre lelt személyek védelme és támogatása érdekében is.

Fontos megértenünk, hogy Európa soha nem lesz képes teljes mértékben kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket, ha Belarusz diktatúra marad. A szabad, demokratikus és független Belarusz az európai béke és biztonság záloga. Csak általa biztosíthatjuk az európaiak számára azt a békés jövőt, amelyet igazán megérdemelnek.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik